Четврти Међународни конгрес Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – HISPA и HISPA BH, Међународног удружења за васкуларно здравље (ISVH) у Београду и Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” под називом ,,Успешна и правовремена превенција – једини пут у здраву будућност”, одржан је у хотелу ,, Hyatt Regency “ од 02 – 04. марта 2023. године у Београду.

Генерални покровитељ овог конгреса била је Влада Републике Србије са својим министарствима, као и Скупштина града Београда, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија. Учешће су, поред великог броја истакнутих експерата из области српске медицине, узели и познати светски стручњаци из Португалије, Грчке, Израела, Русије, Бугарске, Данске, Републике Српске, Хрватске, Француске, Пољске и БиХ, међу којима су проф. др Ана Абреу, председница Европског удружења за кардиоваскуларну превенцију, проф. Константин Давос из Грчке, чувени израелшки кардиолог проф. др Ровен Цимлихман, проф. др Марат Езхов, председник Руског удружења за атеросклерозу, проф. др Арман Постађијан, председник Бугарског удружења за хипертензију, експерти Светске здравствене организације у области аерозагађења, буке и кардиоваскуларних болести на челу са проф. др Зораном Јовановић Андерсен, проф. др Роланд Асмар, оснивач ISVH -а.

У фокусу овогодишњег Конгреса био је HISPA програм како у Србији, тако и у Европи – предуслови свеобухватне превенције и очување здравља, хипертензија као водећи фактор ризика за кардиоваскуларни систем, метаболички синдром, правовремена дијагноза и лечење шећерне болести, поремећај метаболизма масти, обструктивни поремећаји дисања током спавања, контрола атријалне фибрилације и хипертензије… У HISPA сесији медицинских сестара и техничара, било је речи и о улози медицинских сестара у превенцији кардиоваскуларних обољења, дијабетесу као фактору ризика, лабораторијској дијагностици хипертензије, правилном начину исхране као превенцији кардиовскуларних болести, али и утицају пушења на здравље. Конгрес је посвећен и вештачкој интелигенцији и роботици, као и телемедицини, која омогућава размену медицинских информација путем електронских комуникација лекара са пацијентом, али и размену информација међу лекарима,  како би се пружила најбоља могућа здравствена нега.

– У јубиларној 2023. години, HISPA слави десет,  док ISVH 15 година свог постојања и рада. Морам да напоменем да је прошло девет векова од како се у Срба зачела мисао о превенцији као медицинској дисциплини, када је у 12. веку Свети Сава, први српски просветитељ, велики српски учитељ и утемељивач српске медицине, говорио о превенцији и писао да се многи узроци обољења савременог човека налазе у његовом начину живота. Не могу да сакријем професионални и људски понос што је још тада, један Србин, први у Европи увео отпусне листе и писао о превенцији. Трудићемо се да не изневеримо своје претке, радићемо за своје потомке са циљем да болести зауставимо пре него ли се оне, како је рекао Свети Сава, запате као бољке у нама. Живећи животом савременог света, запостављамо сигнале сопственог организма, занемарујемо превенцију, а свако од нас се може препознати у таквом акционом трилеру хаотицне свакодневице. Тај филм се завршава колапсом главног јунака, па, неретко, са радног места одлазимо право у ургентни центар…а могло се спречити, само је требало да у току највећег посла одвојимо мало времена и за себе и своје здравље, јер једино здрави можемо да будемо креативни и иновативни и стварамо вредности за своју заједницу. Здрав појединац и здрава породица чини здраву нацију, а само здрава нација гарантује будућност државе и друштва – присутнима је поручио председник Организационог комитета Конгреса, HISPA -е и ISVH -а, проф. др Небојша Тасић и нагласио да свако треба да стави своје здравље као први приоритет, а лекари су ту да помогну најсавременијим саветима и методама.

– Превенцијом ћемо наставити да се боримо против убице број један, а то су кардиоваскуларних болести. Институционално, већ 10 година кардиоваскуларним болестима стајемо на пут, ми смо вечити неуморни студенти, који истрајавају у томе да константно добијају нова сазнања о превенцији, да несебично размењујемо искуства и сазнања, да учимо једни од других и да држави и народу понудимо стручна, утемељена и примењива решења о превенцији. То је циљ овог нашег скупа, да својим искуством и знањем помогнемо у борби за сваки живот. Ми знамо како да персонализовано помогнемо пацијентима, али нам је преко потребан и програм превенције очувања здравља. Србија максимално прати сва светска сазнања у кардиологији, али је и поред тога важно да сви водимо бригу о здрављу, јер када доспемо до лекара, не мора бити касно, али је већа вероватноћа настанка компликација и тада је лекарима теже да пруже адекватну помоћ. Није довољно да пацијенти сами брину о себи, а нисмо довољни ни само ми – важна је  симбиоза између лекара и пацијента и то је кључ успеха –  рекао је проф. Тасић.

HISPA програм очувања здравља и снижења кардиоваскуларног ризика, позиционирао се као један од водећих стручних и научних светионика превенције, дијагностике и лечења кардиоваскуларних, али и других обољења.  HISPA данас броји више од 100 центара, са око 3.000 чланова и велики број задовољних пацијената. Присутно на пет континената са великим бројем међународних експерата из ове области, Светско Удружење за васкуларно здравље и старење (ISVH), једно је од најзначајнијих удружења за бригу о васкуларном здрављу и старењу. Ове године, јубилеј је обележен величанственим научним програмом уз присуство великог број међународних стручњака из области кардиоваскуларног здравља, превенције инфаркта, шлога и срчане слабости, Међународног удружења за васкуларно здравље и „партнерских“ удружења. На свечаном отварању овог скупа у препуној сали хотела ,,Hyatt Regency“, цењеним гостима, министрима у Влади Србије, високим званицама Конгреса и колегама, обратио се директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, проф. др Милован Бојић.

-Десет година је време које може дати резултат и оцену пређеног пута. Природно је да никада нећемо постати велики, уколико нисмо почели као мали, а све оно што се природно развије, има снагу да дуго траје. HISPA је зато успела! Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је смело и храбро одлучио да у своје просторе и делатност уврсти и Центар за превенцију. Наш циљ није био да другима узмемо посао и хлеб, јер смо знали, а и показало се, да превенције никада није доста. Зато ћемо ми ћемо, већ након овог Конгреса, у оквиру нашег Центра за превенцију храбро и одважно иступити и учити наше пацијенте како да живе, како да вежбају, како да се крећу, чиме да се хране… јер, тако ћемо се одупрети савременом тржишту, које у одсуству стручног и научног прилаза злоупотребљава и манипулише нашим пацијентима. Наш живот има смисла једино ако покушавамо, а ми то чинимо свакога дана, чинићемо и убудуће, све за добро наших пацијената и наше Србије – поручио је проф. др Бојић.

Окупљенима су се поред домаћина проф. др Небојше Тасића и проф. др Милована Бојића, обратили и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, као и министар просвете Бранко Ружић, министар спорта Зоран Гајић и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Научни програм је конципиран кроз бројна предавања, округле столове, радионице и друге интерактивне сесије, чиме су донесене одговарајуће препоруке, смернице и закључци.