Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, као један од водећих медицинских центара  за дијагностику и лечење срчаних и васкуларних обољења у Србији, а и шире, наставља да шири круг пријатеља. Стручно и научно интензивирање сарадње са многим иностраним здравственим центрима широм света, потврђено је и данас, посетом амбасадора Републике Кубе Лејда Ернеста Родригеза Ернандеза, као и директора фирме ,,Вама“, која је заступник кубанског Центра за молекуларну имунологију (Cimab)  из Хаване  дипл.екон. Зорана Вујовића. Уваженим гостима домаћини су били директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић,  управник Клинике за кардиохирургију доц. др Слободан Мићовић, председник Управног одбора ове куће академик проф. др Јован Хаџи Ђокић и главна сестра Института Зорица Васић.

Осврћући се на историју, Србија и Куба су се, како је проф. др Бојић навео, сусретале са многим комплексним ситуацијама, али су се и тада увек подржавале и браниле свој суверенитет, интегритет и културу, што их је, како је рекао, још више зближило.

Не заборављамо приврженост Кубе међународном праву и подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије. Ваша земља и њена историја, препуне су доказа и потврда о начину доброг подношења великог терета, а истовремено, очувања идентитета и посебности, што ја лично веома ценим и поштујем. Давних 90-их, у свом првом мандату, овде сам угостио министра здравља Кубе, као и тадашњег вашег амбасадора у Србији и још тада смо разговарали о могућој сарадњи у области анестезије и имунологије, подстакнута вашим генијалним активностима у области пулмологије и вакцинама против карцинома плућа. Зато, што се Института ,,Дедиње” тиче, постоји апсолутна могућност за сарадњу са наше стране, не бежимо ни од једне врсте помоћи, јер смо потковани и стручно и научно, а знање не желимо да чувамо за себе, већ ћемо да га делимо и то је наша мисија. Као наставна база за три медицинска факултета, као акредитовани научни институт са пројектима и изванредним научним потенцијалом који је задивио и Светску банку, са проходним путевима на свим тржиштима науке, као референтни центар за тотално вештачко срце на светском нивоу и референтни центар за лекаре из великог броја земаља Европске Уније, Азије и Африке који неретко долазе овде да уче, затим, као референтни центар за све Филипсове нове технологије које се појављују у области дијагностике и базичне апаратуре за кардиоваскуларну медицину, са десетинама нових процедура које смо увели код нас и у региону, од којих смо у извођењу неких и први у Европи и свету, широких руку и отвореног срца, спремни смо да остваримо узајамну сарадњу и да оно што знамо, а видите да знамо много, понудимо и вашој кардиоваскуларној медицини. Спремни смо да са вама разменимо  знања, нове технологије, да се наши лекари, сестре и административни радници међусобно усавршавају и подстичу – казао је проф. Бојић у свом обраћању кубанском амбасадору, наводећи да је евидентно да Институт ,,Дедиње” може бити, итекако,  активан у области медицинског истраживања, обуке медицинских стручњака и имплементацији најновијих достигнућа у кардиоваскуларној медицини.

Амбасадор Кубе није пропустио прилику да се захвали домаћинима на гостопримству, али и да их упозна са кубанским здравственим системом, у свету препознатим по својој посебној карактеристици – универзалном приступу здравственој нези за све грађане Кубе, што подразумева пружање бесплатне здравствене заштите свим својим грађанима. Ово, како је рекао, укључује приступ основним и специјализованим медицинским услугама, без обзира на социоекономски статус.

Кубански здравствени систем ставља посебан нагласак на превенцију болести, а програми вакцинације, редовни прегледи и едукација о здрављу, кључни су елементи наше стратегије. Куба је позната по образовању високо квалификованих медицинских радника, укључујући лекаре, медицинске сестре и техничаре. Активна је и у пружању медицинске помоћи другим земљама широм света, често шаљући медицинске тимове и стручњаке у регионе погођене природним катастрофама или епидемијама. Упознат сам са вашим изванредним резултатима која је постигли, али и у о угледу који уживате у Србији, региону и остатку света, како на стручном, тако и на научном пољу. Без сумње, када говоримо о здравственом међудржавном успостављању сарадње између Кубе и Србије, ваш Институт би, свакако, требао да буде укључен у развој те сарадње, како на стручном, тако и на научном нивоу. Што се тиче нашег кардиоваскуларног института у Хавани, његова историја је дуга и успешна и има савршене односе са другим институцијама. Развијене су и многе провинцијске болнице, па пацијенти имају могућност да се лече и у местима у којима живе – казао је амбасадор Ернандез и додао да је свима већ познато да је захваљујући кључној фигури у кубанској политици Фиделу Кастру, медицински систем на Куби изузетно добро организован, али да су и тамо, као и у Србији, поред онколошких, кардиоваскуларне болести велики проблем, те да заузимају друго место када је у питању узрочник смртности.

Амбасадор Ернандез је нагласио да Куба, када је у питању улагање и развој, има фокус на неколико сектора. То су првенствено здравство, образовање и научни развој, те да би добри односи са Србијом требало да се наставе у тим областима, нарочито у здравству.

Проф. Бојић и амбасадор Кубе су се сложили да је традиционално добру сарадњу између ове две земље, када је о здравству реч, у наредном периоду потребно унапредити потписивањем Меморандума о сарадњи, као правном основу будућих заједничких циљева, обавеза и активности у области медицине.