Стручњаци Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, пред сам крај прошле године, уградили су тотално вештачко срце четрдесетчетворогодишњем Александру Вуковићу из Сомбора.  Након имплантације вештачког срца, уклоњене су му и две огромне препонске киле, које су му неколико година правиле много проблема. У овом успешном тиму који је предводио асс. др Саша Боровић, били су лекари најразличитих специјалности међу којима су др Драгана Кошевић, др Младен Боричић, др Драгана Унић – Стојановић, др Синиша Јагодић, др Љубомир Ђоковић, перфузери  и сестре из интензивне неге. Прво тотално вештачко срце уграђено је још пре четири и по године, а само у 2021. години овај вештачки орган добило је четворо пацијената. Александар Вуковић је пети пацијент који је добио овај, за њега спасоносни орган, а шесту имплантацију лекари најављују управо данас, кад Александар, опорављен, у пратњи своје породице,  напушта Институт.

С обзиром на број изведених имплантација, вест о уградњи тотално вештачког срца и  не би била нова вест да дедињски лекари нису направили још један подвиг : Александар је, само две недеље после имплантације, подвргнут обостраној херниопластици.  Хирурзи др Марко Калезић и др Дејан Стојаков из КБЦ ,,Др Драгиша Мишовић”  пацијенту су уклонили две огромне препонске киле које се, због опасности од застоја ослабљеног срца, нити један хирург раније није усудио оперисати.

-Био је то веома захтеван подухват у коме је у Институту ,,Дедиње”, први пут у свету, одмах након уградње вештачког срца, успешно изведена обострана херниопластика, што овај догађај чини посебним. Свака нова посебност потврђује да је наша кућа установа највишег ранга у светским размерама, у којој се нове процедуре и нови успеси, једноставно, подразумевају. У томе је прави смисао постојања ове установе, која ће са отварањем ,,Дедиња 2” бити још спремнија за нове, савремене медицинске подухвате. Посебно смо поносни што смо третману срчане слабости најзад дали посебно место у својим програмима и формирањем Центра за срчану инсуфицијенцију објединили изванредан тим стручњака који се на овако озбиљан и успешан начин окренуо лечењу најтежих срчаних болесника – казао је  проф. др Милован Бојић, директор Института ,,Дедиње” обраћајући се представницима медија поводом ових успешно изведених операција.

Кардиохирург Саша Боровић који је био на челу тима је објаснио да је веома значајно да грађани Србије који болују од тешке срчане слабости, буду спокојни и да знају да се у овој здравственој установи лечи најтежи облик срчане слабости, што пацијентима буди наду да ће, док су збинути вештачким срцем, једног дана дочекати донорски орган.

-До сада таква решења најтежи срчани болесници нису могли наћи у Србији, а сад им ,,Дедиње “ нуди решење у вештачком срцу које представља мост за преживљавање до могуће транспалнтације. Упркос тешком времену током пандемије, наши пацијенти треба да знају да смо ми за њих ту у сваком тренутку и да савремена медицина, коју у континуитету усвајамо, нуди  решења и за најтеже болести – изјавио је др Саша Боровић.

-Тражећи спас, Александар је дошао до нашег Института у веома тешком стању. Иако су прогнозе биле веома лоше, дали смо све од себе, водећи се свим најсавременијим препорукама лечења срчане слабости, успели смо да га медикаментозним третманом стабилизујемо и одржавамо пуне четири године све док се, ево, није отворила могућност да као замену за своје потпуно онемоћало срце добије вешачко, па он сада може спокојније да исчекује трансплантацију. Болести срчане слабости су смртоносније од малигних. Истраживања показују да три пута више пацијената умре од ослабљеног срца него од малигнитета. Третман малигних болести је увек подразумевао хитност, док то ниие случај са срчаном инсуфицијенцијом. Лечење срчане слабости подразумева озбиљан тимски рад лекара свих специјалности, што се у нашој установи и практикује. Терминална срчана слабост јесте тешка болест, али не мора кобно да се заврши. Због таквих пацијената ми и постојимо – казала је кардиолог др Драгана Кошевић.

– Веома сам срећан што Александар опорављен одлази својој кући, својој породици. Поносан сам што смо проф. Стојаков и ја били део овог тима. Задовољан сам што постоји изванредна сарадња наше две установе. Био је велики изазов извести ову операцију код пацијента са тек имплантираним вештачким срцем, али смо заједничким снагама успели – рекао је др Марко Калезић из КБЦ ,,Др Драгиша Мишовић”

– Супер се осећам. Јуче сам прешао читав километар ходником болнице, као и 26 задатих степеница. Неизмерно сам захвалан целом тиму Института. Осећам се као Леонида, као Спартанац. Код себе увек имам слику Феникса, јер је то мој заштитни знак. Дигао сам се из пепела и мртвих три пута до сада- рекао је пацијент Александар Вуковић.

Програм имплантације вештачког срца ће и даље бити развијан као изванредан пут повратка Института ,,Дедиње”у трансплантациони програм Србије.