Средином новембра, делегација Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ на челу са директором, проф. др Милованом Бојићем, обишла је клинике Сан Донато, Сан Рафаело и Галиаци у Милану. Ова посета је резултат дугогодишње сарадње између, пре свега, Института и клинике Сан Донато, која траје од 2014. године. Иако је званичан позив стигао 2020. године, пандемија је одложила посету до средине овог новембра.

Институт „Дедиње“ интензивно сарађује с клиником ,,Сан Донато“, а искуства ове реномиране здравствене установе, већ су уграђена у праксу Института. Проф. др Алесандро Ђамберти, водећи педијатријски кардиохирург, континуирано већ дуги низ година, дели своје знање са колегама из Института.

Од 2014. године, наша плодна сарадња са клиником ,,Сан Донато започела је доласком професора Алесандра Ђамбертија, педијатријског кардиохирурга специјализованог за операције пацијената са урођеним срчаним манама. Пре њега, на Институту „Дедиње“ смо имали привилегију да угостимо проф. Алесандра Фригиолу, тадашњег директора болнице ,,Сан Донато. Проф. др Ђамберти, не само да је присутан у нашем Институту, где неколико пута годишње обавља операције, већ и несебично преноси своје искуство и  знање на колеге из „Дедиња“. Ова узајамна сарадња између два института, уз подршку Фонда српског здравственог система, значајно је допринела смањењу финансијских средстава, која су иначе била потребна за лечење овако захтевних пацијената – навела је проф. Николић, начелник службе за неинвазивну дијагностику и координатор Центра за урођене срчане мане код одраслих.

Професорка Николић се осврнула на значај ове сарадње, истичући гостопримство управника Клинике за кардиохирургију болнице ,,Сан Донато“ проф. Ђамбертија, који је са својим колегом, управником васкуларне хирургије проф. др Масимом Кесом, делегацију Института „Дедиње“ упознао са капацитетима, радом и достигнућима ове реномиране болнице. Делегација, укључујући проф. др. Александру Николић, начелника службе електрофизиологије др. Милосава Томовића и руководиоца Службе за односе са јавношћу и маркетинг Јелену Бурмуџију, имала је прилику да ближе сагледа како ова италијанска здравствена установа обогаћује медицинску праксу и доприноси побољшању здравља пацијената.

Искуства и стручност ове изузетне здравствене установе, која заузима водеће место у Италији и међу најцењенијим је центрима у Европи, одавно су постала баштина која доприноси и обогаћује рад Института ,,Дедиње”. Ова установа се истиче, не само по броју, већ и по сложености кардиохируршких и интервентних кардиолошких захвата код деце, где се обавља и до 1.000 процедура на годишњем нивоу, затим и код одраслих пацијента – 1.000 хируршких интервенција и 6.000 интервентних кардиолошких процедура. Та драгоцена искуства сада чине неизоставан део нашег свакодневног приступа здравственој нези. Болница ,,Сан Донато, основана је 1969, године и важи за једну од најуспешнијих клиника у свету. Захваљујући њиховом  менаџерском тиму и врхунским стручњацима, морталитет код лечења кардиоваскуларних болести је нула. Њихове иновације су повезане са свим светским клиникама: Мејо, Мелбурн, Питсбург као и многим другим, а њихова успешност се огледа и у томе да 30 одсто профита долази од пацијената из Румуније, Египта, Туниса и из других земаља са којима имају уговоре о сарадњи – казала је проф. др Николић, објаснивши како је настало удруживање болница ,,Сан Донато.

-Група ,,Сан Донато представља групацију болница која је формирана 1957. године, захваљујући признатом хирургу италијану проф. др. Луиђи Ротели, који је схватио да би било најбоље да болнице буду уједињене како би боље функционисале. То се показало као одличан модел функционисања и напредовања. Групацију тренутно чине 56 болница у којима се лечи 4,7 милиона пацијената, ради 7.000 лекара, 402 универзитетска професора, 4,6 хиљада студената – додала је проф. Николић.

Делегација Института имала је прилику да се упозна са капацитетима миланске болнице, а пажња је била посебно усмерена на њихов едукативни центар, са којим их је упознао   проф. Алесандро Фригиола, стручњак чије знање и искуство, иако има 78 година, свакодневно дели са почетницима у њиховом изузетно организованом центру за едукацију и тренинг, где се обавља теоријска обука, рад на макетама и посебне симулације.

Њихови стажисти не улазе у операционе сале док њихови професори не кажу да су за то спремни. Цео спрат је резервисан за едукацију, где је свака соба, према медицинској потреби опремљена другачије –  за ултразвучну едукацију постоје лутке као модел, хирушка сала поседује машину за вантелесни крвоток. Ту се налази и васкуларна сала, као и све друге које су потребне за едукацију. Имају чак и свој студио за снимање са три камере, односно медија центар са глувом собом као у најбољим новинарским редакцијама – објаснила је проф. Николић.

Током обиласка сала за интервентну кардиологију и електрофизиологију, др Милосав Томовић остварио је сарадњу с професором Карлом Папонеом, врхунским стручњаком за електрофизиологију и електростимулацију. Делегација је била импресионирана радом болнице, која годишње обави преко 4. 000 интервенција у три сале.

Менаџер болнице ,,Сан Донато“ за Источну Европу Милена Масланка и њен тим, са ентузијазмом су организовали боравак делегације Института ,,Дедиње“, омогућавајући им незаборавно искуство током посете болницама Сан Рафаел и Галиаци.

Наше искуство током вишедневне посете све три миланске болнице је фасцинантно. Клиника ,,Сан Рафаел је грандиозна структура, која се простире на 130.000 квадратних метара и пружа запосленима невероватан простор за рад. Изграђена 1971. године од стране тадашњег председника владе Силвија Берлусконија, болница се 2016. године придружила групи ,,Сан Донато. Њихове импресивне бројке укључују преко 56 клиничких специјалности, 1.300 болничких кревета, 51.000 прегледа годишње и седам милиона здравствених услуга. Посебно смо одушевљени њиховим научно-истраживачким системом који броји више од 2.400 публикација са импакт фактором 22.000 и 762 патента, што их чини лидерима у свету. Интересовали су нас и механизми роботске хирургије, систем трансформисан вештачком интелигенцијом и експериментални имиџинг центри. Болница ,,Сан Рафаел се истиче као глобални ауторитет у молекуларној медицини и генској терапији – казала је проф. Николић, осврнувши се и на њихов последњи дан посете болници ,,Галиаци“, која се након уласка у групацију ,,Сан Донато“, додала је, трансформисала и отворила своја врата 2022. године.

Ова високо специјализована установа за ортопедију и спинални центар, односно истраживање болести мишићно-скелетног система, одушевила нас је својим еко-системом, робот апотеком и интегрисаним информационим системом пацијента – навела је проф. Николић.

Истичући 45 година преданог рада и достигнућа ,,Дедиња“, проф. др Милован Бојић није пропустио прилику да домаћинима поклони Монографију Института, која је кроз неколико стотина страна ,,оживела“ својих неколико деценија постојања и успеха.

Ова значајна искуства, иновативни приступи и организациони модели италијанских здравствених центара, оставили су снажан утисак на представнике Института ,,Дедиње“, инспиришући их да још боље унапреде своје радно окружење, тежећи још вишим стандардима, а све за  добробит пацијената.