Под покровитељством америчке компаније ,,Boston Scientific”, у Институту ,,Дедиње“ је одржана интернационална традиционалана радионица на којој су лекари из Румуније, Украјине, Северне Македоније, Црне Горе, БиХ и Хрватске учили комплексне перкутане интервенције на крвним судовима срца. Своје знање и искуство пренели су им интервентни кардиолози Института,

Полазници школе су били у прилици да се упознају са напредним техникама отклањања калцификованих лезија на крвним судовима срца. Ротаблација, IVUS I FFR су већ одавно стандардне процедуре у Институту  ,,Дедиње”, а у многим болничким центрима региона, тек се уводе, припремајући кадрове, управо, кроз дедињску школу.

 У дводневној радионици, између осталог, полазници школе су савладавали примену IVUS i FFR процедура, поузданих и комфорних метода помоћу којих је могуће ,,проверити“ унутрашњост крвног суда, као и примену ротаблације у отклањању калцификованих наслага на крвним судовима код шест пацијената.  Лекаре су обучавали дедињски интервентни кардиолози са највећим искуством у извођењу ових интервенција, а радионицу је водио проктор Boston Scientific – а за комплексне перкутане коронарне интервенције  IVUS, FFR и ротаблације др Михаило Фаркић, најпре на стручним предавањима, а онда и практично, у ангио сали.

IVUS ( Intravascular ultrasound) је поуздана и комфорна метода којoм се уз помоћ сонде пласиране у коронарну артерију, може видети унутрашњост крвног суда, те проценити састав наслага (плакова), дужина и дијаметар сужења (стенозе), а такође се може користити за процену резултата након имплантације стента у срчану артерију.

-Полазници радионице савладавају методу FFR (Fractional flow reserve)  којом се може проценити значајност сужења на срчаној артерији, па се на основу те процене одлучује шта је најсврсисходније применити: имплантацију стента, хируршку реваскуларизацију миокарда (by-pass) или лечење лековима.

Ротаблација (ротациона атеректомија) представља методу лечења изузетно калцификованих срчаних артерија, које нису могле бити проширене уобичајеним методама балон дилатације. Специјално конструисана сонда са дијамантским врхом се уводи у срчану артерију и под великом брзином ротације (160 000 обртаја у минути) врши се ротаблација, односно стругање наслага калцијума. У Институту „Дедиње“ се ова метода успешно спроводи од 2011. године и досад је  излечен велики број пацијената-– објашњава др Михаило Фаркић.

Др Маријан Јовев, интервентни кардиолог из Клиничке болнице из Штипа је већ трећи пут у “Дедињу”  и каже да је презадовољан оним чему су га дедињски стручњаци научили.

– Надам се да ће у скоријој будућности ове методе које овде учимо заживети и у матичној кући из које долазим, како на наше задовољство, тако и на задовољство наших пацијената – рекао је др Јовев.

По завршетку обуке полазницима школе су уручени сартификати, уз обострану жељу да се ова успешна сарадња настави.