У Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ изведене су још три врло комплексне операције на срцу код три млађа пацијента, којима је због аортне стенозе или сужења аортног отвора био онемогућен нормалан живот. Кардиохирурзи Института ,,Дедиње“ су применили ,,Росову методу”, односно процедуру имплантације валвуле плућне артерије на аортну позицију, јер је срчана мана пацијентима отежавала избацивање крви из леве коморе у аорту. Ову веома захтевну операцију, која је у оквиру Западног Балкана у популацији одраслих пацијенат пре нешто мање од годину дана први пут урађена у ,,Дедињу“, и овог пута извео је медицински тим стручњака Института на челу са кардиохирургом доц. др Слободаном Мићовићем у сарадњи са проф. др Џебрином Ел-Куријем (Gebrine El-Khoury), светски познатим кардиохирургом из Универзитетске клинике Сен-Луk (Saint – Luc) у Бриселу.

– Росова операција је компликована процедура, која се ради само у највећим центрима у Северној Америци, Европи и Аустралији и у центрима са великим бројем пацијената показује одличне резултате, који су показали да пацијенти  оперисани овом методом живе квалитетно и дуго, колико и они који имају здраво срце. Ово је идеална интервенција за младе пацијенте старости од 18 до 50 година, радно продуктивне, за спортисте, а посебно за жене које желе да рађају. Институт ,,Дедиње“ је започео програм решавања тешких аортних стеноза код младих пацијената, где се плућни аутографт имплантира на аортну позицију, док се на плућне артерије стављају специјалне билошке валвуле. То омогућава далеко комфорнији живот пацијената, јер нема компликација везаних за вештачке залистке, попут секундарних инфекција које се на њима могу десити, нема узимања некомфорне доживотне антикоагулантне терапије… – каже доц. др Мићовић и потврђује да су операције и овог пута успешно завршене и да постоперативни ток пацијената пролази у најбољем реду.

Проф. Ел – Кури је један од најеминентнијих и најпознатијих кардиохирурга у области реконструктивне валвуларне хирургије, један је од зачетника технике за репарацију аортног и митралног залистка  ,,Росовом методом”. У његовој матичној кући, Универзитетској клиници Сен – Лук  у Бриселу, обучавали су се многи стручњаци, па и лекари Института ,,Дедиње”.

– Срећан што сам поново у ,,Дедињу“. Лекари Института су моји дугогодишњи пријатељи, а неки од њих су били и моји ученици – рекао је проф. др Џебрин Ел – Кури и додао да не постоји идеална замена за оштећени аортни залистак, било да је биолошка или механичка валвула у питању, јер свака, током времена, носи одређене компликације, тако да је код младих пацијента нарочито важно, наћи идеалну и дуговечну замену, а за њих то решава, управо, ,,Росова метода”.