Институт ,,Дедиње“, као научни институт за обављање научно-истраживачке делатности од општег интереса, како је и најављено, наставља да развија науку у светски видљивим дометима. Гости ове куће били су истакнути домаћи и страни представници научне области, међу којима проф. др Виктор Недовић- директор SAIGE тима, Душко Васиљевић- представник Светске банке, Ања Елдан из Израела- експерт у областима трансфера технологија са више од 30 година искуства, и путем онлајн платформе Винод Гоел – главни консултант Светске банке за српски SAIGE пројекат. Домаћини Института ,,Дедиње“ асс. др Горан Лончар – председник Научног већа ове куће, доц. др Ивана Петровић и асс. др Слободан Танасковић- чланови научног колегијума, Милена Благојевић – помоћник руководиоца институтског Центра изузетних вредности и др Маша Петровић, уважене госте упознали су са начином стручног и научног рада ове куће, а постигнути резултати оставили су на њих изузетно позитивне утиске.

-Током недавне посете научне делегације Републике Србије и представника науке Института ,,Дедиње“ Израелу, упознали смо се са изванредним начином рада израелских универзитета, болница, start-up компанија, еко-системом, који својим иновацијама доприноси развоју њихове економије и друштава, као и радом истраживача и научника. Током тог петодневног боравка, обишшли смо пет градова и чак 23 израелске институције. То је било веома значајно искуство за све нас. Упознали смо се и са израелским процесом трансфера технологије и иновацијама које спајају области медицине, науке, индустрије, бизниса и трансфера технологије. Наши научни капацитети и постигнути резултати у стручној и научној области, оставили су велики утисак на нашу уважену гошћу Елден из Израела. Ово је била права прилика да представимо и неколико наших патената, односно иновација и идеја, које у наредном периоду планирамо да развијемо у оквиру научне трансформације. Добили смо изузетно корисне савете за будући трансфер технологија, и убеђени смо да ће ова посета значајно допринети научном развоју Института и увођењу наших иновација и патената у свакодневну клиничку праксу– казао је др Танасковић.

Својим уваженим гостима, представници и домаћини дедињске науке, представили су и SAIGE пројекат, покренут почетком ове године, не само Института ,,Дедиње”, већ и свих Института у Србији, којим добијају могућност да се укључе у глобалне токове науке.

-Поред SAIGE – а, овом приликом, нашим уваженим гостима, представили смо и чланове међународног одбора и своје институционалне консултанте. Наравно, упознали смо их и са тешкоћама са којима се у овом процесу суочавамо. Такође, они су обећали да ће нас повезати са водећим људима из компаније ,,MedX“, коју смо препознали као будућег партнера, с обзиром да се и они баве кардиоваскуларном медицином и сарађују са Boston Scientific – ом,  тако да ће нам та сарадња, итекако, отворити врата и омогућити потенцијалну сарадњу у спровођењу Плана трансформације. Госпођа Елдан је одговорна је за раст и успостављање неких од најбољих израелских високотехнолошких компанија, а њен циљ је да компанијама обезбеди низ јединствених алата, дизајнираних да подрже почетне фазе развоја њиховог технолошког пројекта. Она је јако задовољна нашим научним радом и развојем, али није изостао ни драгоцени савет, а то је да би у неком наредном периоду требали да имамо саветника и сараднике и из области бизниса, да би ови наши патенти и иновације угледали светло дана и били  искоришћени у комерцијалне сврхе – рекла је Благојевић.

Својим учешћем на конкурсима за научне пројекте, Институт ,,Дедиње научно валоризује своје стручне резултате и постаје део великих мултицентричних студија, што додатно повећава углед српске медицине и самог Института као целине,