Данас је у Крагујевцу потписан Уговор о стручној и научној сарадњи између крагујевачког Факултета медицинских наука и Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Овај веома важан документ подразумева успостављање свеобухватне сарадње између ове две институције. Не кријући велико задовољство, своје потписе на Уговор ставили су декан крагујевачког Факултета медицинских наука, проф. др Владимир Јаковљевић и директор Института ,,Дедиње“, проф. др Милован Бојић.
Потписивањем овог документа створени су услови да Институт ,,Дедиње“ постане наставна база Медицинског факултета у Крагујевцу и отворене су широке могућности за сарадњу у областима едукације, превенције болести, те стручних и научних пројеката, на опште задовољство студената, наставника и научних радника. Такође, ова сарадња ће допринети увођењу и развоју кардиохиргије у крагујевачки Универзитетски клинички центар, који је најшира наставна база ФМН.
Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић је истакао да је ово за њега веома емотиван тренутак с обзиром да је још као апсолвент медицине сматрао да је Институт ,,Дедиње“ за њега био недостижна прича у српској медицини и науци, али да је још тих деведесетих година, као ,,обични студент из последњег реда“ схватио да се медицина, уколико хоће да буде врхунска и светска, базира на неговању научно-истраживачког рада.
-За сваки посао на свету постоји прави човек. За ,,Дедиње“ је то проф Милован Бојић. Приче о изградњи ,,Дедиња 2“ трајале су годинама, али је импресивна зграда изграђена тек по повратку проф. Бојића и то за свега две – три године. Зато нам је изузетна част што су проф. Бојић и проф. Небојша Тасић препознали наш рад и резултате на пољу науке и покренули иницијативу, коју ево данас и реализујемо. Од данас брже и снажније крећемо у бољу научну и медицинску будућност, од чега ће велику корист имати не само наши научни радници и сарадници из области базичних и клиничких испитивања, већ и Клинички центар и сам Град Крагујевац- рекао је проф. др Владимир Јаковљевић.
Обраћајаући се домаћинима, проф. др Милован Бојић је истакао да је Факултет медицинских наука у Крагујевцу постала проминентна установа која је за деценију и по направила велики искорак у образовном, стручном и научном погледу међу медицинским факултетима у Србији, што дубоко цени.

-Потписивањем овог Уговора имаћемо обострану корист, али највећу корист ће имати српска медицина, с обзиром да су подаци о кардиоваскуларним болестима застрашујући. Сетимо се само да је 2019. године од те пошасти преминуло 55.305 људи, односно 150 дневно, или шесторо у оквиру једног сата. Схватили смо да губимо годишње по један град, да се против кардиоваскуларних болести не можемо борити само у терцијарним установама, већ у тој борби морамо оснажити и тај превентивни однос према кардиоваскуларним болестима – рекао је проф. Милован Бојић истакавши да је у Крагујевац дошао са предлогом да одмах заједнички оснују лабораторију за атеросклерозу и васкуларну биологију, да ,,ударе“ на ендотелну дисфункцију и да, промовишући један здрав живот, на заслужујуће место поставе превенцију.
– То подразумева да будемо фундаментално научни и на то наслонимо нашу превенцију и упутимо људе у основе здравог живота, како да живе, како и чиме да се хране, и да то оверимо својим научно- потврђеним заштитним знаком, што је изузетно важно у овој поплави квази-стручних саветовалишта која трују наш народ, не доприносећи стварној борби против, и ових, и свих других болести. Умећемо и то да урадимо, као што смо показали да умемо да парирамо и највећим медицинским центрима у Европи, не само по броју изведених процедура, већ и по њиховом квалитету- рекао је проф. Бојић посебно нагласивши да овај Уговор даје прилику Медицинском факултету у Крагујевцу и њиховој кардиоваскуларној медицини да се придруже Институту ,,Дедиње“, да од искусних колега уче, јер је, како је рекао, задатак доброг учитеља да у ученику пробуди будућег учитеља.
– Ми смо спремни да будемо ваша наставна база – ми то можемо, а ви то хоћете, а то је комбинација која обећава. И у настави и у струци, код нас ћете наћи све. Данас протоколарни потпис, већ од сутра подразумева да заврнемо рукаве за корисна и добра дела. Желим да сви будемо задовољни, ви, пре свега, јер се ,,Дедиње“ већ лансирало у светску орбиту. Међутим, наш задатак није да егзистирамо и уживамо у европском врху, већ да, пре свега, помажемо српској медицини и њеним стручњацима. – рекао је проф. др Милован Бојић.
-Ово је заиста велика ствар, не само за Факултет, већ и за Град Крагујевац. Драги професори, ви свакако знате да је знање једина ствар која се увећава и умножава тако што се дели. Хвала вам што ваше богато искуство и знање желите да поделите са нашим крагујевачким студентима. Сви знамо колики је значај Института ,,Дедиње“ , не само у регионалним, већ и у међународним оквирима, а и крагујевачки Универзитет је итекако препознат на многим светским ранг листама, не само на шангајској. Дао је много успешних стручњака и много значајних радова који су препознати у свету. На наш Клинички центар усмерено је више од два милиона људи, па је од изузетног значаја да наши лекари на најбољи начин буду обучени за њихово лечење – рекао је Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.
На крају посете Крагујевцу директор Института “Дедиње“ проф. др Милован Бојић са сарадницима, у пратњи домаћина, обишао је лабораторије за базична истраживања у базичној медицини и објекат Центра изврсности у изградњи.