У београдском хотелу ,,Crown Plaza“ одржан је Први коронарни самит (The Inaugural SSCVS Coronary Summit) који је окупиo позната имена домаће и светске кардиоваскуларне хирургије и кардиологије. На Самиту, који је спојио истакнуте медицинске експерте, након стручних излагања и расправе, донесене су одлуке о начину лечења најчешћих срчаних обољења. Хирурзи, клинички и интервентни кардиолози продискутовали су и предложили начине најоптималнијег лечења пацијената са сложеним облицима коронарне болести.

Овај значајан скуп отворио је, у име домаћина, доц. др Слободан Мићовић, председник Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије, које је са Удружењем српских кардиолога организатор овог самита.

– Тема овог нашег сусрета је коронарна болест, која је водећи узрок морбидитета и морталитета широм света, па и у нашој земљи. Расправа, односно поређење разних модалитета лечења коронарне болести је предмет непрестане дебате у свим стручним круговима, који се баве овом болешћу. Наш сусрет, на основу свих тих искустава, треба да извуче најконкретнија упутства за лечење сложених коронарних болести – рекао је доц. др Мићовић поздрављајући бројне колеге из региона и Европе.

Један од оних који су најзаслужнији што су се на Самиту нашла тако звучна имена европске кардиохирургије, др. Милан Милојевић представио је уважене госте из иностранства, међу којима су професори др Фридхелм Бајерсдорф (Fiedhelm Beyersdorf), председник Европског удружења кардиоторакалне хирургије, др Сингрид Санднер (Singrid Sandner), др Андерс Џепсон (Anders Jeppsson), др Мигел Соуза – Ува (Miguel Sousa-Uva). Домаћини су изразили посебно задовољство што су се позиву да се укључе у рад Самита, одазвале и колеге из региона међу којима су били проф. др Тамара Прерадовић из Републике Српске, проф. др Мате Петричевић, шеф кардиохирургије из КБЦ Сплит, кардиохирурзи из КБЦ Подгорица, професори др Срђан Павићевић, др Александар Радевић, др Александар Мугоша и главни техничар – перфузер Одељења кардиохирургије Ратко Савовић, др Маријан Шокароски из Државне северномакедонске кардиохирургије. У раду Самита учествовала је и проф. др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска Коса, као и директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ који је, како је речено, веома заслужан за развој српске кардиохирургије.

Академик Миодраг Остојић, легенда српске кардиологије, је нагласио колико је важна јака веза између кардиологије између кардиохирургије, апострофирајући колико је та симбиоза добра донела укупној светској медецини.

У свом обраћању, учесницима овог експертског скупа проф. др Анастазија Стојшић Милосављевић, председник Удружења кардиолога Србије, рекла је да су овакви скупови промоција здравства целе Србије.

– У медицини су појединци битни, али је без тимског рада немогуће постићи резултате. Наш циљ је да заједно будемо још бољи, да заједно промовишемо нашу кардиологију и кардиохирургију, које на светској медицинској мапи заузумају значајно место. Кардиохирурзи су пример како једна мала земља, са не тако великим бројем кардиохирург, а постиже светске успехе, што је почетком ове године објављено у светској Атлас студији – казала је професорка Стојшић Милосављевић.

Званично, након поздравних речи, скуп је отворио кардиохирург светског гласа проф. др Фридхелм Бајерсдорф, председник Европског удружења кардиоторакалне хирургије.

– Част ми је што сте ме позвали да отворим овај значајан скуп и радо сам се одазвао позиву др Милана Милојевића кога дуго познајем и изузетно ценим. Ово је изванредан скуп, јер на њему, први пут, наше сусрете користимо и говоримо о лечењу неких коронарних болести које раније нисмо третирали – истакао је проф. др Бајерсдорф, отварајући теме које се тичу најновијих достигнућа у техникама хируршке реваскуларизације миокарда (CABG) које су развили стручњаци широм света.

На овом једнодневном састанку тимови за срце су презентовали одлуке о лечењу пацијената са сложеним облицима коронарне болести, новитете коронарне хирургије, начин одабира, припреме и конфигурисања графтова, те указали на хемодинаску важност код стеноза коронарних артерија. У фокусу расправе било је и лечење пацијената са ниском ејекционом фракцијом и анализама приступа у периоперативном лечењу, који убрзавају опоравак.
Курсеве и програме водили су истакнути српски кардиохирурзи и кардиолози доц. др Слободан Мићовић, академик др Миодраг Остојић, асс. др Игор Живковић, и професори др Светозар Путник, др Александар Реџек, др Петар Оташевић и др Анастазија Стојшић Милосављевић.


Председник Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије доц. др Слободан Мићовић верује да ће учесници овог експертског скупа у своје радне средине понети најновија сазнања произашла из клиничких испитивња која упоређују CABG са PCI за различите облике сложене болести коронарних артерија и дефинисати улогу Heart Team-a у доношењу одлука о лечењу у ери дигитализације. Стечена сазнања ће помоћи лакшем препознвању специфичних изазова у коронарној хирургији код пацијената са ниском вентрикуларном ејекционом фракцијом. Уједно, овладаће стратегијама за побољшање опоравка у сложеним клиничким сценаријима бајпас хирургије.