Руководство Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, на челу са директором ове здравствене куће проф. др Милованом Бојићем, било је данас домаћин делегацији Српског лекарског друштва (СЛД), коју је предводио еминентни српски хирург,  академик проф. др Радоје Чоловић, председник овог Друштва. На конструктивном састанку на коме је присусвовао и  Генерални секретар СЛД-а, проф. др Недељко Радловић,  било је речи о досадашњој међусобној сарадњи ове две институције, као и путевима даљег унапређења односа.

Директор Института ,,Дедиње” искористио је ову прилику да уважене сараднике упозна са институтским почецима, начином рада изванредним успесима и резултатима које је ова реномирана, и у свету препозната и призната  кућа, постигла.

Кроз увођење нових технолошких метода и највећи број објављених стручних и научних развоја, кроз изграђену визију и стратегију развоја ове установе, која је позната у европским и светским размерама, у Институту за  кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је протеклих пет година уведено 17 нових процедура каквих није било у српској кардиоваскуларној медицини, постигнути су светски рекорди по броју урађених операција на отвореном срцу, крвним судовима, али и интервентним процедурама на срцу. Институт ,,Дедиње“ постао је моћна научноистраживачка установа, акредитован за науку и препознат од најпознатијих научних институција у свету. Ова кућа постаје сигурно место и база за стотине хиљада пацијената који хрле ка њему да им реши здравствене проблеме. Поносан сам на наше искуство, али ми је посебно задовољство што ,,Дедиње” има младост, има нову снагу и амбицију, има младе лекаре који обећавају успех. Српско лекарско друштво је  наша еснафска организација и једина организација којој волимо, желимо и хоћемо да припадамо – поручио је  проф. Бојић и додао да ће Институт, свакако,  доприносити активностима ове организације.

-Важност Српског лекарског друштва, њен историјат и актуелност, темељ су српске медицине. Институт ,,Дедиње” као Подружница СЛД – а, имао је изузетну сарадњу са свим службама које припадају овој организацији. Са њима смо размењивали искуства, добијали савете и смернице. Када је у питању континуирана едукација и предавања која су се одржавала у нашој кући, жао нам је што је, оправдано, дошло до паузе због Ковида. Одржавали смо фокус на темама које нису свакодневне, да у оквиру кардиологије и других грана медицине, предавања држе они лекари, који су међу првима у својој стручности и признатости. Та акредитована предавања била су плански направљена у оквиру нашег научноистраживачког центра, а наша жеља је да ускоро организујемо скуп, где ћете Ви, уважени проф. Чоловићу, одржати предавање  о историјату Српског лекарског друштва. Била би нам велика част! – казала је др Оливера Ђокић, председница институтске Подружнице СЛД – а, кардиолог Института ,,Дедиње“, напомињући  да даље активности ове куће, као огранка ЛСД-а, обухватају и планове за ангажовање нових чланова запослених у ,,Дедињу“.

– Српско лекарско друштво је асоцијација 27.000 лекара са подручја Србије. То је најстарија струковна организација у нашој землљи и једна од најстаријих на свету. Наше Друштво је основано давне 1872. године на иницијативу једног од великана наше историје, др Владана Ђорђевића. Како на почетку свог постојања, тако и данас, циљ нам је да обезбедимо континуирану едукацију лекара на простору целе Србије. У мају смо обележили 150 година постојања и рада и у том смислу, част нам је сарађивати са вама. Ваши успеси показују да је српска медицина на добром путу, а ми ћемо се трудити да одржимо и побољшамо континуитет узајамне сарадње – казао је академик проф. др Чоловић, главни текстописац монографије Српског лекарског друштва у којој је садржан историјат ове асоцијације. Ово значајно историјско дело базирано је на аутентичним подацима из области историје медицине , као најдрагоценији поклон будућим генерацијама.

Српско лекарско друштво своју активност обавља преко 80 Подружница и 75 специјалистичких секција, преко Друштва лекара Војводине и Друштва лекара Косова и Метохије, као и Медицинске академије СЛД, публикујући и стручне часописе.

У оквиру Подружнице СЛД, све до пандемије корона вируса и спровођења неопходних епидемиолошких мера, којим су била забрањена окупљања, редовно су одржавана предавања истакнутих стручњака из Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”. Са укидањем наведених мера, како је на састанку договорено, планирано је ,,оживљавање” предавања са актуелним темама у области медицине.