У процесу континуиране подршке иновативних идеја и пројеката и расту конкурентности Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ у погледу релевантности и изврсности научно-истраживачког рада, у радној посети овој кући, поново су били представници SAIGE тима у оквиру Министарства науке и технолошког развоја и иновација из Светске банке. Институт ,,Дедиње“ су посетили главни консултант Светске банке за српски SAIGE пројекат Винод Гоел, консултант за израду стратегије и планирања Ричард Адамс, директор SAIGE тима проф. др Виктор Недовић, његова сарадница др Јасна Мастиловић, национални консултант Института ,,Дедиње“ за SAIGE проф. др Александар Белић, док су се путем  видео позива састанку придружили и чланови тима Светске банке за SAIGE пројекат Душко Васиљевић и сарадница проф. др Недовића Хелена Хиршенбергер. У фокусу разговора била су техничка и финансијска подршка за унапређење иновативних идеја и пројеката са посебним нагласком на младе истраживаче и неопходну подршку Институту ,,Дедиње“ при процесу патентирања иновација кроз правне савете, помоћ у припреми патентне документације и подршку у заштити интелектуалне својине, што је са њихове стране снажно подржано.

Госте су дочекали директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић, председник Научног већа  асс. др Горан Лончар, помоћник директора у Центру изузетних вредности маст. ек. Милена Благојевић и др Маша Петровић, докторант и истраживач приправник Института ,,Дедиње“.

-Институт ,,Дедиње“ је један од најмлађих и најагилнијих научних института у Србији. Отварање новог објекта ,,Дедиње 2“ омогућио је услове за још динамичнији научни развој, а наш полазни капитал, када је наука у питању, јесте наш бриљантни кадар од непроцењиве важности, савремени услови у којима радимо и наши пацијенти, који ка нама гравитирају далеко више него ка било којој другој здравственој установи у Србији и региону.  Иако смо млади као научни институт, пред нама су пројекти, нови изазови и трансформације, имамо енергију и знамо шта хоћемо, а ваша помоћ нам у томе непроцењиво значи – казао је гостима-сарадницима проф. др Бојић, подсетивши их на квалитет и способности стручно-научног кадра ове куће и врхунску услугу коју пружа у домену кардиоваскуларне медицине.

Асс. др Лончар је изразио задовољство због посете уважених гостију нагласивши да је ово изузетан период за развој струке и науке Института ,,Дедиња“.

-Све оно што смо имали као идеју у процесу наше консолидације и прогреса било је апсолутно подржано од стране нашег директора проф. Бојића. Захваљујући тој подршци, Научни центар је добио најлепши простор за рад и врхунску опрему. Морам да нагласим да су почеци интерног развоја били подстакнути подршком Министарстава просвете, науке и технолошког развоја у августу 2020. године. Чак и када нисмо веровали у неке наше идеје, проф.др Бојић апсолутно јесте, и у нас и у наше идеје.  Није било лако кренути у научне воде и ослободити се двадесетогодишњег научног тамновања, покренути све, не од нуле, већ од минус један. Али, успели смо, идемо напред, јер имамо потенцијаал у сваком смислу. Сад кад смо направили формално-правну основу, сматрамо да нас чека интересантно време конкретизације у смислу добијања врхунских научних резултата, публикација, присуства на најважнијим састанцима, што се већ, итекако, види. Пуних двадесет година из ове куће није отишао нити један предлог пројекта Министарству науке, а сад смо присутни на сваком позиву и жељно ишчекујемо и припремамо се за предстојеће националне и европске позиве за пројекте – казао је асс. др Лончар.

 

 Милена Благојевић је, овом приликом, представила досадашњи успех и резултате научног  тима Института који се допуњује и кадровски ојачава.

– Ангажовањем стручњака који ће узети удела у транферу технологија, изради регистара, обради података и техничкој подршци, још више ћемо ојачати наш тим. Ми смо недавно формирали Канцеларију у области трансфера технологија за шест чланова и дефинисали Правилник о заштити интелектуалне својине. Заводу за интелектуалну својину пријавили смо два патента и оно на чему тренутно радимо, уз подршку SAIGE -а, јесте прибављање средстава за израду прототипа производа и њиховог тестирања. Такође, оперативна проседура за набавку два 3Д штампача је завршен и њихову испоруку очекујемо за пар недеља – казала је Благојевић.

Како струка и наука објашњавају, 3Д штампање је један од кључних елемента, не само за SAIGE пројекат, већ и за даљи развој науке у овој установи. Ова нова технологија ће Институту ,,Дедиње“ омогућити интензивнију едукацију лекара кроз моделе за учење, преоперативно планирање и симулације. Такође, може бити искоришћен и као помоћ пацијентима да боље разумеју свој здравствени проблем, због чега ће бити оперисан и на који начин.

-Употреба 3Д штампача ће нам помоћи у изради прототипа за нове патенте, које наш стручни тим, кроз свакодневну праксу и изазове са којима се сусрећу, осмишљава, а све у циљу квалитетнијих и иновативнијих здравствених услуга нашим пацијентима. То би, свакако, подигло на виши ниво, не само здравство Србије, већ и региона и шире. Из трансформационог буџета добили смо средства за куповину сервера, што ће нам омогућити лакше обављање научно-истраживачког рада, аналитике и биостатистике – закључила је Благојевић, осврнувши се на заинтересованост израелског амбасадора Јахела Вилана за помоћ у даљем развоју иновација и трансфера технологија.

 

-Министарство науке и Светска банка препознаје квалитет и потенцијал ове куће. Од осамнаест Института које подржавамо, највећи буџет смо определили овој установи. Прошле године смо организовали посету вашег научног тима Израелу, из разлога што смо желели да видите и упознате модел успешне науке и пута којим треба ићи ка њему.  Ако ме питате зашто смо данас овде са вама, одговор је сасвим једноставан – препознали смо вашу посвећеност да направите добру подлогу за научни развој, а ми ћемо се потрудити да нађемо сваки начин да вам у томе помогнемо – поручио је Винод Гоел и додао да је евидентно да је научни тим ,,Дедиња“ уложио доста труда у цео научни процес.

-Определили простор за рад, проширили кадар стручњака који ће бити укључени у рад, али фали само један елемент – да ангажујете инжењере и научнике који ће, у сарадњи са лекарима развијати иновативне пројекте и идеје и тиме моћи да допринесу даљем напретку науке и истраживања. Када реализујете и ту идеју, желели бисмо да део тима дође код нас у Кливленд клинику код вашег институционалног консултанта у процесу трансфера и технологија Карл Веста, те ће се у његовој лабораторији едуковати за рад са 3Д принтером и прављење прототипа, а онда бисмо се договорили да Карл Вест узврати радном посетом и едукује ваш тим, управо овде, у Интитуту ,,Дедиње“, са чим се он апсолутно слаже – казао је Гоел.

Као неко ко у овом пројекту представља, заправо, Министарство науке технолошког развоја и иновација и најближе сарађује, с једне стране са Институтима, а са друге стране са Светском банком, јесте проф. др Виктор Недовић, који је изразио задовољство што позитивни утисак који је стекао при првом сусрету са руководећим људима Института ,,Дедиње“ пре неколико година, истим интензитетом траје и до данас.

 

-Позитивна енергија, снага и воља у реализацији планова и идеја је нешто што краси овај Институт и нешто што нама даје додатни мотив да вам пружимо максималну подршку у сваком смислу. Гледајући овај тим људи који је посвећен пројекту, драги проф. Бојићу, можете у потпуности да рачунате на нашу даљу суштинску подршку, биће нам задовољство-рекао је проф. Недовић.

-Као што Србија поседује природно богатство у ретким рудама, Институт ,,Дедиње“ има резервоар знања и струке за адекватну попуњеност научних база, праћења, истраживања и рад и то је оно што га чини посебнијим од других – представницима Светке банке, на крају састанка, казао је проф. Бојић, обећавши им да ће ,,Дедиње“ по свом научном развоју, потенцијалима и резултатима које постиже, бити познат и по науци, као што је познат по струци.