Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”,  у настојању  да иде у корак са  новим технологијама у савременој медицини, не пропушта нити једну прилику. Иновативни медицински програми иду руку под руку са савременом медицином, па су захваљујући новим технологијама спашене стотине хиљада живота. У том смислу, менаџмент ,,Дедиња“ на челу са проф. др Милованом Бојићем, нове медицинске технологије је дефинисао као примарне смернице институтског развоја. Посебна пажња је усмерена ка најтежим пацијентима са терминалном срчаном слабошћу, код којих је фактор времена често пресудан, али и на све оне кардиоваскуларне пацијенте којима иновативне технологије могу спасити, продужити живот и учинити га квалитетним.

-Једна од најновијих процедура која до сада није  примењивана у Србији, изведена је у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Реч је о имплантацији IMPELLA CP 5.5 катетера са SmartAssist технологијом,  која ће омогућити безбедније извођење интеревентних процедура и операција, посебно код пацијената са знацима срчаног попуштања –  каже Др Дејан Којић, помоћник директора, задужен за примену нових технологија у  Институту и објашњава да IMPELLA, циркулаторни систем, омогућава безбедније извођење интервентних процедура и операција у критичним ситуацијама. – Свака интервенција када је пацијенат у кардиогеном шоку, када срце, једноставно, не функционише, подразумева висок морталитет пацијената, а примена мини IMPELLA пумпе омогућава да срце са смањеном функцијом леве срчане коморе након акутног инфаркта миокарда, након кардиотомије, код синдрома лоше контрактилне способности срчаног мишића…, преживи, прегура тих неколико сати или неколико дана док се не изведе одговарајућа интервенција која га спашава – каже др Којић.

Имплантацију IMPELLA мини-пумпе, у свету пласиране тек 2019. године, извео је дедињски тим стручњака на челу са интервентним кардиологом др Сашом Хинићем, а под ,,диригентском палицом” угледног професора са чувеног прашког Charles University, др Јана Белохлавека, који је до сада извео око 80 оваквих процедура. Проф. др Белохлавек је изразио велико задовољство што је био у прилици да се нађе у овако успешној кући као што је ,,Дедиње“ и своје искуство и знање подели са њеним лекарима, за чије способности је имао само речи хвале. То је разлог због којег ће се, како је рекао, сваком следећом позиву радо одазвати.

 Револуционарне резултате IMPELLA CP 5.5 SmartAssist система, као технолошки најнапреднијег производа најновије генерације, којим је само првој години у свету лечено више од 150.000 пацијената, представио је Грзегорц Гаца из компаније ,,Абиомед”.

-Педесетогодишњем пацијенту, по први пут у Србији, уградили смо стент у главно стабло, и у тој комплексној перкутаној коронарној интервенцији, применили смо IMPELLA мини срчану пумпу, чији је основни задатак да омогући несметан рад на крвним судовима срца, односно лечење коронарне болести интервентном методом, а да у исто време смањимо могућност смртног исхода, који је код тако тешких пацијената са лошом срчаном снагом могућ – каже др Саша Хинић.

Проф. др Петар Оташевић, управник институтске Клинике за кардиологију, задовољан је мотивисаношћу ове куће да у стопу прати најновије светске трендове у медицини, нарочито оне који најризичнијим пацијентима помажу да преживе.

-Новина је да ову, до сада најмању пумпу, могу уградити и кардиолози, без помоћи хирургије, јер је она довољно мала да се може пласирати преко препонске артерије и не захтева неке екстензивније хируршке методе, што, самим тим, смањује ризик и повећава могућност преживљавања тих болесника. Примена IMPELLA пумпе је могућа и код болесника са акутним инфарктом миокарда који имају низак притисак, чија се срчана фунција ,, сроза на најниже гране“ , па уградња те пумпе помаже болесницима да се у року од неколико дана или недеља опораве. Ову пумпу је могуће применити и код болесника који имају комплексне поремећаје ритма у смислу коморске тахикардије, фибрилације које електрофизиолози лече интервентним процедурама , па је приликом аблације аритмије, много сигурније ставити ову пумпу која, једним делом одмењује срчану функцију и омогућава додатно пумпање крви у организму. На тај начин су те интервенције безбедније и ефикасније. Претходне генерације пумпи са отприлике 2,5 литра протока крви у минути, су помагале много мање, за разлику од ових нових које могу да пумпају између 4.6 до 4,8 литара у минути, што је више него довољно да организам буде снабдевен крвљу. Ова мала пумпа великог капацитета, која се имплантира без тешке хирургије и отварања грудног коша, немерљив је допринос успешном лечењу најтежих болесника   – објашњава проф. др Оташевић.

Мини-срчана пумпа, која се пласира преко артерије у препони, катетером се доведе до леве коморе. Она има мини – мотор којим се управља споља и пумпа крв из леве коморе у аорту. У кардиогеном шоку, на пример, срце не ради и тај пацијент у 90 одсто случајева умире. Међутим, имплантацијом ове пумпе код таквог пацијента, смртни исход је могуће избећи, јер пумпа не дозвољава срцу да стане.

Подршком микроаксијалне срчане пумпе уз помоћ IMPELLA CP 5.5 катетера са технологијом SmartAssist, обезбеђује се активан рад леве коморе и одржавање нормалног крвног притиска, а оваква адекватна циркулаторна подршка спречава непредвидиве и опасне ситуације попут срчаног застоја и наглог пада притиска, који угрожавају живот пацијента.

Набавку IMPELLA CP катетера обезбедио је Републички фонд за здравствено осигурање, који показује да, итекако, има слуха за велике технолошке иновације у српској медицини и не либи се да их подржи.

С обзиром на изванредне резултате и ове врхунске иновације, уверени смо да ће ова процедура на Институту ,,Дедиње” ући у редован програм, те да ће миниинвазивном имплантацијом овог IMPELLA система за сваког нашег пацијента са ризичним коронарним налазом, бити умањени ризици од циркулаторног слома приликом извођења инвазивних и оперативних процедура. Лекари Института процењују да је хемодинамска подршка, попут ове данас имплементиране пумпе драгоцена. Рад IMPELLA CP пумпе, могуће је пратити и помоћу адекватне телефонске апликације што целом медицинском тиму омогућава 24 – часовну контролу миокарда и леве коморе, па је лекар, чак и од куће, у могућности да прати стање и контролише параметре, али не и да путем апликације мења рад пумпе и њену репозицију.

Рад ,,под контролом” оваквог механизама који ће спречити све евентуалне компликације, омогућава сигурност тока интервенције код најтежих пацијената, а лекарима доноси мир у раду и обезбеђује опуштенију атмосферу без стреса.