Институт за кардиваскуларне болести “Дедиње” којем је знаменита  америчка компанија Синкардија  (SynCardia), као једини  светски произвођач вештачких срца,  указала изузетну част да буде Центар изузетности у којем ће се кардиохирурзи из света едуковати за ту врсту имплантације, добио је нове ,,ученике”. Предходних дана уградњу вештачких срца учила је шесточлана екипа  кардиохирурга, анестезиолога и перфузера из Мађарске.

Вођа тима из Будимпеште је проф. др Иштван Хартијански (Istvan Hartyánszky), председник Мађарског трансплантационог удружења и председник Мађарског удружења кардиохирурга. Екипа коју је предводио проф. Хартијански  долази из Института за срце и крвне судове Семелвајз (Semmelweis) универзитета из Будимпеште.

Препознавши квалитет рада Центра за срчану слабост Института ,,Дедиње”, у којем је до сада уграђено више од 15 вештачких срца, Синкардија је ову  установу одабрала за водећи тренинг центар у свету, у коме је за уградњу вештачког срца већ едукован  тим лекара из болнице Националне Гарде из Ријада (Краљевина Саудијска Арабија), а већ је најављен долазак десетак медицинских тимова са различитих страна света.

Колеге из Мађарске дочекао је директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, упознавши их са радом ове куће.

 -Као Национални институт за срце и крвне судове посебну пажњу посвећујемо лечењу терминалне срчане слабости. Ми смо поносни на резултате које смо постигли у овој области медицине. Ово је најтежа грана медицине у којој се лече безнадежни пацијенти који лутају од клинке до клинике, тражећи решење. Налазе га код нас у Институту ,,Дедиње који постаје њихова друга кућа. Ми те тешко оболеле пацијенте чије је срце на издаху, прихватамо, припремамо и спашавамо њихове животе уграђивањем тотално вештачког срца као сигурносног моста ка могућој трансплантацији биолошког срца. Колеге из Мађарске су ме убедиле да су одушевљени боравком, да су имали шта и од кога да науче у нашем  Центру за срчану слабост, у којем је до сада уграђено више од 15 вешачких срца. Америчка фирма Синкардија је одабрала нашу кућу да буде водећи тренинг центар у свету, па сви заинтересовани тимови из болница који желе да започну програм уградње тоталног вештачког срца, за ту врсту едукације долазе у дедињски Центар изузетност – рекао је проф. др Милован Бојић, указујући да је у Институту ,,Дедиње“ пионир у овој области, јер је још давне 1996. године први пут у  бившој Југославији уграђена механичка  циркулаторна потпора,  а тих деведесетих година су урађене и прве трансплантације срца.

Центар за срчану слабост је наставио ту добру традицију и као такав је препознат од стране компаније Синкардија  чији је проктор  кардиохирург др. Саша Боровић, који се за ту област школовао у Америци. Будући да је на челу институтског Центра за срчану инсуфицијенцију, др Боровић је наставио да развија програм механичке потпоре изнемоглом срцу, као  и програм уградње тотално вештачког срца , што је једина нада за продужетак живота пацијентима који чекају на трансплантацију. Колика је вредност овог програма најбоље зна Зоран Милићевић којем је још 2017. године имплантацијом тотално вештачког срца, спашен живот.

Одушевљен оним што су могли да виде и науче на ,,Дедињу“ проф. др Иштван Хартијански је рекао да њихови домаћини не треба да буду поносни само због импозантне зграде у којој раде и лече пацијенте, већи и због људи који у њој раде,  почевши од младих лекара, њихових старијих колега и свих запослених који су им били на располагању.

-Независно од тога ко из које земље долази, међу нама не треба да постоји граница, јер је пожељно ширити контакте и упознавати разне људе и сарађивати са њима. На нашу сарадњу могли би да се угледају многи здравствени центри. Били смо у прилици да много тога научимо у овој кући. Видели смо како стручњаци из ,,Дедиња“ фантастично раде свој посао. То не можете да научите само из литературе, то морате то да видите својим очима, јер, тако се најбоље учи. Зато велико хвала нашим дивним домаћинима– рекао је проф. др Иштван Хартијански.

– Потрудили смо се да будемо добри домаћини и да им на један прихватљив начин пренесемо искуство из ове, изузетно комплексне и, могу слободно рећи, најтеже области медицине. Није лако самостално отварати врата нових „територија“, много је лакше урадити то уз помоћ пријатеља, јер се заједничким снагама може много више постићи. Колеге из Мађарске су дошле да уче од нас како се уграђује вештачко срце. Ми смо им близу и географски, а и по нарави и темпераменту. Као неко ко има искуства у лечењу терминалне срчане слабости, колегама  смо показали шта  знамо, а они су, презадовољни  боравком у Институту, пожелели да сарадњу наставимо и у Будимпешти и на њиховом терену, на лицу места покажемо све „тајне овог заната“, јер, уградња вештачког срца није баш честа процедура, а при томе је изузетно комплексна и захтева врхунско знање –  казао је др Боровић истичући да су у Институту „Дедиње“ веома поносни што, док многи лекари из Србије иду у иностранство да стичу нова знања, у ову кућу стижу странци да уче уградњу вештачког срца.