Под покровитељством америчке компаније ,, Boston Scientific ”, и овог марта, у Институту ,,Дедиње“ је одржана дводневна интернационална радионица на којој су искусни институтски интервентни кардиолози своје колеге из Бугарске, Румуније, Црне Горе и Хрватске учили примену ротаблације, IVUS и FFR процедура – комплексних перкутаних интервенција на крвним судовима срца.

С обзиром да се ове методе у Институту ,,Дедиње“ већ одавно успешно примењују, стручност и искуство дедињских ,,учитеља“ помогли су да се кроз дводневно организовану институтску школу, лекари из бројних медицинских центара региона, обуче за примену ових процедура у својим матичним кућама.

Интервентни кардиолози Института ,,Дедиње“ др Михајло Фаркић, др Драган Топић, др Иван Илић и др Милан Добрић побринули су се да полазницима радионице на најбољи начин презентују своје знање, најпре, кроз стручна предавања, а затим и практично, у ангио сали, где је урађено неколико интервенција овог типа.

-И овог пута смо кроз интерактивна предавања и практични део, захваљујући искуству и знању које смо у клиничкој пракси стекли све ове године, наше колеге оспособили да ову процедуру успешно обављају у својим центрима. Калцификоване срчане артерије представљају један од великих кардиоваскуларних проблема код пацијената. Једна од најуспешнијих метода лечења калцификованих крвних судова је ротаблација коронарних артерија, коју, не само да успешно изводимо већ више од десет година, већ је наша установа постала и центар за едукацију страних кардиолога. Ротаблација (коронарна атероктомија) је метода којом се помоћу специјалних сонди са дијамантским врховима који се обрћу и више од сто педесет хиљада обртаја у минути, врши стругање наслага калцијума са зидова артерија. FFR (Fractional flow reserve) представља поуздану методу приликом процене тежине оштећења на коронарним крвним судовима. Помоћу коронарне жице, која на свом врху има сензор за мерење притиска, може се проценити значајност сужења на срчаној артерији, па се на основу тога одлучује да ли је код пацијента потребно применити имплантацију стента, урадити хируршку реваскуларизацију миокарда (by-pass) или пацијента лечити лековима – објашњава др Михајло Фаркић, сертификовани едукатор из ротаблације коронарних артерија и додаје да су полазници овог самита савладали и IVUS методу (Intravascular ultrasound), којом се у коронарну артерију пласира специјални катетер са сондом, којом се ,,усними” унутрашње стање крвног судa, на основу чега се врши процена састава наслага (плакова), дијаметар и дужина сужења (стенозе).

Полазник школе за ротаблацију, IVUS И FFR др Милован Калезић из Клиничког центра Црне Горе, задовољан је што је у ,,Дедињу” усавршио нове методе из области интервентне кардиологије и што ће стечено знање моћи да примени у својој матичној кући.
 -Први пут сам овде и могу рећи да сам презадовољан организацијом радионице. Колегиница др Љиљана Шћепановић и ја, испред Клинике за кардиологију КЦЦГ, присуствовали смо дводневној едукацији. Предавања су била интересантна и едукативна, што ће нам знатно помоћи у будућем раду. У оквиру теоријског и практичног дела, сазнали смо начине на које се успешно решавају калцификоване лезије на конкретним примерима – казао је др Калезић.