На изложби ауторских  фотографија у Палати Србије, половином овог месеца, Председник Србије Александар Вучић, уручио је награде победницима конкурса „Наша најлепша Србија“. Ауторка победничке фотографије која је имала највише гласова је Драгана Мацура, медицинска сестра у јединици интензивне неге Клинике за кардиохирургију Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”.

Конкурс „Наша најлепша Србија“ организован је у јуну прошле године са циљем да се на најбољи начин промовише лепота Србије, а сваке недеље бирана је најлепша ауторска фотографија, коју су кандидати слали на мејл Председништва, отворен за ту намену. На изложби је представљено 29 ауторских фотографија, које су на најбољи начин одговориле на идеју промоције лепоте, обичаја и наслеђа наше земље. Награду су добили и Андреј Манојловић, затим Алекса Петровић, Будимир Јовановић, Бојана Вукомановић, Јована Петковић, Весна Смиљанић, Негослава Станојевић, Бојан Лучић, Александра Бакић, Синиша Станишић, Сибила Губић, Снежана Живковић, двоструки добитник награде Срђан Ристић, Сања Стојиљковић, Сања Живадиновић, Наталија Давидовић, Марија Милосављевић и Јована Грмуша.

-Свака од ових фотографија слави лепоте наше Србије, у време када се друштвене мреже, неретко, користе за негативан однос и критику свега. Наша је обавеза да чувамо земљу, да волимо и негујемо њене лепоте. Покушајмо да урадимо све да бисмо имали још оваквих фотографија, да имамо задовољније људе и много више деце – казао је Председник и замолио све грађане да у овим тешким временима наставе да чувају и воле Србију и ,,гурају“ је ка бољој будућности.

– Често нисмо свесни величанствене природе у Србији и, неретко, много лепше говоримо о пределима у иностранству, иако нису ни упола лепи као у Србији. На следећем конкурсу, очекујемо много већи одзив из свих делова наше Србије. Показали сте колико волите и место из којег долазите и нашу Србију, па вас молим вас да то наставите да чините и даље – поручио је председник Вучић.

 

-Фотографија је настала у августу 2022. године, када су ми другарице и колегинице поклониле рођенданско путовање на језеро Перућац. Сутон који одише спокојем нетакнуте природе и емоција коју изазива боравак у таквом амбијенту, били су инспирација за настанак ове фотографије, а она лепоту наше земље описује боље од хиљаду речи. Веома сам почаствована и  срећна што је награда стигла баш у моје руке. Хвала свима који су гласали за њу – казала је Драгана.

На изложби, коју је организовао Генерални секретаријат председника Републике, овом приликом су представљене фотографије које су током претходних седам месеци на најбољи начин промовисале јединствену лепоту Србије.