Директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић, одржао је састанак са групом светски познатих кардиолога. Циљ ове значајне посете Институту ,,Дедиње” је будућа заједничка сарадња са, пре свега, угледном америчком Кливленд клиником, што ће омогућити одлазак и усавршавање лекара из Института ,,,Дедиње” у овој престижној институцији, једном од највећих и најцењенијих медицинских центара у САД-у и глобално.

Састанку су присуствовали проф. др Нираж Варма и др Иван Чакулев из Кливленд клинике из Охаја, проф. др Суаве Лабоџински из Универзитета у Лос Анђелесу, који је један од најпознатијих светских стручњака за нове технологије, затим професори Басим Мохамед и Најах Хади из Ирака, директор Клинике за кардиоваскуларну рехабилитацију из Загреба проф. др Горан Крстачић, директор Клинике за кардиологију у Тузли др Елнур Смајић, председница Удружења кардиолога БиХ проф. др Зумрета Кушљугић, који, кроз своје обраћање на овом састанку, нису крили задовољство због посете Институту ,,Дедиње“ и будућој сарадњи, којој су дали пуну подршку.

Домаћини Института проф. др Бојић, председник Организационог одбора конгреса и председник Удружења за неурокардиологију Србије проф. др Бранислав Миловановић, лекари и управник Одељења институтског Одељење за електрофизиологију др Милосав Томовић, дочекали су уважене госте након завршеног 12. Интернационалног неурокардиолошког симпозијума ,,Неуроцард 2023”, чији су били учесници и предавачи.

Пожелевши добродошлицу цењеним гостима, проф. Бојић их је упознао са плановима, организацијом, просторним и кадровским капацитетима Института ,,Дедиње“.

-Драги наши гости и колеге, Институту ,,Дедиње“ сте причинили велику част вашом посетом. Као институција са дугом традицијом, значајно смо допринели развоју кардиоваскуларне медицине у овом делу Европе, а имамо, итекако, јаку везу и добру стручну и научну сарадњу са водећим европским и светским здравственим установама. Изузетно ценимо што сте дошли и били део неурокардиолошког конгреса у Београду. Ми смо организована и висококотирана здравствена установа, али смо доласком проф. др Миловановића постали још бољи и продорнији у једној од области коју нисмо имали и која нам је била преко потребна. Прошле године, током свог приступног уласка у Европску академију наука и уметности у Салсбургу, чији је члан и проф. др Миловановић, имао сам прилику да се уверим колико је цењен међу својим колегама и најистакнутијим именима европске медицине, управо, због успеха у области којом се бави. Као директор ове куће, изузетно ценим све његове напоре да усаврши и организује област, која је кардиологији веома недостајала. У његовом даљем раду и унапређењу, имаће моју пуну подршку – казао је проф. др Бојић, додајући да ће у наредном периоду бити значајног улагања у неурокардиологију, како организационо, тако и просторно, уверен да ће у наредном периоду, управо, у Институту ,,Дедиње“ бити организован велики симпозијум неурокардиологије и да ће та организациона јединица бити промовисана као веома важна у даљем раду ове куће.

Имамо импозантан број неуролога, неуроангиолога, електрофизиолога, кардиолога, неурокардиологију, научно – истраживачки центар, снажну међународну сарадњу, а пре свега јаку вољу, те сам сигуран у велики успех – поздрављајући госте, поручио је проф. Бојић.

Проф. Миловановић је задовољан што се, коначно, електрофизиологија и лабораторија за аутономни нервни систем налазе на истом месту.

Мало је центара у свету где то функционише под истим кровом. Као члан светског Удружења за неинвазивну кардиологију, где су чланови и професори Варма и Лабоџински, често смо имали прилику да дискутујемо о синкопа клиникама или клиникама за испитивање криза свести и формирању једног таквог центра. Сматрам да је најважније наићи на некога ко има визију и ко може схватити суштину свега тога, да повеже у целину све оно што је потребно повезати, а то је проф. Бојић учинио и хвала му на томе. Надамо се сарадњи са Кливленд клиником, очекујемо заједничке пројекте, а за ту идеју већ имамо њихову подршку, али и подршку присутних колега – гостију и установа из којих долазе – рекао је проф. др Миловановић.

Велико ми је задовољство што сам ваш гост и што сам учесник овог великог конгреса. Након великог искуства које сам у вишедеценијском раду стекао, ова размена знања, интеракција са стручњацима, презентација најновијих истраживања и рада, за мене су нешто ново. Усуђујем се да кажем да сам, већ након ова два сата колико сам овде, препознао и Вашу енергију, драги проф. Бојићу, а и енергију, спремност, вољу и жељу целог Вашег тима да направимо добру сарадњу, снажну екипу и нижемо успехе. Квалитет вашег рада и активности, нарочито у делу истраживања, добра су платформа на којој ћете, заједно са нама и нашим колегама из Америке, остварити квалитетну сарадњу и фантастичне резултате – поручио је проф. Варма.

Проф. др Иван Чакулев, пореклом са наших простора, изразио је одушевљење, пре свега, људским потенцијалом Института ,,Дедиње“.

Ви, можда, мислите да ми у Америци поседујемо супериорност, међутим, ми овде долазимо да учимо од вас. Захваљујем се проф. Миловановићу, који нас је овде све скупио, што је објединио све дисциплине, што је права реткост и јединствена ствар – казао је проф. Чакулев из Кливленд клинике, основане давне 1921. године, која је данас лидер у медицинској пракси, истраживању и образовању.

Кливленд клиника се сматра једном од првих установа које су интегрисале истраживање, образовање и пружање врхунске здравствене неге широм света. Специјализована је за различите области медицине, укључујући кардиологију, неурологију, онкологију, ортопедију, трансплантацију органа, офталмологију, пулмологију и многе друге. Клиника поседује одељења и институције која се баве специфичним медицинским подручјима у којима раде врхунски стручњаци из различитих медицинских дисциплина. Њихов тим обухвата лекаре, научнике, медицинске истраживаче и друге здравствене професионалце који раде заједно како би пружили најбољу могућу негу пацијентима. Ова престижна светска клиника, позната је по својој посвећености медицинском истраживању и иновацијама. Њихови истраживачки тимови раде на развоју нових терапија, дијагностичких поступака и медицинских технологија како би унапредили лечење и бригу о пацијентим. Широм света, ова установа поседује придружене центре, сарадњу и партнерства са другим медицинским институцијама, па се по мишљењу експерата који су претходних дана боравили у Београду, Институт ,,Дедиње“ у блиској будућности може рачунати као једна од њих.