У организацији Центра за срчану слабост Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ и компаније Abbott, ових дана, организована је дводневна радна посета четворочлане екипе доктора из Аџибадем болнице (Acibadem City Clinic Tokuda Hospital) из Софије, највеће бугарске групације здравствених установа и највећем дистрибутеру медицинских услуга у тој земљи.  Посета је организована поводом тренинг-програма уградње специјалног уређаја – LVAD пумпе (left ventricular assist device).

Како је лева комора главни срчани “мотор”, LVAD пумпа, код болесника код којих њихов природни “мотор” једва ради, обезбеђује нормалан проток крви и снабдевање свих органа кисеоником, као и њихову нормалну функцију. Уградња  механичке  потпоре раду леве коморе срца, постала је рутински захват у “Дедињу”. Два кардиохирурга проф. др Димитар Николов, др Георги Василев анестезиолог др Мирослав Чорбаджијски и кардиолог Тодор Димитров из ове развијене приватне здравствене установе која послује у склопу система ,,Аџимбадем“ болница у пет земаља света, уз искусне колеге Института ,,Дедиње“, учили су како се уграђује ,,парцијално срце“ кроз теоретски, али и практични део у операционој сали.

Већ више од пет година Институт ,,Дедиње” болесницима пружа могућност да уградњом најсавременијих механичких пумпи добију време и да са мање бриге ишчекују трансплантацију срца.  Ми смо већ имали посету неколико лекарских екипа из иностранства који су се код нас едуковали, а многи ће тек долазити. Наша болница је од стране знамените америчке компаније Синкардија већ одабрана за водећи светски тренинг центар за уградњу тотално вештачког срца. Оно што је у овој причи интересантно, јесте што ,,Аџибадем“ систем сарађује са многим болницама у Европи и свету, али је њихова жеља да дођу, управо, код нас, јер је Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ препознат као место где могу много да науче. То ће бити почетак обостране сарадње, а наше искуство ће им итекако помоћи да у својој здравственој кући започну LVAD програм, а ми ћемо бити њихови проктори – каже кардиохирург др Саша Боровић, руководилац институтског Центра за срчану слабост.

Проф. др Димитар Николов није крио задовољство и одушевљење оним што је видео у Институту ,,Дедиње“, па је директору, проф. др Миловану Бојићу и домаћинима, колегама, поручио да треба да буду поносни на све што имају у својој здравственој кући.

Не могу, а да се не осврнем и изразим одушевљење вашом болницом, почев од простора и ове импозантне модерне зграде, па до стручних тимова искусних кардиохирурга, њихових сјајних младих колега, анестезиолога, медицинских сестара и техничара. Мислим да смо направили сјајан избор и да ће знање које смо у ,,Дедињу“ стекли, омогућити нашим пацијентима, да на једном месту добију најквалитетнију здравствену услугу – казао је проф. др Николов, посебно се захваливши на срдачној добродошлици српских колега.

Аџибадем болница је основана 2006. године са 100 одсто јапанских инвестиција у Бугарској, као прва приватна болница са страним улагањима.  Данас је ,,Аџибадем“ бренд који заузима заслужено место међу светским лидерима у здравству, са 24 болнице, 16 здравствених центара и пратећим услужним компанијама.