У Институту за кардиоваскуларне болестии ,,Дедиње“ недавно је одржан састанак Делегације Европске Уније и научног тима ове здравствене установе. Овај сусрет је био изузетна прилика да се разговара о научноистраживачким активностима Института, досадашњим резултатима и будућим плановима, унапређењу научноистраживачког рада и даљем развоју у смеру међународне сарадње.

Представнике делегације Европске Уније у Србији, саветника и шефа операције Мартина Клаукеа, програмског менаџера Дејана Шувакова и директора SAIGE јединице проф. др Виктора Недовића, дочекали су председник Научног већа Института ,,Дедиње“ асс. др Горан Лончар, доц. др Слободан Танасковић, доц. др Милан Добрић, помоћник директора у Центру изузетних вредности ,,Дедиња“ дипл. ек. Милена Благојевић и истраживач приправник др Маша Петровић.

Сарадња у оквиру SAIGE пројекта, као и научна трансформација Института у ширем смислу, имају велику подршку директора Института од самог почетка. SAIGE пројекат омогућава пријављивање пројеката Института, а они су резултат подршке, првенствено финансијске, али и подршке кроз консултације, редовно одржавање састанака, предлагање развојних докумената, планова и правилника, као и размену исксутва са осталим институтима у процесу трансформације. У том смислу, Институт је од почетка SAIGE пројекта пријавио седам пројеката на домаћим позивима – казао је др Лончар.

Асс. др Горан Лончар и Милена Благојевић су гостима укратко резимирали досадашњу активност Института у оквиру SAIGE пројекта, говорећи о ангажовању Међународног институционалног консултанта Карла Веста и именовању чланова Међународног саветодавног одбора, који чине др Роберт Манка, др Жан-Филип Коле, др Зоран Ранчић, др Андрија Грустам и др Франсоа Лаборд, са којима су до сад одржана два састанка.

За нас је веома важно одржавање редовних састанака са представницима Светске банке и SAIGE пројекта сваке друге недеље. Оснивање Иновационог центра и Канцеларије за трансфер технологија, усвајање Стратегије развоја за наредних пет година, као и Правилник о интелектуалној својини, ангажовање инжењера у циљу сарадње са докторима-истраживачима на развоју иновација, идентификовање пројектних предлога од стране Канцеларије за трансфер технологија, успостављање контакта са дијаспором у циљу заснивања сарадње, унапређивање и ажурирање веб-странице Института, потписивање меморандума о споразумевању са Институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетички инжењеринг, набавка и инсталација сервера опредељног за научноистраживачку активност и оснивање базе података, подношење плана за другу годину трансформације, само су неке од активности на којима радимо – казала је Благојевић.

 

Др Слободан Танасковић је Делегате Европске Уније, Мартина Клаукеа и Дејана Шувакова упознао са статусом развоја интелектуалне својине на Институту, упознајући их са сваким од пројеката на којима се активно ради. У питању су пројекти ,,Метод и уређај за квантификацију и категоризацију тежине васкуларне стенозе кроз посматрање локалног притиска у функцији времена и положаја“ доц. др Милана Добрића, затим ,,Калкулатор ризика од каротидне рестенозе др Слободана Танасковића и ,,Еверзиони прстен за каротидну ендартеректомију“ доц. др Предрага Гајина.

У наредних 20 година очекује се значајно напредовање медицине, имајући у виду брзину развоја иновативних технологија – нагласио је доц. др Танасковић, обративши посебну пажњу на проблематику дијабетесног стопала, честог обољења код пацијената који пате од дијабетеса.

Асс. др Горан Лончар је Делегате ЕУ укратко упознао са биографијом шефа истраживања и развоја иновација Карла Веста из Кливленд клинике из Охаја. Приликом недавне посете овој престижној америчкој клиници, др Петровић се едуковала за рад са 3Д принтером и прављење прототипа, те је имала прилику да стекне изузетно знање и искуство које су Карл Вест и његов тим инжењера поделили са њом. Др Лончар је истакао да је Институт, управо, на иницијативу Карла Веста купио два 3D штампача, чији ће се 3Д модели у будућности примењивати у области припреоперативне припреме.