Кардиопатологија је медицинска специјалност која се бави проучавањем и дијагностиком болести срца. Кардиопатологија обухвата различите врсте срчаних болести, укључујући срчане болести коронарних артерија, срчане аритмије, срчане мане, кардиомиопатије, и друге срчане поремећаје.

Процес рада на Институту се одржава у тесној сарадњи са Институтом за патологију Медицинског факултета у Београду. Основни вид делатности укључује морфолошку анализу операционог и биопсијског материјала широког патолошког спектра. Спроводи се хистолошка и имунохистохемијска дијагностика код обољења миокарда, болести коронарних артерија, урођених и стечених срчаних мана код одраслих, тумора срца, обољења аорте и њених грана. Обавља се научно-истраживачки рад са редовном презентацијом резултата на домаћим и међународним скуповима из области патологије, као и базичних наука у кардиологији и кардиохирургији.

Дијагностика срчаних болести и истраживање срчаних поремећаја играју кључну улогу у очувању срчаног здравља и побољшању квалитета живота пацијената с срчаним обољењима.

Начелник кабинета за клиничку патологију
Др Елена Стефановић, мр сци мед, кардиопатолог, члан Европске асоцијације за кардиоваскуларну патологију (AECVP)

Контакт
Call centar Института Дедиње 011 3601 700