Институт ,,Дедиње” је већ одавно постао моћан центар за минималноинвазивну и ендоксопску хирургију срца, на чијем се челу налази истакнути светски стручњак у тој области, проф. др Иван Стојановић, коме је директор Института проф. др Милован Бојић доделио Велику повељу за изузетан допринос раду и rазвоју ове куће. Тим лекара на челу са проф. Стојановићем, управо је урадио тристоту ендоскопску реконструкцију митралног залистка (Port–access), кроз минимални рез направљен у ткиву око брадавице дојке, у појасу који раздваја пигментисани део од ткива коже. За медицину, ово је велики корак вредан сваке пажње, а за пацијента значи комфорну операцију кроз мали рез. Естетски ефекат је, међутим, само једна од предности ове процедуре. Овакавим минимално инвазивним приступом избегава се сечење грудне кости, чиме се смањује могућност инфекције кости, мањи је бол након операције, краћи постоперативни опоравак и бржи повратак свакодневним активностима, тако да је већина оперисаних потпуно функционална две до три недеље након процедуре, што је са више аспеката веома значајно и финансијски повољније за државни буџет. Институт ,,Дедиње“ један је од ретких центара у свету који ендоскопске операције изводи кроз само један рез, без помоћних отвора на грудном кошу.

 Не тако давно, оваква врста операције је била незамислива, јер је примењивана, искључиво, тешка хирургија, са великим резом који је подразумевао трауматично пресецање грудне кости, много спорији и тежи опоравак.

– Институт за кардиоваскуларне болести “Дедиње” је водећи центар у реконструкцији митралног залистка. То су операције којима се оболели митрални залистак не мења него поправи, тако да постаје трајно функционалан, а болесник након ових интервенција води нормалан живот, не узима лекове против згрушавања крви, а може да се бави и психофизички најзахтевнијим професијама. Примера ради, наши пацијенти са реконструисаним митралним залисцима, враћали су се својим летачким каријерама у водећим светским авио компанијама, настављајући нормалан живот и рад – каже проф. др Иван Стојановић.

-Огромно искуство које смо стекли у хирургији митралног залистка, омогућило нам је да пре 11 година одемо и корак даље. У децембру 2011. године на Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” урађена је прва ендоскопска операција срца у Србији. То је била реконструкција митралног залистка, овог пута изведена кроз мали рез од шест центиметара са десне стране грудног коша. Овакав приступ се стручно назива “port-access” хирургија, а суштински, ради о ендоскопској хирургији митралног залистка. Процедура је изведена са позајмљеном опремом, тако да смо успели да урадимо свега пет оваквих операција у наредних неколико месеци. Због недостатка опреме програм ендоскопске хирургије је мировао наредних пет година, да би 2016. Године, са набавком инструментаријума и видео стуба поново оживео. Програм је, нажалост, скоро у целости опет заустављен због ковид пандемије. Отварањем нове зграде Института ,,Дедиње” ендоскопска хирургија је поново оживела, овога пута, у пуној снази. Добили смо најсевременију опрему, укључујући и 3D технологију и најквалитетније инструменте, ехокардиографске апарате и остале уређаје са несметани развој ендоскопске хирургије срца, тако да данас имамо у потпуности опремљене три хируршке сале за ендоскопску и минимално инвазивну хирургију срца- подсећа директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић и напомиње да им тако опремљенима није требало много времена да повећају број ових интервенција.

-Прошле седмице, урађена је 300. ендоскопска операција срца у оквиру редовне хируршке институтске праксе у којој је за самостално извођење ове процедуре већ оспособљено најмање шест кардиохирурга. Такође, за специфичности ове хирургије, обучени су комплетна служба анестезије, инстументарке и техничари на машини срце-плућа, који су заједно са хирурзима урадили огроман посао. Посебно смо поносни што смо период савладавања медицинских вештина за извођење ове процедуре прошли без значајних компликација. Безбедност болесника нам је увек на првом месту, испред сваке наше сујете и жеље за новинама, тако да укупна смртност износи 0,33 одсто за целу групу оперисаних, односно 0,4 за болеснике са митралном реконструкцијом. Поређења ради, водећи светски центри приказују оперативну смртност од 0,8 до 1,2 одсто за ову врсту хирургије. Успешност саме реконструктивне процедуре се није смањила и износи 97 одсто, тако да је она компаративна са успехом који остварујемо класичном хирургијом, где се срцу приступа кроз грудну кост – каже доајен ендоскопске хирургије проф. Стојановић и истиче да је реконструктивна хирургија митралног залистка, изведена ендоскопским путем, тријумф је чисте хируршке вештине произашла из великог искуства.

Болесници оперисани ендоскопски мање крваре, осећају мање болова и брже се опорављају, тако да раније напуштају јединицу интензивне неге и имају генерално краће болничко задржавање. Ово омогућава бржи проток болесника и утиче на смањење листи чекања. Такође, омогућава мању хируршку трауму па самим тим и значајан естетски ефекат. Хируршки рез је код ендоскопских операција срца минималан, тако да се код већине болесника заправо и не види.

Минимално инвазивне кардиохируршке интервенције, са нагласком на ендоскопске операције срца су због свега наведеног будућност кардиохирургије. Знање и искуство које Институт поседује, као и ,,state of the art” технологија коју поседује проф. Стојановић, основа су стратешког опредељења Института ,,Дедиње” да настави да развија ову врсту хирургије. Висок технолошки ниво који је постигнут, омогућава да пацијенти у овој кући добију исти третман као и грађани технолошки најразвијенијих и најбогатијих земаља. Није ни чудо, како каже директор Бојић, што је центар за минималноинвазивну кардиохирургију којим руководи проф. Стојановић веома тражен на бившим југословенским просторима, са којих долазе бројни пацијенти у жељи да свој проблем са срчаним залисцима реше у нашој установи на миниинвазиван начин.

-Квалитет услуга је раван ономе у најбољим светским кардиохируршким клиникама, а наше услуге неупоредиво мање коштају него исте такве у светским клиникама. То привлачи пацијенте из разних региона и све их је више. Наши резултати не привлаче само пацијенте, већ и колеге који желе да уче миниинвазивну хирургију срца, а врата наше куће су за све њих широм отворена. Ми јесмо мала земља, али за велике резултате постигнуте у Институту знају, не само у широј регији, него и у Европи – поручује проф. Стојановић.