У Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ успешно завршена прва хибридна процедура у којој је у једном чину урађено више оперативних и интервентних захвата.

У новој хибридној сали Института ,,Дедиње 2”, по први пут у Србији, медицински тим стручњака који су чинили интервентни кардиолози, кардиохирурзи, васкуларни хирурзи, медицинске сестре и техничари, урадио је упоредо операцију каротиде и на, до сада, нестандардан начин, решио проблем суженог аортног залистка имплантацијом TAVI протезе хируршким путем.

Осамдесетједногодишњем пацијенту из Београда, са дијагностикованим аденокарцинономом дебелог црева, који није било могуће оперисати због болести каротиде и суженог аортног залиска, решењем ова два велика проблема, омогућено је даље лечење аденокарцинома дебелог црева.

Код овог пацијента није било могуће применити класичну транскатетерску TAVI процедуру, која подразумева пласирање аортног залистка преко препонских артерија, па је аортна валвула уграђена хируршким путем. Кардиохирурзи, на челу са доц. др Слободаном Мићовићем, управником Клинике за кардиохирургију, направили су мини рез од 3 до 4 центиметра на грудном кошу, између ребара, а тим интервентних кардиолога који су чинили др Дарко Бољевић и др Михаило Фаркић, кроз тај рез су успешно пласирали TAVI протезу директно у срце.

У истом акту, анестезираном пацијенту је пре уградње TAVI протезе, васкуларни тим на челу са проф. др Ненадом Илијевским, управником Клинике за васкуларну хирургију, урадио операцију каротидне артерије из које је извађен велики калцификовани плак. У овој двострукој хибридној интервенцији, урађеној први пут на овим просторима, уз поменути тим кардиохирурга и интервентних кардиолога, анестезију је водио др Владимир Савић, а ехокардиографију др Љиљана Тркуља.

Тросатна интервенција је успешно завршена и излечењем пратећих болести, пацијенту је  омогућено даље лечење аденокарцинома.

Пацијент се успешно опоравља у јединици интензивне неге Института ,,Дедиње”, чији стручни кадар не пропушта прилику да истакне разумевање које је за најтеже пацијенте имао Републички здравствени фонд омогућавајући TAVI програм на здравствену књижицу.