Након многих досадашњих светских, европских и сопствених рекорда, у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, екипа лекара-електрифизиолога, медицинских сестара, инструментарки и техничара, по први пут у Србији и Европи, за један дан,  урадили су чак 16 криобалон катетерских аблација атријалне фибрилације. Тим лекара који су изводили ове интервенције чинили су др Милосав Томовић,  др Велибор Ристић и др Дејан Којић. Сви пацијенти се добро осећају и већ дан после интервенције ће бити отпуштени својим кућама.

Увидом у доступну литературу из највећих здравствених центара, до сада не постоје подаци да је нека установа у Европи извела оволико интервенција овог типа у једном дану. Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, својом логистиком и залагањем свих служби установе, и овога пута је показао да не постоје препреке у жељи за смањењем листа чекања, а не тако давно, на овакву интервенцију се чекало и више година, а сада – до само неколико месеци.

Овим данашњим подвигом Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ се дефинитивно уписао у кућу славних, не само српске, већ и европске медицине, обарајући несвакидашњи рекорд – 16 криоаблација у једном дану. Институт ,,Дедиње“ је кућа у којој се изводе нове процедуре и пружа шанса младима да напредују  и ништа боље и лепше не мирише од успеха, који је обележио ову кућу и њених 45 година постојања. Код нас не постоје границе и бићемо још успешнији. И сада, на крају ове календарске године, обарили смо још један европски, а можда и светски рекорд. И сада, за непуних 12 сати, урадили смо највећи број катетерских криоаблација за лечење срчане аритмије, а најчешћа од њих је, несумљиво, атријална фибрилација. Не јуримо ми за бројкама и рекордима само да би се о томе говорило, већ овим показујемо да смо организована здравствена кућа, која има логистику и садржајност у свом раду, потпомогнута радом свих осталих служби. То могу да ураде само организовани системи као што Институт ,,Дедиње“. Све наше пратеће службе функционисале су, као и увек, беспрекорно- у првом реду кардиологија, потом анестезиологија, пријемна одељења, рендген… и све је било у максималној функцији. Овим смо опет показали да смо сјајан тим, да смо одлично  овладали овом методом, која се у свету примењује од 2010. године, а код нас од 2014. године. Дакле, наше искуство је у овоме велико, до сада је већ примењена код више хиљада пацијената, а сада, у једном дану, били смо спремни и успели смо да збринемо чак 16, што је рекорд на свим рекордима и велика нада за наше пацијенте којима је ово једини пут за лечење и излечење овако комплексног стања као што је срчана аритмија. Наши пацијенти су годинама чекали на овакве интервенције, а ,,Дедиње“ ради и урадиће све да скрати листе чекања. Овим успехом смо потврдили да смо у стању да жестоко ,, ударимо“ на ту листу и да је не само преполовомо, него да је сведемо на минимум. То може установа као што је Институт ,,Дедиње“ и наши лекари који ове процедуре изводе. Ту су и млади људи који непрестано уче од најбољих стручњака. Пре свега, желим да се захвалим на подршци и разумевању Министарства здравља Републике Србије  и Републичког фонда за здравствено осигурање – казао је директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић и нагласио да је Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ једина установа у бившој Југославији, која има две сале за електрофизиологију, са најсавременијом опремом и стручним кадром.

 –Зато је наша електрофизиологија једна од најбољих у региону, што је  за добро наших пацијената и за све нас, а наши рекорди, сами по себи, већ су уписани у историју европске и светске медицине, а биће их још,  у то сигуран – поручио је проф. Бојић.

Захваливши се проф. др Бојићу на указаном поверењу, начелник Одељења за електрофизиологију Института ,,Дедиње“ др Милосав Томовић казао је да у Србији листе чекања нису више непремостива препрека. Према његовим речима, залагањем и тимским радом може и мора да се помогне пацијентима који имају проблема са срчаним аритмијама.

Атријална фибрилација представља најчешћу аритмију која се јавља у људској популацији. Ова врста поремећаја срчаног ритма је један од најчешћих разлога за посету служби хитне медицинске помоћи, захтевајући у одређеним случајевима и болничко лечење. Уколико се правовремено не дијагностикује и отпочне са адекватном терапијом, ово стање може довести до озбиљних компликација као што су срчано попуштање и мождани удар. Једина опција лечења до почетка 21. века била је медикаментозна терапија, која обухвата лекове који успоравају срчани пулс или оне који могу, евентуално, да доведу до привременог повратка у нормалан ритам, као и лекове против згрушавања крви. Крајем 1990-их година, на основу резултата који су изведени у току кардиохируршких операција срца и срчаних залистака, откривено је да је уништавањем одређених зона срчаног мишића могуће довести до поновног успостављања срчаног ритма код оних пацијената који имају ову врсту аритмије. Из наведених података, развијена је техника катетерске аблације атријалне фибрилације којом се перкутаним путем, приступом из препонске вене, може ући у леву преткомору и уништити зоне које су узрок јављања атријалне фибрилације. Процедуре смо изводили у локалној анестезији и благој аналго-седацији, пацијенти су били опуштени или  благо поспани у току интервенције. Након интервенције, превели смо их на одељење ради хемодинамског праћења и већ након једног дана, у преподневним сатима, биће отпуштени кући, уз препоруку  медикаментозне терапије и савет за хигијенско-дијететски режим. У зависности од претходног трајања ове аритмије, структурних карактеристика срчаног мишића, година пацијента и придружених обољења, успех интервенције се различито процењује. Код пацијената који имају најбољи одговор на ову терапију, успешност након годину дана од извођења процедуре може бити и више од 80 одсто – објаснио је  др Томовић и додао да је доминантна енергија која се користи у овим интевенцијама, управо, радиофреквентна енергија, чијим деловањем долази до загревања миокардног ткива, што доводи до искључивања критичних зона које условљавају настанак аритмије.

У почетку, ове интервенције су јако дуго трајале, и по више сати, а биле су повезане и са дуготрајним коришћењем јонизујућег зрачења. Развитком компјутерских мапинг система, као и катетера новијег дизајна, дошло је до бољих резултата, скраћења интервенције до 90 минута и значајне редукције коришћења рентгенских зрака. Интервентно лечење атријалне фибрилације увек је захтевало високоедуковано особље које може радити ову врсту интервенције. Такође, и у развијеном делу света, само до 30 одсто пацијената који имају индикацију за катетерску аблацију атријалне фибрилације, на овај начин може бити излечено. Услед изузетно велике потребе за коришћењем аблативних метода, истраживани су нови видови енергије, тако да је 2010. године у клиничку праксу уведена ткз. крио технологија, односно замрзавање ткива, а све у циљу онемогућавања стварања и одржавања аритмије. Тренутно, најчешћи облик ове технологије је криобалон катетерска аблација атријалне фибрилације, која је својим приступом омогућила да процедура постане бржа, што ће омогућити да  већи број пацијената добије приступ овој врсти технологије – истакао је др Томовић.

Председник Радне групе за аритмије Удружења кардиолога Србије, електрофизиолог др Дејан Којић је нагласио да је електрофизиолошки центар Института ,,Дедиње“ највећи у Србији и да са стручним кадром, две сале за интервенције  и новом технонологијом, немају конкуренцију.

Овим успехом смо доказали да је пред нашим Центром блистава будућност – казао је он.

Према речима његовог колеге, електрофизиолога др Велибора Ристића, током и након ових захтевних 16 интервенција нису имали никаквих компликација.

Сви пацијенти, и млађе и старије животне доби, имају добар срчани ритам и добро се осећају. Ово је интервенција која у једном дану решава проблем од којег пацијенти годинама пате. Ме следимо речи нашег Директора, који је једном рекао да онај ко има визију, брзо стиже до успеха. Одељење елктрофизиологије је дуго радило у скученим условима и са технологијом која није омогућавала да се ово уради. Захваљујући доброј организацији, новој згради и новој опреми,  омогућено нам је да се листе чекања минимизирају, а ми очекујемо да ће следеће године бити и неутралисане. Захваљујемо се руководству наше куће, свим лекарима, инструментаркама, сестрама и техничарима, без којих овај успех не би био могућ. Ово је тим са којим се ради потпуно растерећено, са ентузијазмом и преданошћу да се пропрати све од почетка до краја и да све протекне бриљантно. Некада се ова процедура радила, чак, четири сата, а данас до свега сат времена, захваљујући изванредном тиму који је веома добро уигран – поручио је др Ристић.

Сложан тим даје одличне резултате,  а то је показала и наша данашња екипа. Пацијенти су дан пре процедуре били примљени и припремљени за интервенције које су одлично урађене. Поносни смо на заједнички успех – казала је помоћник директора Института ,,Дедиње“, анестезиолог доц. др Драгана Унић Стојановић.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“не престаје да прати најновије трендове у медицини и први уводи најсавременије методе за дијагностику и лечење свих врста обољења срца и крвних судова, чиме хиљадама пацијената, коришћењем најмодернијх и најефикаснијих технологија, омогућава здравствену помоћ на најбољи могући начин. Пацијенти морају да знају да нису заборављени и да се добрим руковођењем, квалитетним радом и посвећеношћу челних људи, лекара, медицинског и немедицинског особља Института  ,,бришу“ границе и да нема несавладивих препрека, а све у намери да се пружи најбоља могућа медицинска нега.