Лекарски тим искусних лекара Института ,,Дедиње“ у којем су били проф. др Драган Сагић, интервентни кардиолози др Дарко Бољевић, др Михаило Фаркић, др Саша Хинић, сестре и техничари, имплементирао је јубиларну 100-ту TAVI протезу.

Од  2019. године, откад је започето извођење светског хита, TAVI процедуре, која подразумева имплементацију аортног залиска направљеног од говеђе или свињске срчане марамице, у Институту ,,Дедиње“, у оквиру  комерцијалног програма имплементирано је 56 биолошких валвула, док је о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање до сада уграђено укупно 44.

-На понос Србије и наших пацијената, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ наставља са програмом имплементације и увођења савременијих, бржих, бољих и једноставнијих метода за лечење. О значајности увођења ове минималноинвазивне процедуре, довољно је навести податак да у светској популацији постоји старија група болесника који имају тешко сужење аортног залиска, али и млађи пацијенти са неким од придружених тешких болести попут проблема са јетром, бубрежном слабошћу, плућним болестима и другим обољењима, за које је класична хирургија високоризична. За такве пацијенте имплементација биолошке валвуле (TAVI) је право решење, јер се током њеног извођења обезбеђује комфор пацијената, без потребе за отварањем грудног коша и операције на отвореном срцу, која је, неретко, доводила до компликација које су трајале недељама након хируршке интервенције. Са отварањем ,,Дедиња 2“ добили смо додатну мотивацију да максимално скратимо листе чекања, које су се током трајања пандемије знатно прошириле – каже координатор TAVI програма у Институту ,,Дедиње“, интервентни кардиолог др Дарко Бољевић.

У Институту ,,Дедиње“ недавно је формиран Центар за структурна обољења срца, посебне организационе јединице, чијим отварањем се пред стручњацима ове реномиране здравствене установе постављају нови изазови, а нове савремене технологије ће им помоћи у решавању проблема код најтежих пацијената у земљи и региону.