Претходни петак, 07. април, био је велики дан за Институт ,,Дедиње” и огроман помак у српској кардиоваскуларној медицини – одржана је прва у низу ТАВИ академија у оквиру које су дате нове смернице у транскатетерском лечењу аортне стенозе. Поред домаћих предавача из Института ,,Дедиње” и Института за кардиоваскуларне болести Војводине, овој установи је припала посебна част да своје учешће у овом важном скупу узме и оснивач и изумитељ ТАВИ методе, уважени гост из Француске, интервентни кардиолог проф. др Ален Крибје (Alain Cribier). Осим овог еминентног стручњака, на симпозијуму су учествовали и инострани лекари Алфонсо Леласи из Италије, Левенте Молнар из Мађарске и Михал Зембала из Пољске. Пре пленарног предавања у новом амфитеатру Института, госта из Француске је у свом кабинету дочекао домаћин проф. др Милован Бојић са својим сарадницима, који је, том приликом, изразио огромно задовољство и част што је такво светско име посетило ову здравствену кућу.

Дивим се вашем подвигу којим сте пре тачно 21 годину обојили светску кардиоваскуларну медицину и пружили јој најзначајније доприносе. Србија, са својих седам милиона становника, по умирању и оболевању од кардиоваскуларних болести, заузима, нажалост, високо место на лествици. Иако се Ваша ТАВИ метода у свету изводи више од две деценије, код нас је заживела тек пре четири године, али не зато што нисмо знали и умели, већ што економски услови нису дозвољавали њену примену. Наши пацијенти су одлазили у иностранство да се лече, а онда смо ми донели храбру одлуку – да кренемо са извођењем комерцијалног ТАВИ програма, чиме смо постали и њени промотери. Изванредан успех ове сјајне минимално инвазивне методе замене аортног залиска без отварања грудног коша, допро је до српске здравствене власти, пре свега РФЗО-а, па је након три комерцијалне године и великог значаја за пацијенте, уврштена у захвате које се изводе о трошку Фонда. Наш европски и светски рекорд у извођењу ове методе није ,,трчање“ за бројкама, већ је тај успех поуздани показатељ способности и одличне организације институтског тима да се избори са изазовом, да докаже, пре свега, пацијентима, да могу да нам верују– обраћајући се госту, казао је проф Бојић. Он је, такође, напоменуо да је Институт ,,Дедиње“ кроз своју научну и стручну активност, итекако, повезан са водећим институцијама у свету, јер под кровом ове куће, како је рекао, раде фантастични млади људи који поседују огроман потенцијал за развој науке, што су многи представници Светске банке већ препознали.

Импресиониран сам открићем установе, а нисам ни очекивао овако диван дочек. Ви сада кажете да ћу следећи пут моћи да вам честитам неке нове рекорде, међутим, ја већ данас могу да вам честитам. Ви сте нека врста „глобтротера“, уколико говоримо о кардиологији. Сјајно је што сте извели чак 17 процедура у једном дану, а чујем да најављујете и 20 – то је, невероватно, апсолутни светски рекорд. Изузетно сам срећан што сам овде, што ме први долазак у Београд овако одушевио. Задовољство је моје на пруженој прилици да се боље упознам са вашим радом и што ћу бити у могућности да слушам и уверим се у оно што сам већ начуо – да сте водећи у броју изведених интервенција, посвећености савременим технологијама и едукацији младих лекара, не само у својој земљи, већ и шире. Веома сам почаствован вашим позивом, и надам се да је ово почетак једне лепе сарадње у домену лечења аортне стенозе. Упознат сам са вашим, како просторним, тако и стручним капацитетима, које, морам признати, ни моја установа нема. Увек сам се водио тиме, а водим се и данас, да, уколико нам нека идеја ,,падне на памет” и уколико у њу дубоко верујете, свакако је треба пратити, никако не смемо дозволити да станемо и од ње дигнемо руке. У том смислу, драги проф. Бојићу, жао ми је што се раније нисмо срели, јер сте Ви, као и ја, одлучни да сваку своју замисао остварите и успешно ,,изгурате” до краја – истакао је проф. Крибје.

Пред препуним амфитеатром Института ,,Дедиње”, на отварању симпозијума, уследила је уводна реч директора проф. Милована Бојића, који је, овом приликом, уваженом госту проф. Крибјеу уручио два поклона, књигу ,,Србија“, у српско-француској верзији, у знак подсећања да су Француска и Србија традиционално пријатељске земље, те Велику повељу Института ,,Дедиње“ као потврду дубоке захвалности за велики успех који је ова кућа постигла у извођењу револуционарне ТАВИ методе замене перкутане аортне валвуле, коју је, априла 2002. године, проф. Крибје увео у праксу.

Током пленарног предавања, проф. Крибје је великом броју лекара, медицинских сестара, техничара и немедицинских радника, испричао своје почетке и историјат ове процедуре.

Када сам са својим тимом улазио у целу причу са ТАВИ процедуром, нисам ни слутио да ће она доживети оволики успех у Европи и свету. Нисам могао ни претпоставити да ће се оволико проширити и доживети експанзију. Више од три деценије пре ње, радили смо на аортној дилатацији и то је још тада био велики успех, који ме на крају и довео до овог програма и истраживања у овој области лечења, коју смо фантастично усавршили. Невероватан је осећај када знате да је вашим изумом успешно излечено више од два милиона пацијената у целом свету – рекао је проф. Крибје.

Поред научних сесија и презентација, у хибридној сали новог објеката ,,Дедиње 2“ др Михал Зембала из Пољске, др Дарко Бољевић, др Матија Фуртула, институтске медицинске сестре и техничари, извели су ТАВИ процедуру, која је у амфитеатар преношена уживо.

Академија се састојала из три дела. У првој сесији представљена је историја и досадашњи, изузетно успешни резултати ТАВИ програма у Србији, односно, резултати који су постигнути у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Такође, у оквиру ове сесије, и лекари из Института за кардиоваскуларне болести Војводине су учесницима скупа  предочили успехе свог центра, док су следеће две научне сесије ,,отвориле“ горуће теме у области транскатетерске имплантације аортне валвуле. Ми ,,пуном паром“ настављамо са промоцијом савремене медицине и ТАВИ – ја, по коме је Институт ,,Дедиње“ у свету препознат и који је својим рекордима, најпре, „потукао“ Лајпциг, а након њега и Лос Анђелес. Очекујемо пораст броја имплементација валвула на ,,ТАВИ начин“, намењен пацијентима који не могу да буду подвргнути класичној хируршкој интервенцији – рекао је руководилац ТАВИ програма у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ др Дарко Бољевић и нагласио да су очекивања и циљеви овог скупа потпуно постигнути и да је овај симпозијум само наставак промоције и интензивнијег увођења ТАВИ процедуре у српску кардиологију.

Закључци овог састанка у коме су учествовали афирмисани медицински стручњаци, потврђују оно што је свима већ јасно, да је Институт ,,Дедиње” успешан центар, центар који има велике могућности и потенцијале, како у области ТАВИ-ја, тако и у области осталих структурних болести – закључио је др Бољевић, који је на свечаном затварању једнодневног скупа, у име директора ове установе, колегама из иностранства уручио захвалнице.

Институт ,,Дедиње“ је 2021. године већ био организатор и домаћин ТАВИ симпозијума на којем су домаћа и светска имена размењивала своја стручна искуства и достигнућа. Одржан је у онлајн форми, како би се испоштовали сви епидемиолошки прописи у Србији, који су у том моменту били на снази.