Трећи пут у Србији, у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, шездесетдеветогодишњем пацијенту из Трстеника, уграђено је вештачко срце, као златни стандард у лечењу срчане слабости у терминалној фази.  Медицина нема бољег решења за преживљавање док чекају трансплантацију, па менаџмент Института ,,Дедиње” прати све савремене процедуре које се раде у свету, уводећи их у своје програме, а да би пацијентима дали прилику да дочекају донорско срце. Операција је трајала четири сата, а ново механичко срце ће овом пацијенту помоћи да лакше и безбрижније проведе одређени период живота, док се не појави потенцијални донор и обави класична трансплантација овог органа.

На челу стручног тима који је успешно извео ову сложену процедуру био је начелник Центра за лечење срчане слабости, кардиохирург асс. др Саша Боровић, учествовали су и анестезиолози асс. др Драгана Унић – Стојановић и др Синиша Јагодић, кардиолози др Драгана Кошевић, др Љубомир Ђоковић и др Александра Живковић, перфузери и сестре из интензивне неге.

– С обзиром да је у свакодневној пракси све више тешких болесника који немају другу терапијску опцију, све до трансплантације која, за сада, није могућа, они ће бити пацијенти Центра за срчану слабост Института ,,Дедиње“ и кандидати за уградњу механичког срца, без обзира на старосну доб. Већ неколико година, пацијент коме смо, овом приликом, уградили вештачко срце, у ,,Дедињу“ се лечио од срчане слабости, а болест је већ била толико узнапредовала, да ни лекови нису помагали да би му спасили живот – рекао је асс др  Саша Боровић убеђен да ово није крај институтских подухвата у домену лечења терминалне срчане слабости.