Још један велики јубилеј у Институту ,,Дедиње“! У присуству запослених и представника фирме ,,Medtronic“, данас је обележена јубиларна 200. TAVI интервенција.

Након сјајног резултата којим је институтски тим заузео светски трон, са чак 17 урађених TAVI интервенција у једном дану, ова спасоносна процедура, односно неоперативна замена аортне валвуле код тешких и врло комплексних пацијената, која је, како кажу, променила ток кардиоваскуларне медицине, у своје властите списе, уписала се под редним бројем 200. И то није крај, захваљујући њеном значају за пацијенте, која је препозната од стране државе и Фонда за здравствено осигурање Србије, још много људских живота ће бити спашено.

Иако у свету TAVI постоји пуне две деценије, њена употреба у Србији је започела поновним доласком проф. др Милована Бојића на чело Института ,,Дедиње“.

-Када сам се опет вратио у,,Дедиње“, TAVI процедуре овде, још увек, није било. Али, нисмо се предали, решили смо да помогнемо нашим пацијентима и да свој спас не траже ван граница наше земље. Време је показало да смо урадили праву ствар, а у прилог томе говоре и наши сјајни резултати, а за њих је, итекако, заслужан између осталих, и ,,Medtronik“, светски лидер у медицинским технологијама, услугама и решењима у здравству. Ова пријатељска кућа је међу првима прихватила нашу потребу за набавку валвула,  омогућила је едукацију наших лекара и присуство проктора. И тако су кренуле и наше прве TAVI интервенције. У прошлим временима, када је судбина наше земље била веома тешка, ,,Medtronic“ је био ту да нам пружи стратешку помоћ и опрему, и такво добро им овде никад нико нико неће заборавити. Изванредне  могућности и идеје нашег тима међу којима су др Дарко Бољевић, др Михајло Фаркић, др Драган Топић, доц. др Саша Хинић, проф. др Александра Николић, учинили су да за ове четири и по године учења освојимо и европски и светски рекорд у извођењу ТАВИ процедура – казао је проф. Бојић, истичући да то могу  само добро организоване куће, које имају сјајну логистичку подршку.

Најављујући нове успехе и достигнућа, проф Бојић је додао :

– Поносан сам што сам био са вама у организацији овог великог успеха.

Према речима интервентног кардиолога, др Дарка Бољевића, координатора TAVI програма у Институту ,,Дедиње“, у оквиру комерцијалног програма, а на иницијативу садашњег директора проф. др Милована Бојића, од 2019. године уграђено је више од 50 валвула и управо због тог сјајног резултата, Републички фонд за здравствено осигурање Србије је од марта 2022. ову процедуру уврстио у услугу која се сада финансира из државне касе, те је за њено извођење довољна само здравствена књижица.

-,,Дедиње“ је пуном паром започело лечење TAVI програмом, нарочито оних за које постоји висок оперативни ризик , као и оних који нису били кандидати за класичну хируршку замену.  Овај успех који смо постигли није само број, већ спашених 200 живота. ,,Дедиње“ ће наставити са овим програмом, радићемо још више и још боље, циљ нам је да укунемо листе чекања, да смањимо морталитет и морбидитет наших грађана – поручио је др Бољевић.