Са великим амбицијама Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ шири круг сарадника и пријатеља у свету, који му отварају врата неопходна за развој науке којој се ова кућа у последње време посебно посветила. У том духу организован је и протекао састанак са Првом секретарком Кинеске амбасаде у Београду  Ши Ји ( Shi Yi) и Трећим секретаром Ли Руијем (Li Rui), који ће, како је договорено, представљати мост успостављања научноистраживачке сарадње са једним од највећих медицинских центара, болницом Фуваи (Fuwai Hospital Beijing) која припада Кинеској академији медицинских наука.

Реч је о првокласној националној болници, специјализованој за кардиоваскуларне болести, која, заправо представља Кинески национални центар за кардиоваскуларне болести, кључну лабораторију и центар за клиничка истраживања ових болести.

У свету је познат по лечењу најтежих кардиоваскуларних болести, са изванредним резултатима, па су стручњаци Института ,,Дедиње“ изузетно заинтересоивани да успоставе блиску научну сарадњу са болницом Фуваи у чему ће им, како се на састанку могло чути, помоћи Кинеска амбасада у Београду.

Угледне госте из Кине примио су директор Института проф. др Милован Бојић,  асс. др Горан Лончар, председник институтског Научног већа и Милена Благојевић, помоћник руководиоца Центра изузетних вредности.

Подсећајући се својих бројних сусрета са кинеским званичницима, кроз свој професионални рад, директор Бојић је изразио задовољство почецима ове нове сарадње са кинеским пријатељима. Упознао их је са радом Института ,,Дедиње“ и дометима ове куће у клиничкој и научној области.

Имамо велику жељу да сарађујемо са најзначајнијим здравственим кућама у свету, јер сматрамо да имамо  и стручни и научни капацитет за такву сарадњу, а наш научни тим је управо таргетовао болницу Фуваи као партнера са којим бисмо желели да успоставимо све врсте контаката и на обострано задовољство, са могућим заједничким пројектима, иступамо у научном свету- рекао је директор Бојић.

-Добијањем научне акредитације и оснивањем Центра изврсности, са завидном опремом којом располажемо, у процесу смо озбиљне научне трансформације, коју подржавају све релевантне државне институције у Србији. Обзиром на стручни и научни потенцијал којим располажемо, јачамо своју сарадњу са светским кућама великог домета, па је у том смислу избор пао на болницу Фуваи са задивљујућим капацитетима. Импресионирају цифре које говоре да Фуваи има 1.300 постеља, 26 операционих сала, шест хибридних сала, 15.000 обављених операција на отвореном срцу годишње, 1.300 лекара, а оно што посебно имресионира јесте истраживачки центар који у специјалним условима у научне сврхе чува  експлантирана срца болесника. Ова болница је у светским здравственим часописима представљена као врхунска и част нам је сарађивати са њом, у чему нам је Кинеска амбасада већ помогла. Колеге из Фуваија су нам на наш захтев одговориле свесрдном спремношћу за висококвалитетну сарадњу у области кардиологије – рекао је председник Научног већа Горан Лончар.

Милена Благојевић је казала да је дошло време да се сарадња у потпуности конкретизује, а да се са пријатељима из Кинеске амбасаде анализирају и могућности повезивања у области превенције кардиоваскуларних болести.

-Верујемо да ћемо и у будућности градити добре и чврсте односе, као и до сада. Иницијално смо вас повезали са колегама из пекиншке болнице Фуваи, а сада ћемо помоћи да се та сарадња озваничи – казала је Ши Ји, секретарка кинеске амбасаде, наглашавајући да су могућности за научно-истраживачку сарадњу огромне, не само са болницом Фуваи, него и са бројним другим здравствено-научним институцијама у Кини.