Угледни, у свету познат васкуларни хирург, проф др Лазар Давидовић добитник је највећег признања које за изузетан допринос раду и развоју Института ,,Дедиње“ додељује ова кућа. У препуном амфитеатру лекара и медицинских сестара, Велику повељу Института ,,Дедиње“ проф. Давидовићу уручио је директор проф. др Милован Бојић који је том приликом истакао да му је велика част што Институт ,,Дедиње“ за пријатеља куће има једно од највећих имена европске и светске васкуларне хирургије.

– Реч је о човеку чији смо рад као институција одувек ценили и уважавали. То је једини човек из овог поднебља који је био на челу Европског удружења кардиоваскуларних хирурга, иза кога стоји највећа серија руптурираних абдоминалних анеуризми, што је и њему и његовој институцији свето. Проф. Давидовић је први увео, а данас се већ рутински ради, хирургија торакоабдоминалне аорте, човек који је акредитовао своју установу код Интернационалног удружења ангиолога и створио национални аортни центар. Након објављених 700 научних и стручних радова у најеминентнијим светским часописима са изузезним индексом цитираности и више од 100 предавања по позиву у најеминентнијим светским и европским универзитетима у Ђенови, Плзену, Лариси, Скопљу… ,проф. Давидовић одлази на нову функцију декана Медицинског факултета у Београду – рекао је директор Бојић истакавши да је проф. Давидовић једини носилац највишег институтског признања ван радног састава Института.

– Ово признање је једно од највећих и најзначајнијих, зато што сам га добио од колега који се баве истим послом и медицином као и ја и нико боље од вас, мојих колега, не може проценити да ли сам урадио нешто добро у свом досадашњем раду. Ово признање долази из еминентне куће, а мало је рећи да је Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ једна од најзначајнијих установа, која својим значајем далеко превазилази остале здравствене центре из региона. Драго ми је што сам ову повељу добио због сарадње, јер, изазов је сарађивати са Институтом ,,Дедиње“ – велики је то мотив за многе установе и појединце. Пре више од две деценије, започели смо значајну сарадњу које је донела вишеструку корист. Васкуларна медицина добила је много престижније место него што је то раније било. Од међусобне сарадње Института ,,Дедиње“ и Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије, огромну корист имали су и пацијенти и лекари, који су у знатном броју одрађивали магистарске радове и докторске дисертације, полагали испите, а да су чланови комисије били из ове друге куће и није случајно што је уважени академик др Миодраг Остојић то назвао стратешким партнерством. То значи да је наша сарадња један добар пример и да га треба следити, не само у васкуларној медицини, него и у кардиохирургији, кардиологији, анестезиологији… Када је у питању едукација и лечење пацијената, наше две куће имају највећу могућу одговорност у кардиоваскуларној медицини у Србији. Ми јесмо конкуренти, али када је питању здрава, нормална, лојална конкуренција, то је један од најзначајнијих покретача у даљем послу. Преузимањем нове функције декана Медицинског факултета, престајем да руководим васкуларном клиником, али ћу наставити да радим на хирургији, па ће наша сарадња наставити да се развија истим темпом – рекао је проф. Давидовић, посебно се захваливши на великој части која му је указана на Институту ,,Дедиње“.

– Након 35 година бављења медицином и 25 година рада у васкуларној хирургији, велика ми је част и задовољство што је проф. Лазар Давидовић овде међу нама. Разменом младих људи и идеја, неспоразума и незадовољства, али увек у интересу здраваља наших пацијената и на добробит наших кућа, ми формирамо кардиоваскуларну медицину у овој земљи. Моја порука за све младе људе, наше следбенике, је да наставе тамо где смо ми пошли, да наставе тим путем уз помоћ размене и сарадње, јер ће се тако и рад унапредити. Захваљујем се проф. Давидовићу на вишегодишњој изузетној сарадњи из кога се родило и обострано пријатељство – казао је проф. Ненад Илијевски, управник Клинике за васкуларну хирургију Института ,,Дедиње“.