На свечаности уприличеној почетком јула у Салцбургу (Salzburg), директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ проф. др Милован Бојић постао је члан Европске академије наука и уметности (ЕАНУ). У конкуренцији  кандидата из области медицине који су номиновани  из 54 земље, проф. Бојић је промовисан у новог члана ЕАНУ са још шест колега из Европе, чији су резултати и организационе способности у области медицине задовољили веома високе критеријуме ове међународне академске организације која окупља више од 1.5оо врхунских представника из области науке и уметности, а који, сваки у својој области, покушавају да пронађу могуће адекватне одговоре на многа  актуелна питања и проблеме са којима се суочавају савремена Европа и свет.

-Колика је част постати члан Европске академије наука и уметности најбоље говори податак да је међу њеним члановима  и 29 нобеловаца. ЕАНУ  је репрезентативан, угледан и цењен субјект науке, уметности, иновација, те мултидисциплинарне подршке у националном, регионалном и европском домену.  Њен задатак је да препозна, окупи, организује, развија и подстиче примењену науку, уметност, имплементацију иновација у привреду, образовање и унапређење научне, иновативне, уметничке и предузетничке делатности. Стога постати њен члан није нимало лако, јер ваља прескочити многе препреке и задовољити бројне захтеве струке из које долазите, при чему вас за тако угледну академску позицију могу предложити искључиво академици који су у овој међународној институцији већ промовисани и имају завидно искуство, а који су дужни да свој предлог за номинацију кандидата поткрепе бројним  чињеницама везаним за способности и постигнуте резултате у струци, као и организационе способности,  за које је професор Бојић добио највеће оцене од комисије која је разматрала његову номинацију – објашњава дугогодишњи члан ЕАНУ проф. др Миљко Ристић  и додаје да из Србије долази свега 12 чланова ове Академије, а да је од 250 чланова САНУ , колико је  он упућен, до сада само академик Љубиша Ракић постао члан и ове европске академије чије је седиште у Аустрији, у Салцбургу.

-Велика је част и привилегија бити члан ЕАНУ, не само за професора Милована Бојића, већ и за Институт „Дедиње“ који је као изврсна медицинска кућа на овај начин вишеструко промовисан. У Институту се професор Бојић показао као веома талентован и успешан организатор посла, што је „запало“ у очи и бившем и садашњем председнику Европске академије који су свесрдно подржали његов избор – каже проф. Ристић и наглашава да је чланство проф. Бојића велика прилика и за друге истакнуте чланове дедињског институтског колектива који својим стручним изузетностима и те како завређују да постану чланови ове академске куће  са седиштем у Салцбургу, јер предлагачи морају да уз „странце“ буду и двоје чланова из земље из које долази кандидат. – Стога ћемо проф. Бојић и ја бити у прилици да сваке године предложимо по неког младог  и изузетног лекара из Србије за ово чланство и привилегију, а процедурално разматрање кандидатуре у самој Академији траје и по годину, две, јер се поштује и негује изврсност у широком спектру дисциплина  и професија које се увезују у међународна научна друштва, а Институт „Дедиње“ је управо, сагледавши своје огромне могућности, ставио науку на главни колосек свог рада – објашњава проф. Миљко Ристић.

Академија је основана у Салцбургу 1990. године, на иницијативу хирурга и кардиолога Феликса Унгера, бечког надбискупа Франца Кенига, те политиколога и филозофа Николауса Лобковица, а подржана је од Европске уније и бројних других релевантних субјеката у Европи. Развијајући се, ЕАНУ не скрива своје високо постављене циљеве који треба да допринесу изврсности и елитности, при чему њени академици – научници, иноватори, способни менаџери и организатори, треба да постану центром креативног, стваралачког, сигурног и здравог окружења и да буду катализатори нових вредности продуктивног грађанина. Главни циљ је промоција  и стимулисање знања, иновативности, уметности, креативности, предузетништва, заједништва, сарадње, самопоштовања, самопоуздања, културе разноликости и општег напретка.  Европска академија наука и уметности је познат и амбициозан субјект међународне сарадње, а састављена је од водећих националних, европских и светских научника и иноватора, уметника, спортиста, пословних људи и лидера. Академија са научно-истраживачког аспекта доприноси размени идеја и знања. Она у јавном ангажовању на састанцима, креативним радионицама, семинарима, симпозијумима и конференцијама отвара разне перспективе од заједничког интереса. Искуством и знањем својих чланова доприноси мониторингу нове генерације научника и мислиоца кроз визитинг програме и доприноси да се знање и иновативност имплементирају  у привреду и друштво. То је пут успеха, а  само успех води ка врху.

 Тако поручују чланови ЕАНУ са свог последњег Пленума, а путеви развоја и напретка  Института „Дедиње“, кад је будућност медицине у питању, су на истом курсу.