У организацији Центра за срчану слабост Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, током протекле недеље, одржана је прва у низу радионица у којој је било речи о узнапредованој срчаној слабости и селекцији болесника којима је неопходна срчана трансплантација и механичка потпора циркулацији. Том приликом, од стране менаџмента и лекара Института који се баве том захтевном облашћу, упућен је позив кардиолозима из свих центара Србије у циљу успостављања директне сарадње у лечењу болесника са срчаном инсуфицијенцијом. Међу онима који су се одазвали позиву за предавање, нашли су се директорка КБЦ ,,Бежанијска коса“ др Марија Здравковић са шест чланова тима, начелница Одељења за срчану слабост КБЦ ,,Звездара“ проф. др Наташа Марковић Николић са својим тимом и тимови за лечење срчане слабости из домова здравља у Горњем Милановцу, Краљеву и Врању. Кроз три теоријска предавања које су одржали управник Центра за срчану слабост Института ,,Дедиње“ др Саша Боровић, начелник институтског Одељења за срчану слабост др Драгана Кошевић и члан тима тог Одељења др Јелена Стефановић Нешковић, српски кардиолози су темељно упознати са критеријумима за селекцију  болесника са срчаном инсуфицијенцијом – стање које захтева посебан тимски приступ, пажњу и бригу, како би им се пружио што квалитетнији животни век и удобност.

Представљајући структуру рада Центра за срчану слабост Института ,,Дедиње“, начелник Центра др Саша Боровић, нагласио је да је у фокусу одржавања радионице, првенствено, јача сарадња између стручњака Института ,,Дедиње“ и колега из здравствених центара из унутрашњости Србије, који свакодневно лече овакве пацијенте, те да се кроз овакву интеракцију успостави још јача веза и комуникација.

Циљ нам је да олакшамо рад и вама, а и нама. Лечење болесника са срчаном слабошћу је ваша свакодневица и сваки наш савет вама добро дође. Међутим, и нама много значи да ви, са друге стране,  препознате прогресију болести и да у таквој ситуацији, док још није касно, пацијенте пошаљете у наш Центар, где ће мултидисциплинарни тим специјалиста направити терапијски план за њихово лечење, посебно оних болесника у терминалној фази срчане слабости која се карактерише тешким симптомима као што су мултиорганска инсуфицијенција, објективни показатељи значајне дисфункције срца и историјом честих хоспитализација, а оно што је, такође, значајно јесте да ће тај терапијски план бити прављен и прилагођен сваком пацијенту понаособ. Сигуран сам да сте сви ви упознати са модерним медикаментним третманом срчане слабости, али код таквих пацијента, терапија у једном тренутку престаје да даје резултате, животно су угрожени и постају кандидати за механичку потпору циркулацији или трансплантацију срца. Нама је од изузетне важности да ви препознате симптоме и прогресију болести на време – колегама је поручио др Боровић истакавши да је овај састанак изузетно важан због спровођења заједничке одговорности за планирање и лечење пацијената.

 Др Боровић је истакао да такве пацијенте не треба упућивати у друге здравствене центре, већ у Центар за срчану слабост Института ,,Дедиње“,  јер је свим тим болесницима са компликацијама које имају, укључујући мождани удар и појаву најчешће инфекције ,,driveline-а“, односно инфекције повезане са излазним местом пумпе, неопходна помоћ стручњака из Института ,,Дедиње“.

 ,,Дедињски“ Центар за срчану слабост је самостална организациона јединица са комплетним структурним обележјима, сопственим Конзилијумом, амбулантом, одељењем за кардиолошко, али и за хируршко лечење срчане слабости, својим простором и кадровима које је едуковано и посвећено пацијентима, консултанте са којима су у сталној комуникацији око решавања проблема који се свакодневно јављају код пацијената.

Морам да напоменем да наш Центар не може функционисати без синергије са свим осталим круцијалним клиникама овог Института. Наш Центар за срчану слабост одлично влада свим видовима лечења болесника са срчаном инсуфицијенцијом. До сада смо једини  у Србији и региону лечили болеснике дуготрајном механичком потпором циркулације уградњом тотално вештачког срца (TAH) и пумпе за левострану потпору срцу (LVAD), а сада смо, са поносом могу да кажем, лиценцирани и за трансплантацију срца.  Од 1. октобра 2023. године, у првој половини, односно од 1. до 15. сваког месеца, бићемо дежурни за трансплантацију срца и свако донорско срце које се појави  у том периоду, стиже на ,,Дедиње“.  Центар за срчану слабост Института ,,Дедиње“ је већ направио протокол за лечење и праћење таквих болесника. Он је одобрен од стране стручног савета нашег Института, и утврђени су сви неопходни клинички путеви, већ од тренутка када добијемо информацију да стиже донорско срце – истакла је начелник Одељења за срчану слабост Института ,,Дедиње“др Драгана Кошевић.

Главна сестра Центра за срчану слабост Јасмина Меденица и медицинска сестра Невена Симић су током практичног дела радионице упознале лекаре и са техничким аспектима рада две пумпе- LVAD и TAH. Након теоријског и практичног дела, кардиолози из српских здравствених центара имали су прилику да се сретну и упознају са двојицом пацијената  – једним са уграђеном LVAD пумпом и другим са тотално вештачким срцем.

  –Пријатно смо изненађени бројем колега који су се одазвали нашем позиву и слушали предавања. Циљ нам је да заједничким снагама у будућности лечимо те болеснике са овим тешким срчаним проблемом, тако што ће их они из својих центара на време упућивати код нас – рекао је др Боровић.