У циљу унапређења, даље сарадње и реализације научно-истраживачког рада, јуче је у посети Институту ,,Дедиње“ боравио амбасадор Израела Јахел Вилан (Yahel Vilan), затим, заменица шефа мисије aмбасаде Израела у Србији Александра Бен Ари (Alexandra Ben Ari) и сарадник за економске односе израелске амбасаде у Србији Данијела Пejић. С обзиром на заинтересованост Института ,,Дедиње”  да континуирано проширује мрежу својих међународних партнера у области медицине, ова посета ће допринети повезивању са међународно високо рангираним и признатим иновативним екосистемом Израела, продубљивању односа и још бољим резултатима у кардиоваскуларној медицини, не само у Србији, већ и у свету, имајући у виду да је Институт ,,Дедиње“ европски и светски лидер у броју извођења најтежих операција, спектру кардиоваскуларних процедура које се изводе у овој установи и структури кадра који у њој ради.

Иностране госте дочекали су директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, помоћник директора у Центру изузетних вредности Милена Благојевић и др Маша Петровић, докторант и истраживач приправник у Центру изузетних вредности Института ,,Дедиње“.

Представљајући досадашње успехе и резултате Института ,,Дедиње“ вредне светске пажње, проф. др Милован Бојић је истакао да је велика част и привилегија бити на челу овакве здравствене куће, која поседује знање и са лакоћом усваја и постиже велике успехе у лечењу пацијената, али да је свестан да у том ,,челичном“ ланцу фали једна карика, а то је, управо, јака и снажна научно – истраживачка област, каква, несумњиво, постоји у Израелу.

-Боравећи неколико пута у Израелу, којим се увек изнова одушевљавам, обратио сам пажњу на тамошње врло развијене научне паркове у Хаифи, Тел Авиву…Ми јесмо на добром путу, имамо планове који обећавају, у току је изградња великог научног кампуса ,,Био4“, јединственог мултидисциплинарног пројекта у ширем региону, где ћемо добити просторе за три лабораторије: атеросклерозу и васкуларну биологију, регенеративну медицину и генску терапију, као и експерименталну хибридну салу и у томе видимо велику шансу и могућност за развој наше науке. Држава Израел је нама јако важна као пријатељска земља, а до сада се показала као изузетно принципијелна у свим важним моментима новије историје, тако да се јако добро разумемо и са задовољством бисмо прихватили све ваше упуте, сугестије и сарадњу, на обострано задовољство – поручио је гостима из Израела проф. др  Бојић.

Милена Благојевић је гостима, поред информација о просторним и кадровским капацитетима, новим процедурама, рекордима, досадашњим научним успесима, пројектима и будућим плановима, представила предлоге за сарадњу, који се односе на  размену знања и експертиза у домену кардиоваскуларне медицине и примени нових технологија, партнерству у начно-истраживачком раду и колаборацију кроз будуће заједничке пројекте, затим едукацију кадра трансфера технологија, дигитализације у здравству, као и комерцијализације медицинских иновација. У презентацији су приказане и импресије и закључци научног тима Института “Дедиње” током студијске посете Израелу у новембру 2022. године.

-Трудимо се да учествујемо и будемо од користи у свим областима у којима можемо помоћи. Јако сам задовољан условима у којима радите и вашим стручним кадром, те ће нам бити велико задовољство да вам помогнемо, јер иза нас стоји велико искуство.  Сигуран сам да ће ваш научно-истраживачки рад бити успешан, јер имате огроман  потенцијал – казао је амбасадор Вилан, који је, између осталог,  тиму Института ,,Дедиње“ понудио персонализовану посету Израелу, што ће науци ове куће донети нова знања у  иновацијама, стартап, спиноф и спинаут компанијама у области здравственог сектора.

-Спремни смо да вам представимо програм чију имплементацију већ видимо у Институту ,,Дедиње“ у скоријој будућности, а који ће бити препознат у свету, доносећи вам значајне приходе на годишњем нивоу-поручио је на крају састанка амбасадор Вилан.

Колаборација са развојно-истраживачким институтом у области информационо- комуникационих технологија ,,Vlatacom“, са којом је Институт ,,Дедиње“ пре неколико месеци потписао споразум о успостављању међусобних односа у научно-истраживачком и пословно-техничком пољу, значајно ће допринети остваривању овог циља.