У дводневној посети Институту ,,Дедиње“ боравила је делегација угледне америчке компаније LSI SOLUTIONS,  на челу са председником и директором Џудом Сауером (Jude Sauer). Делегацију су чинили и Мартин Сауер, Роберт Барц (Robert Bartz) – потпредседник Компаније, Рајко Спасојевић – главни менаџер за Европу и Никша Кнежевић – представник LSI АSOLUTIONS за Србију и регион.

Ова угледна америчка компанија чији истраживачки тимови послују са више од 90 земаља у свету, са великим успехом раде на дизајнирању инструмената који омогућавају изузетне резултате у савременој микрохирургији, а тиме, између осталог, и успешну и безбедну микрохируршку замену залистака.

У име Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” цењене госте дочекали су проф. Милован Бојић – директор Института, доц. др Слободан Мићовић – управник Клинике за кардиохирургију и асс. др Петар Милачић, истакнути кардиохирург.

-Посета  председника и директора компаније LSI SOLUTIONS Џуда Сауера и његових сарадника за Институт ,,Дедиње” је веома значајна, јер смо све снаге усредсредили ка нашем циљу, да постанемо највећи едукациони центар за нове технологије у минималноинвазивној кардиохирургији. Унапређење хируршких техника и увођење минималноинвазивне кардиохирургије је наш стратешки циљ. Квалитет здравствене неге пацијената детерминисан је квалитетом инфраструктуре, тренинзима, ефикасношћу и обученошћу персонала. Инвестиција у сталну едукацију хирурга и увођење новог инструментаријума за минимално инвазивну хирургију била је добра и паметна одлука. Наши млади специјалисти, млади лекари, улажу велике напоре у формирању иновативног програма који ће постати круцијални део кардиохирургије Института ,,Дедиње“ – рекао је доц. др Слободан Мићовић, управник Клинике за кардиохирургију, захваљујући се директору Бојићу на разумевању и подршци.

-Професор Бојић је препознао немерљив значај успостављања сарадње између ,,Дедиња” и ове угледне америчке Компаније, као веома важну за даљи развој хирургије. Хвала др Сауеру  што је препознао  ,,Дедиње” као водећу институцију у овом делу света. Хвала за подршку и жељу да наставимо даље заједно у будућност – казао је доц. Мићовић, упућујући гостима речи добродошлице.

 

Угледни доктор Џуд Сауер је пред пуним амфитеатром младих лекара, изразио велико задовољство што се налази у Београду, и упућијући им мотивационе поруке, том приликом је рекао:

-Овом приликом желим да вас подсетим на одговорност и привилегију коју имате током свог рада, ви сте одговорни за људске животе и да је то основни мото који треба да вас води кроз професију. Потичем из докторске породице. Моји родитељи су лекари и на време сам научио колико пацијенту значи поверење у лекара у чијем знању и способности поверава свој живот. Ако вам се не свиђа позив лекара- немојте да будете лекар, неко ће други то бити, ко воли и жели.  Све што радите, радите са страшћу и уживањем, јер ћете тако добро и лако обавити посао, а ваш је посао најлепши посао на свету. Будите узбуђени и жељни знања, дајте све од себе како бисте постигли најбоље резултате.  Пратите све технолошке иновације, јер то је инвестиција у вас и ваше знање, које са једне стране изискује велику привилегију, а са друге стране још већу одговорност. Када сам био млад, деда ме је једном питао какав доктор желим да постанем, а ја сам га питао како да у исто време будем и паметан и добар. Наравно, суштина је да у животу, па и у раду, тражимо равнотежу, да нам посао буде задовољство, а не морање – рекао је др Саубер, обраћајући се, пре свега, младим домаћинима.

Компанија др Џуда Сауера је расла деценијама и данас представља озбиљну светску причу у домену иновационих технологија у области медицине. Председник и директор Компаније, др Саубер, након свега са чим се упознао на Институту ,,Дедиње“ није крио задовољство што су у LSI препознали баш ову кућу као место на коме ће се развије будућа сарадња.

-Препознали ,,Дедиње“ као потенциалног партнера са којим можемо да идемо даље и направимо тренинг центар у коме ће најсавременије иновативне техниологије у кардиохирургији учити и вежбати лекари не само из широког региона, већ и из целе Европе. Планирамо да остваримо кредибилну сарадњу, јер је фасцинантно све оно што сам видео у Институту ,,Дедиње“. Запањен сам ентузијазмом и квалитетом рада дедињских стручњака. Ваши лекари који су боравили код нас у Америци, представили су се као најбољи амбасадори, уверивши нас у спремност ваше куће да је у кратком времену могуће учинити велике ствари.  Ви на ,,Дедињу” дајете све од себе да радите најбоље, а наша иновативна технологија је заиста сјајна,  па налазимо заједнички интерес који води ка задовољном пацијенту који након миниинвазивне кардиохируршке процедуре спреман да се врати свакодневним обавезама – уверен је др Сауер који истиче да је едукација хирурга за коришћење новог инструментаријума за минималноинвазивну хирургију од изузетног значаја, пре свега за пацијенте, а самим тим и за успешност здравственог система земље.

Компанија LSI SOLUTIONS се определила за сарадњу са Институтим ,,Дедиње” и са овом кучом планирала веома атрактивну будућност, захваљујући, пре свега, постигнутим резултатима који су и по броју и квалитету успешних миниинвазивних дотакли сам европски и светски врх, али и због великог стручног потенцијала квалитетног кардиохируршког кадра. Кардиохирурзи Института ,,Дедиње“ на располагању већ имају Ram-device, уређај којим се пласирају шавови за фиксирање аортне протезе у срцу и Cor- Knot за аутоматско везивање пласираних шавова. Ови уређаји олакшавају шивење у педантној хирургији и омогућавају три до четири пута брже шивење реза од ручног. Ова сарадња би у будућности требала да прерасте у едукативни центар  за обуку хирурга ,,Elite skills program“,  ван америчког седишта.

– Кардиохирургија дефинитивно прелази са конвенционалне на минималноинвазивну хиругију, где се кроз међуребарни рез од три, четири центиметра може урадити већина кардиохируршких процедура као што су замене и реконструкција залистака, а ускоро и реваскуларизација срца аортокоронарним бајпасевима. Наш стратешки циљ је да једног дана постигнемо да пацијента оперишемо ујутру, а да већ увече буде код своје куће – такозвани ,,ONE DAY SURGERY”.

Током боравка делегације компаније LSI SOLUTIONS, у Институту ,,Дедиње” помоћу савремених иновативних уређаја, изведене су две операције срчаног залистка, након које се пацијенти одлично осећају.