Институт за кардиоваскуларнe болести ,,Дедиње“ угостио је данас изузетног госта, проф. др Фридхелма Бејерсдорфа (Friedhelm Beyersdorf), председника Европског удружења кардиоторакалне хирургије и доскорашњег управника Клинике за кардиохирургију Универзитетског центра у Фрајбургу, где је провео предходних 28 година. Том приликом, угледном светском хирургу, као симболичан чин захвалности за несебичан лични допринос развоју ,,Дедиња“ и сарадње са Европским удружењем, уручена је Велика повеља Института. Повеља se додељује појединцима и институцијама које су исказале и реализовале своју несебичну спремност да допринесу развоју и Института и свеколике српске медицине. Повељу проф. др Бејерсдорфу уручио је директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, не кријући велико задовољство због посете овог уваженог госта.

– Част ми је да Вас угостим у нашим новим просторима ,,Дедиња 2“ и упутим Вам велико хвала што сте наш Први коронарни самит удостојили, не само Вашим присуством, већ и поздравном речју и активним учешћем, чиме сте том скупу дали посебну тежину. Верујем да сте упознати са нашим резултатима рада и да се налазите у озбиљној институцији која  има осигурану будућност. Такође, верујем да ћемо нашу сарадњу интензивирати, а кад се на заједничком задатку нађу две велике куће, као што је Ваша клиника у Фрајбургу и наше ,,Дедиње“, загарантован је и велики успех – рекао је директор Бојић.

– Када сам постао председник Европског удружења кардиоторакалних хирурга, један од циљева ми је био да укључим лекаре из земаља које пре тога нису биле активне у раду Удружења. Европска асоцијација кардиоторакалних хирурга је изузетна, не само по својој величини, већ и по резултатима које постиже, па није чудно кад се догоде и такве ситуације да колумбијски кардиоторакални хирурзи желе да уђу у наше Удружење – рекао је проф. Бејерсдорф који је за 28 година проведених на челу кардиохируршке фрајбургшке клинике успео да је подигне у највећу универзитетску кардиоваскуларну  клинику у Немачкој, у којој се данас лечи више од 22.000 пацијената.

Професор Бејерсдорф је показао велико интересовање за сарадњу са Институтом ,,Дедиње“, дубоко респектујући резултате које у кардиоваскуларној медицини ова институција постиже, посебно апострофирајући имена доц. др Слободана Мићовића, управника дедињске кардиохирургије, као и вишег научног сарадника др Милана Милојевића, председника Одбора за клиничке препоруке Европске асоцијације за кардиоторакалну хирургију, који су направили мостове те сарадње.

– Велика је ствар подићи овакву институцију, а још већа задржати овако висок ниво. Зато вам широм отварамо врата за сваку врсту сарадње и помоћи, било да је реч о клиничком раду или науци. На лекарима Института је одреде колико желе да останете и едукативно бораве у нашој клиници у Фрајбургу, било да је то седам дана или неколико месеци, биће нам велико задовољство. Ту смо за све што се у кардиохирургији ради, од рутинских операција, па све до трансплантације срца, плућа…Све што нам се некада чинило као далека будућност, постаје реалност, па су научна истраживања у центру нашег свакодневног рада који све више карактеришу високо технолошка решења за најразличитије врсте болести. Неколико  стручњака из ,,Дедиња“ ће се ускоро наћи у Фрајбургу, где желимо да им, између осталог, покажемо шта све реализујемо са start-up компанијама, и на које начине дубоко залазимо у будућност – рекао је проф. др Бејерсдорф који се осврнуо и на огранизацију Првог Коронарног самита одржаног дан пре у Београду. Нарочито га је обрадовало учешће лекара из многобројних земаља, као и велики ентузијазам који су показали сви учесници овог еминентног скупа организованог, по речима проф. Бејерсдорфа, на веома високом нивоу.