Искусни лекари Института за кардиовакуларене болести ,,Дедиње“, други пут ове године, одржали су дводневну радионицу на којој су лекари из ширег региона учили примену перкутаних интервенција на крвним судовима срца – IVUS и FFR процедурe, као и примену ротаблације.

Како су ове дијагностичке методе, које се користе у процени и лечењу коронарних болести, већ одавно постале део клиничке праксе ,,Дедиња“, полазници школе су били у прилици да се упознају са савременим техникама отклањања калцификованих лезија на крвним судовима срца. Њих су обучавали интервентни кардиолози Института са великим искуством у извођењу ових интервенција, званични едукатори за ове процедуре др Михајло Фаркић и др Драган Топић.- Под покровитељством америчке компаније ,,Boston Scientific“, познату по производњи, развоју и дистрибуцији различитих медицинских уређаја и производа који се користе у различитим областима медицине, успешно смо завршили још једну интернационалну радионицу, на којој смо колегама из Србије, Хрватске и Румуније, најпре кроз стручна предавања, а потом и кроз праксу у ангио сали, пренели своја искуства у вези са овим кључним аспектима интервентне кардиологије. Ротаблација, IVUS и FFR су технике које су значајно промениле начин на који третирамо болеснике са коронарним болестима. Кроз интерактивне сесије, практичне демонстрације и студије случаја, колегама смо открили најновије технике и смернице за примену ових метода у њиховој свакодневној пракси са циљем да и они значајно  осавремене  интервентну кардиологију здравствених установа из којих долазе. Полазници ове школе су савладали  ротаблацију, односно коронарну атероктомију, којом се помоћу специјалног катетера са ротирајућим дијамантском врховима и до 150.000  обртаја у минути, врши стругање и уклањање наслага са зидова срчаних артерија. Самим тим, артерија се проширује и побољшава проток крви. Учили смо их и примену IVUS методе (Intravascular ultrasound), која омогућава квалитетну визуелизацију и праћење стања у артеријама. Током ове дијагностичке методе, обично се кроз препоне или ручни зглоб пацијента, у коронарну артерију пласира специјални катетер са сондом. Њиме ,,завирујемо”  у унутрашње стање крвног суда, те на основу онога што видимо, вршимо процену састава наслага, дијаметар и дужину сужења (стенозе), као и друге промене у артеријама – казао је проктор Boston Scientific -а за комплексне перкутане коронарне интервенције IVUS, FFR и ротаблацију др Михајло Фаркић и додао да су колеге из иностранства имале прилику да се упознају и са веома поузданом FFR методом (Fractional flow reserve), када је у питању  процена тежине оштећења на коронарним крвним судовима.

Помоћу коронарне жице, која на свом врху има сензор, меримо притисак у артеријама пре и после сужења, што нам омогућава да сазнамо да ли то сужење значајно умањује проток крви у срчани мишић. Дакле, овом методом се може проценити значајност сужења на срчаној артерији,  на основу чега се доноси одлука да ли је код пацијента потребно применити имплантацију стента, урадити хируршку реваскуларизацију миокарда или лечити лековима – рекао је др Фаркић.

Интервентни кардиолог др Драган Топић је истакао да се у многим болничким центрима Србије и региона коришћење ових дијагностичких метода тек очекује.

ахваљујући нашој, сада већ традиционалној радионици и великом искуству које имамо, њихови кадрови се припремају и оспособљавају баш овде код нас, у Институту ,,Дедиње“ – казао је он.

Лекари Института су водећи експерти у овој области, а своје богато знање сваке године несебично деле својим колегама, у циљу унапређења вештина и боље ефикасности интервенција у здравственим установама из којих долазе.

Сваки пут се изнова радујемо заједничком учењу и размени искуства. Ми смо своје знање добијали у врхунским светским медицинским центрима, а своје стручне способности смо стицали годинама, што је у свету, итекако, препознато, па сада свет долази у Србију. Размена знања и вештина доприноси унапређењу медицинске праксе, побољшава третмане пацијената и подржава континуирани развој здравствене заједнице – поручио је др Топић.

Полазницима школе је боравак у Институту био веома пријатан и користан, а то је, како су рекли, знак да је обука добро осмишљена и да им искуство и стручност колега са ,,Дедиња“ омогућава додатна знања и вештине, а све у циљу постизања високог стандарда здравствене неге и пружања најбоље медицинске услуге пацијентима.