У току процеса припреме за поновну трансплантацију срца, директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић и начелник институтског Центра за лечење срчане слабости др Саша Боровић, посетили су јуче Институт за срце и крвне судове Семелвајз (Semmelweis) универзитета у Будимпешти. Овом приликом потписан је уговор о двосмерној сарадњи између ове две изузетно успешне установе у области медицине.

-Руководећа екипа Института за срце и крвне судове Семелвајз (Semmelweis) универзитета из Будимпеште, другог по броју урађених трансплантација срца у овом делу света, и њен домаћин проф. др Иштван Хартијански, председник Мађарског трансплантационог удружења и председник Мађарског удружења кардиохирурга, припремили су за нас величанствен дочек. Изузетно се радујемо овој двосмерној сарадњи у оквиру које ће мађарске колеге учити од нас технику уградње тотално вештачког срца, по којој је ,,Дедиње” лидер у региону. Они ће, истовремено, наше лекаре тренирати за трансплантацију срца у Будимпешти. Углед и значај који Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ има у Будимпешти и целокупној мађарској медицини, невероватно је велики. Као што је већ познато, Институт ,,Дедиње” је до 2000. године  урадио 18 успешних трансплантација јетре и срца, а ти пацијенти, од тада па до данас, живе своје нове животе. Нажалост, из неких непознатих разлога, можда нечијом неажурношћу, непрофесионализмом или услед недостатка визије, трансплантациони програм је прекинут већ 23 године. Први смо урадили трансплантацију срца у Србији и надам се да ћемо тај програм само наставити – казао је проф. др Бојић.

Према његовим речима, већ након Васкрса, две екипе хирурга, анестезиолога, перфузера, сестара, техничара, али и свих других чланова тима Института ,,Дедиње”, који ће радити трансплантације срца, кренуће на тренинг у ову престижну мађарску клинику.

– Наши стручњаци ће у овом водећем европском центру за трансплантацију срца учити праћење постоперативног тока и рану рехабилитацију трансплантираних пацијената. Биће то узајамно, квалитетно и ефикасно учење медицинског особља ове две еминентне куће, па ће њихова међусобна интеракција представљати непроцењив значај и за једну и за другу установу, односно за српску и мађарску медицину у целини. Ми имамо пацијента који већ шест година живи са потпуно вештачким срцем, које би требало да буде само мост до биолошког органа. Поновним радом транспантација, вратили бисмо наду, како њему, тако и многима који су на листи за трансплантациони програм срца, а у безнадежној су позицији већ годинама. Трансплантација органа захтева добру организацију и логистику, а ми смо већ показали да то можемо. ,,Дедиње” је доказало да свој посао зна да ради, да смо уиграни и стручни – ту немамо никаквих дилема, тајни, ни загонетки– поручио је проф. Бојић и додао да је свестан да су у међувремену формирани нови протоколи и покренути савременији трендови у збрињавању трансплантираних пацијената, али је убеђен да ће институтски лекари бити ,,ученици” за пример и да ће усвојеним знањем од мађарских ,,учитеља” показати успешност и у примени будућих трансплантација на Институту ,,Дедиње”.

– Оно што нас након реобновљене дозволе за трансплатацију срца на домаћем терену у будућности очекује, јесте обилазак Центра за биомедицину који координише потенцијално давалаштво, потом посета осталих клиничких, тј ургентних центара који требају да дефинишу, односно, селектују пацијенте са можданом смрћу. У јучерашњем разговору са колегама из Мађарске, која је чланица еуротрансплантационог програма, чули смо нешто што нас охрабрује. Казали су нам да две трећине органа који они трансплантирају, потичу из саме Мађарске, док једна трећина долази од еуротранспланта других земаља. То нам даје наду да Србија може бити солидан извор донора за трансплантацију органа и да се, можда, и поправком законске регулативе може десити да се трансплантациони програм за све органе подигне на један, заиста, нови ниво. За то је, свакако, потребно и ширење свести о трансплантацији и донорству органа – закључио је проф. Бојић уверен да ће уз помоћ одличне визије и подршке министарке здравља, Институт ,,Дедиње опет бити лидер у трансплантацији.