Još jedan veliki dan za srpsku medicinu. U Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ izvedena je nova, vrlo kompleksna procedura implantacije valvule plućne arterije na aortnu poziciju (,,Rosova operacija”) kod dveju mladih pacijentkinja, sa teškim aortnim stenozama sa kojima je normalan život nemoguć.

Ovu veoma zahtevnu proceduru, koja se radi prvi put na Zapadnom Balkanu, u populaciji odraslih pacijenata, izvodio je svetski poznat specijalista kardiohirurgije prof. dr Dzebrin El Kuri (prof. dr Gebrine  El – Khoury), šef kardiohirurgije u Univerzitetskoj klinici Saint – Luc  u Briselu (Belgija), sa medicinskim timom Instituta ,,Dedinje” u kome su bili kardiohirurzi Sobodan Mićović, Petar Milačić, Petar Vuković, Marko Kaitović, Igor Živković, anesteziju su vodili dr Dragana Unić-Stojanović i dr Ivan Miljković, transezofagealnu ehokardiografiju dr Slobodan Tomić. U timu instrumentarki predvođen Jelenom Marković, bile su Jasna Racić, Dragana Zdravković, Sanja Milić, Ivana Lukić i Teodora Zarubica. Perfuziju su vodili Vladan Minić i Goran Milošević. Anestetičari su bili Branka Ilić, Jelena Vujatović, Marija Kostić i Marko Stojković. O sterilizaciji je brinuo Goran Popović, a bolničarka je bila Snežana Harambašić.

Изражавајући велико задовољство што институтски кардиохирузи имају прилику да уче од тако еминентног стручњака, какав је професор Ел – Кури, директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић је рекао да ће за српску медицину увођење ,,Росове методе” бити велики искорак, с обзиром да показује фантастичне резултате тамо где се ради, а то су највећи медицински центри у Северној Америци, Европи и Аустралији.

Проф. Ел – Кури је један од најеминентнијих кардиохирурга данас у свету и најпознатији у области реконструктивне валвуларне хирургије, један је од зачетника технике за репарацију аортног и митралног залиска ,,Росовом процедуром”. У његовој матичној кући, Универзитетској клиници Саинт – Луц у Бриселу, обучавали су се многи лекари Института ,,Дедиње”.

– Боравио сам на Институту пре две деценије и истински сам срећан што сам поново међу вама и осећам се као да сам код куће, јер овде познајем много лекара, пријатеља, који су били моји ученици – рекао је проф. др Дзебрин Ел – Кури и додао да не постоји идеална замена за оштећени аортни залистак, било да је биолошка или механичка валвула у питању, јер свака, током времена, носи одређене компликације, тако да је нарочито важно, код младих пацијената, наћи идеалну и дуговечну замену, а за њих то решава, управо, ,,Росова процедура”. – Овај захват подразумева уклањање оштећеног аортног залиска на левој страни срца, а на његово место се ставља десни плућни залистак, који се пажљиво, неоштећен, скида и премешта на леву страну. Тако се добија фантастичан резултат, јер то је пацијентов залистак и, фактички, нема никаквог страног материјала. На десну страну плућне артерије се ставља биолошки залистак који остаје јако дуго проходан и непромењен. Једноставно, од ,,Росове операције” не постоји идеалнија и дуговечнија замена оштећеног аорног залиска. Људи се нормално могу бавити спортом, било којом физичком активношћу, не користе никакве лекове, једноставно речено, то су потпуно здрави људи којима ова операција, обећава дуговечност- рекао је проф. Ел – Кури.

-Институт ,,Дедиње“ започиње програм решавања тешких аортних стеноза код младих пацијената, где се плућни аутографт имплантира на аортну позицију, док се на плућне артерије стављају специјалне билошке валвуле. То омогућава далеко комфорнији живот пацијената, јер нема компликација везаних за вештачке залиске, попут секундарних инфекција, које се на њима могу десити, нема узимања некомфорне доживотне антикоагулантне терапије… Ово је идеална интервенција за младе пацијенте, радно продуктивне, за спортисте, а посебно за жене које желе да рађају и изводи се на пацијентима старости од 18 до 50 година. Поменућемо само два светски позната имена која су била оперисана на исти начин. То је чувени глумац Арнолд Шварценегер и Кану, познати фудбалер који је играо у италијанској првој лиги и после те операције. Резултати до сада изведених ,,Росових процедура” у свету су били фантастични, а показали су да пацијенти оперисани овом методом живе квалитетно и дуго, колико и они који имају здраво срце – рекао је доцент др Слободан Мићовић, који је приликом извођења ,,Росове процедуре” предводио тим дедињских лекара.

Раније, ова процедура, углавном је била резервисана за педијатријску популацију и код деце је примењивао професор Слободан Илић, на Педијатријкој клиници у Тиршовој. Захваљујући сарадњи са проф. Ел – Куријем, Институт ,,Дедиње“ је омогућио да се ова процедура ради и код одраслих пацијената.

-Сматрамо да је ово велики корак напред за аортну хирургију по којој је Институт ,,Дедиње” већ светски позната институција. Оформили смо тим идеја кардиохирурга који ће остати посвећени овој процедури и надамо се да ће ова изузетна иновација ући у редован програм рада Института који има велику традицију у аортној хирургији и на то смо јако поносни, а овим ћемо је још више оплеменити. Тај корак напред, управо нам је требао – рекао је доцент др Мићовић и потврдио да су операције успешно завршене и нада се да ће постоперативни ток проћи у најбољем реду.

Директор Милован Бојић изразио је уверење да ће ове две истакнуте кардиохируршке куће интезивирати међусобну сарадњу и цењеном госту уручио је повељу за велики допринос развоју нових медицинских програма Института ,,Дедиње”.