У Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ јуче је одржан симпозијум ,,45 година-идемо даље“, поводом четири и по деценије од оснивања ове високо котиране здравствене установе на светском нивоу. Скуп је успео да представи многе новине и светска достигнућа у кардиоваскуларној медицини  Института ,,Дедиње”, чији рад је, већ одавно, валоризован са најстручнијег светског нивоа у медицини.

Циљ је био да се окупе стручњаци који су радили или још увек раде у Институту ,,Дедиње“, да би се разменила искуства и доказало који су то савремени трендови у кардиоваскуларној медицини, које ова кућа, итекако, свакодневно прати. Симпозијум се састојао од уводног дела  у којем је било речи о развоју научне и стручне трансформације Института, док је кроз три сесије приказан рад клинике за кардиохирургију, анестезиологију, кардиологију, достигнућа Центра за срчану слабост у оквиру које су лекари објаснили начине лечења ове групе болесника, затим сесија Клинике за васкуларну хирургију, радиологију и Центар за едукацију и превенцију, где су се стручњаци дотакли савременог лечења и ове групе болесника. Посебно задовољство било је присуство два инострана госта, интервентног кардиолога др Алфонса Јеласија из Италије, који је говорио о савременим трендовима у перкутаном лечењу болести аортног залистка, затим један од најпознатијих светских стручњака за нове технологије  проф. др Суаве Лабоџински  из Универзитета у Лос Анђелесу, који је говорио о примени вештачке интелигенције у кардиологији. Представљање мисије сестринства, њен рад, развој и едукација чиниле су тему треће сесије, коју је са великом пажњом испратио велики број сестара и техничара, не само из Института, већ и из других здравствених установа широм Србије.

Овај значајни скуп, само дан након одржане Свечане академије поводом 45 година постојања Института ,,Дедиње“, отворио је директор ове куће проф. др Милован Бојић.

Велико ми је задовољство да отворим овај симпозијум који је на неки начин сведочанство нашег стручног и научног рада. За ових 45 година рада Института, било је много спектакуларних ситуација, судара, прекретница, трасирања, али  ритам и смисао његовог постојања је трајао и био је непрекидан. Налазимо се кући где се струка и наука међусобно толико преплићу да морају пронаћи начин да увек буду спремни и дају резултате, јер су они једино мерило успеха. Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је прошао све степенице развоја и у сталној је борби, почев од простора до личног идентитета, до статуса и утемељења у мрежи здравствених установа, па даље путањом водеће европске и светске установе. Ви, драге колеге, томе доприносите и ја сам поносан на вас– поручио је проф. Бојић свим лекарима, сестрама, техничарима и административним радницима, који су, како је рекао, овај препознатљиви српски бренд градили, изградили и треба да га граде и даље.

Ми наше резултате не представљамо само лаичкој, већ смо увек спремни да то представимо стручној и научној јавности и зато ће оваквих скупова бити још више Трудићемо се да постану традиционални, сваке године, и све то у организацији Института ,,Дедиње“. Онај ко највише ради има право да организује и упућује и да шаље најквалитетнију научну и стручну поруку свима. Ми знамо шта хоћемо, а онај ко је на правом путу, већ је пола тог пута и прешао, а наука за коју се толико боримо полако, али сигурно прераста у научну тврђаву. Желимо да направимо замајац науке, окружену највећим компанијама, те тако изађемо на светско научно тржиште – ми то морамо и хоћемо, а ја сам убеђен да ће то тако бити – рекао је проф. Бојић.

Председник Научног већа Института ,,Дедиње“ асс. др Горан Лончар, овом приликом,  представио је основне резултате у склопу научне трансформације Института, која је интензивно започета 2020. године, формирајући најпре правни миље за побољшање научно истраживачке активности Института, остварујући, затим, сарадњу са међународним научно-истраживачачким центрима, а све у жељи да се направи сопствени производ, односно, патент са циљем да се комерцијализује и од тих прихода финансијски поткрепи даљи научно-истраживачки рад Института ,,Дедиње”. Начелник Одељења за неинвазивну дијагностику Института, кардиолог проф. др Александра Николић, говорила је о здравственој акредитацији Института ,,Дедиње“, као најстаријем и најпознатијем облику спољашње процене здравствених услуга широм света, где се примењују одговарајући стандарди изврсности, прави самопроцена и краткорочни и дугорочни планови за континуирано унапређење сопствених услуга. Проф. Николић је госте и запослене упознала и са резултатима, даљим плановима, унапређивању, једном речју, стратегији Института у будућности.

У првој од укупно три сесије, говорило се о савременим трендовима у кардиоваскуларној медицини у оквиру које је доктор Алфонсо Леласи из Милана говорио о могућностима и статусу мини-инвазивне процедуре замене оболеле аортне валвуле TAVR у 2023. години, док је кардиохирург доц. др Петар Вуковић презентовао успех, резултате, савремене мини-инвазивне методе, научне публикације у најзначајнијим светским кардиохируршким часописима, затим  континуирани развој  кардиохирургије  Института ,,Дедиње“, почев од 1978. године, па до данас. У току тог периода, како је доц.др Вуковић рекао, урађено је бише од 60.000 хируршких интервенција. Рад, развој и успех Одељења електрофизиологије Института ,,Дедиње“ представио је др Милош Бабић, који је говорио о савременим трендовима у лечењу најчешћег поремећаја срчаног рада-атријалне фибрилације, док је управник Центра за мини-инвазивну кардиохирургију проф. др Иван Стојановић објаснио значај, резултате и успехе у примени поузданих кардиохируршких оперативних метода  у Институту ,,Дедиње”. Начелник Центра за срчану слабост и трансплантацију срца асс. др Саша Боровић, представио је садашњи рад , али и планове овог Центра у будућности, објаснивши значај и неопходно унапређење у лечењу оваквих пацијената чији је животни век ограничен. Испред Јединице за интензивно лечење, на Клиници за анестезију и интензивно лечење, др Љубомир Ђоковић, презентовао је изазове употребе механичке циркулаторне потпоре.

Друга сесија је била поткрепљена презентацијама управника Клинике за васкуларну хирургију Института ,,Дедиње”, проф. др Ненада Илијевског који је говорио о иновативним технологијама у кародитној хирургији ове куће, затим проф. др Драгана Сагића, који је са присутнима поделио своје двадесетогодишње искуство са аорним стент графтом. Путем видео линка укључио се и проф. др Зоран Ранчић из угледне Универзитетске болнице у Цириху, говорећи о стратегијама за креирање и успешног рада аорног центра Института ,,Дедиње“, док је испред изузетно значајног Центра за превенцију болести, његовим искуствима и резултатима, говорио  председник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – HISPA, проф. др Небојша Тасић. Проф. др Миомир Јовић представио је изазове анестезије у хирургији аорте, а о ендоваскуларним процедурама на каротидним артеријама причао је радиолог др Владимир Ковачевић.

Представница компаније ,,Маклер“ се менаџменту института ,,Дедиње“ захвалила на квалитетној сарадњи која ће, на обострано задовољство, бити настављена и у будућности. Представник Компаније Филипс, Томи Песјак из Словеније, изражавајући велико задовољство што је део овог скупа, представљајући трендове развоја ангио сала- роботској навигацији, вештачкој интелигенцији која помаже оператерима пружајући им додатне податке у дијагностици и интервенцијама и нове модалитете снимања. Једном речју, представио је ангио салу будућности са флексибилним апаратима и опреме инсталираних у сали.

Велику пажњу на овом симпозијуму привукле су и презентације сестара и техничара, те су о својим искуствима и резултатима области у којој раде говорили Главна сестра Института ,,Дедиње“ Зорица Васић и сестре Сања Вучинић, Јасмина Меденица Зорана Јовановић, Невена Симић, Мира Ранковић, као и техничари Далибор Аксић, Владан Јеринић и Марко Стојковић.

Проф. др Бојић је у завршном говору изразио најдубље поштовање свим медицински сестрама и техничарима, не само Института ,,Дедиње“ већ и целе Србије.

Изузетно сам поносан на вас и ваш рад који пацијентима живот значи. Након трауме и сазнања о болести, након интервенција и последица које оне носе, нема тог лека, делатности и благодарности као што је она коју даје медицинска сестра – поручио је проф. Бојић.

Институт Дедиње не заостаје за водећим светским здравственим установама, спреман је да се додатно континуирано унапређује у сваком свом сегменту  и сарађује са колегама и институцијама, не само у Србији, него и у иностранству, у складу са новим трендовима и вољом запослених да напредују даље.