У циљу напретка и развоја научноистраживачке и кардиохируршке праксе, у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” данас је потписан уговор о пословно-трехничкој сарадњи између ове здравствене институције и Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Потписници овог изузетно значајног документа, били су директор Института проф. др Милован Бојић и Декан Факултета ветеринарске медицине проф. др Милорад Мириловић. Потписивању уговора присуствовао је и проф. др Егемен Тузун, директор Универзитета ,,А&M“ из Тексаса и Председник америчког удружења за вештачке унутрашње органе.

Потписивање уговора о пословно-техничкој сарадњи између Факултета ветеринарске медицине и Института ,,Дедиње”, омогућиће заједничке резултате експерата ове две институције кроз формирање Центра за претклиничка испитивања, у овој области првог у Србији,  који ће се бавити експерименталним лечењем животиња, развојем и истраживањем нове медицинске опреме и средстава, што ће кроз заједничке програме побољшати квалитет рада у области хумане медицине.

– Иако смо један од најмлађих научних института у у Србији, на разним научним скуповима, где се на високом нивоу воде светеке научне дискусије, неретко иступамо у њеном репрезентативном саставу. Као акредитовани научни институт, направили смо изванредне поставке научног кадра, резултата и развоја, чији рад прате највеће и најснажније светске научне куће, Светска банка и многи други. Ово је место у коме је изнедрен сјајан научни потенцијал који од распеване младости, па до искусних стручњака- истраживача, представљају сигурну гаранцију за успех. Ово је веома важан корак у научноистраживачкој области, посебно што смо постали део ,,Био4 кампуса“ чије су амбиције да први у региону постане препознатљива тачка на светској мапи развоја у областима биомедицине, биоинформатике, биотехнологије и биодиверзитета, што је за Србију и квалитет живота њеног становништва од изузетног значаја – рекао је проф. Бојић и нагласио да је Институт ,,Дедиње“ тренутно једина здравствена установа која има услове за спровођење свих фаза фундаменталног истраживања за претклиничке и клиничке студије.

– Србија, од сада, неће имати потребу да шаље своје стручњаке у иностранство на тренинг, било да је у питању лапароскопска или ендоскопска интервенција, катетеризација, перкутане интервенције на крвним судовима…јер ће бити омогућено да се све то уради у Београду, за неупоредиво мање новца, на веома високом нивоу, те ће на тај начин здравствени буџет бити поштеђен великих трошкова – рекао је директор Бојић.

– Ова сарадња ће бити од вишеструке користи за оба партнера који се овим уговором повезују. Велика је част што сам баш у овом историјском тренутку српске медицине потписник овог значајног документа који ће допринети да институтски лекари још боље савладају хируршке захвате и  реализацију нових метода у хуманој популацији, а што ће, са друге стране, помоћи да наши ветеринари усаврше постојеће и открију нове методе лечења животиња. Ово је први корак у повезивању научноистраживачке и стручне сарадње у области хумане и ветеринарске медицине. Наш циљ је да постанемо члан Европске асоцијације ветеринарских факултета, а потписивање овог уговора нам, итекако, у томе помаже – изјавио је декан Мириловић.

Др Саша Боровић, начелник институтског Центра за лечење срчане слабости у оквиру којег је у ,,Дедињу“ до сада имплантирано 20 вештачких срца, поред директора ове куће, руководиће новим Центром за претклиничка испитивања.

– Човек који поседује знање, набогатији је. Савремени свет тежи хуманом истраживању развоја нових производа, не само у циљу пружања стандардне здравствене услуге, већ и у иновативности у целокупном процесу лечења људи. По први пут, захваљујући Влади Републике Србије, формирано је Министарство за иновације и научно-технички развој, а нама је част што смо изданак из тог концепта и његове перјанице – казао је др Боровић.

Кроз свој рад у оквиру тимова за сва испитивања најсавременијих пумпи и замена за срце које тренутно постоје у свету, проф. др Егемен Тузун је стекао завидно знање и вештине, које ће кроз савете, као консултант у процесу оснивања Центра за претклиничка испитивања, поделити са колегама из Института ,,Дедиње”.

– У знак захвалности према мом рано преминулом метору, чувеном лекару, изузетном стручњаку, хуманисти и пријатељу проф. др Браниславу Радованчевићу, који је оставио дубок траг, не само на Тексашком институту за срце, где је руководио стручним тимовима за истраживање и развој трансплантационих програма, већ и на моје ране почетке у кардиохирургији, допринос Србији на овај начин, само је делић онога што за вас могу учинити. Реализација наших  заједничких циљева мора бити брза и ефикасна – поручио је професор Тузун.

Проф. др Тузун је у Институту ,,Дедиње” одржао предавања о претклиничким студијама, здрављу  људи и животиња, што ову кућу подстиче на још интензивнију посвећеност научноистраживачкој делатности, јер све фармацеутске водеће компаније које се баве производњом материјала у савременој медицини, своје нове производе претходно испитују кроз одређене клиничке студије, што, управо, почиње кроз експерименталне студије на животињама.