У организацији Одељења за електрофизиологију Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” и Радне групе за аритмије Удружења кардиолога Србије, у петак, 16. јуна 2023.године,  одржан је интернационални Workshop – 3D mapping системи у катетерским аблацијама суправентрикуларних тахикардија.

Након пријема реномираних предавача из региона у кабинету, директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић у амфитеатру новог објекта ,,Дедиње 2”, поздравном речју је отворио је овај веома значајан састанак. На једном месту, поред лекара из Института ,,Дедиње”, окупили су се домаћи и страни стручњаци, електрофизиолози, међу којима и председник Удружења кардиолога Бугарске др Васил Трајков (Vasil Traykov) из Софије, др Јан Матевж из Словеније, др Зоран Бакотић из Хрватске. Путем видео линка, предавање о анатомији срца одржао је др Максим Диденко (Maxim Didenko) из Русије, док је фокалној крио аблацији, такође путем видео линка, говорио др Никола Дрча из Института Каролинска у Штокхолму.

Према речима главних организатора, циљеви овог значајног скупа су вишеструки. Теме о којима се, овом приликом дискутовало, односиле су се на препоруке за употребу и принцип рада 3D mapping система (CARTO, ENSITE, RHYTHMIA), помоћу којих се на савршено јасан и прецизан начин уочавају места поремећаја и идентификују узрочници аритмије, скраћује се поступак аблације плућних вена, без јонизујућег зрачења или с његовом малом количином. Око 20 младих лекара, сестара и техничара из Института ,,Дедиње“ и здравствених центара у региону, упознало се са анатомијом срца, релевантном за интервентне електрофизиологе, али и са индикацијама за фокалну крио аблацију- савремену интервенцију током које се хлади и уништава проблематично срчано ткиво где аритмија настаје, трајно је елиминишући.

Једнодневни састанак, овог типа први код нас, обухватио је значајне теме, које ће добринети бољем раду и организацији Одељења електрофизиологије Института ,,Дедиње”, као и здравствених центара у региону, јер је намењен, првенствено, новом кадру – младим електрофизиолозима са почетним искуством, специјализантима на обуци из интервентне електрофизиологије, кардиолозима, медицинским сестрама и техничарима. Кроз едукативне интервенције, које су, током трајања овог радног састанка биле изведене и преношене уживо из електрофизиолошких сала Института ,,Дедиње”, приказана су четири најинтересантнија случаја – поручио је интервентни електрофизиолог Института ,,Дедиње“ и председник Радне групе за аритмије Удружења кардиолога Србије др Дејан Којић, који је одржао уводно предавање, представљајући и сам концепт Workshop -а.

Према речима др Којића, употреба 3D mapping система у лечењу суправентикуларних тахикардија које се јављају на нивоу срчаних преткомора, представља немерљив значај из неколико разлога.

Суправентрикуларне тахикардије су аритмије које, најчешће, нису опасне по живот, али се често понављају. Јављају се неочекивано, са убрзаним пулсом и до 220 откуцаја у минути. Често захтевају лекарску интервенцију у болницама или службама хитне помоћи, где се заустављају интравенском применом антиаритмијских лекова. Дугурочно лечење ових преткоморских аритмија подразумева употребу антиаритмијских лекова који често нису довољно ефикасни, а некада су удружени са неприхватљивим нежељеним ефектима – казао је др. Којић и додао да је катетерска аблација већ деценијама терапија избора за лечење суправентрикуларних тахикардија и омогућава трајно излечење.

Катетерска аблација подразумева увођење катетера у срце преко вена или артерија у препони. Овим катетерима се прате електрични сигнали у срцу, изазива се тахикардија, те нам то омогућава да нађемо тачно место одговорно за тахикардију. Ту се обично се ради о урођеном мишићном снопићу који је измењене функције или је на погрешном месту, што омогућава брзи кружни ток импулса који је одговоран за тахикардију. Преко врха катетера од четири милиметра можемо да пустимо радиофреквентну енергију на месту снопића одговорног за тахикардију, да практично спржимо мали део ткива, тако потпуно елиминишемо спровођење електручних сигнала тим путем и тако спречимо нове нападе тахикардије. Овај начин подразумева трајно излечење ових пацијената. Некада се мишићни снопић, одговоран за аритмију, налази у близини нормалног спроводног система срца и аблација на том месту представља ризик од оштећења тог дела срца што би, на крају, могло да захтева имплантацију пејсмејкера. У тим случајевима може да се користи фокални крио катетер, који омогућава залеђавање ткива до -30 степени Целзијусових. Уколико не дође до трајног оштећења спроводног система, може се безбедно наставити апликација крио енергије и до чак минус 80 степени Целзијусових – казао је др Којић.

Традиционално,  катетерска аблација суправентрикуларних тахикардија, ради се под контролом флуороскопије (реднгенског зрачења) која омогућава приказ позиције катетера и тренутни рад срца у реалном времену – на рендгенској слици.

Међутим, ово подразумева употребу и излагање штетном јонизујућем зрачењу како пацијента, тако и медицинског особља које ради у сали. Биолошки ефекти јонизујућег зрачења су двојаки – директан дугорочни штетни ефекат на ткива (кожу и очи) у случају акутног излагања већим дозама, док мање дозе повећавају ризик од појаве канцера, како код пацијената, тако и код лекара, сестара и техничара. Због јонизујућег зрачења, неопходна је употреба заштитне опреме, која због тежине и вишечасовног ношења доводи до екстремног оптерећења кичме. Зато је последњих деценија дошло до драматичног пораста тешких дегенеративних оштећења кичменог стуба код интервентних кардиолога и електрофизиолога – рекао је др Којић, а према његовим речима, постоји неколико начина у превенцији штетних ефеката јонизујућег зрачења.

Један од начина превенције је употреба заштитне опреме и максимално смањивање дозе зрачења, односно, само онолико колико је неопходно. Други начин, када су у питању електрофизиолошке процедуре, јесте употреба 3D mapping система и интракардијалног ултразвука, као и визуализационих метода, уместо рендгенског зрачења. Савремене мултицентричне рандомизоване студије су показале да употреба 3D mapping система код аблација суправентрикуларних тахикардија драматично смањује или потпуно елиминише употребу јонизујућег зрачења. Студије су показале да је са овим системима могуће урадити успешну катетерску аблацију са минималном или без флуороскопије – казао је др Којић уз објашњење да је употреба 3D mapping система у катетерским аблацијама суправентрикуларних тахикардија врло варијабилна у различитим земљама у региону и  Европи, а разликује се и између центара у појединим земљама.

Домаћи предавачи, начелник Одељења за електрофизиологију Института ,,Дедиње“, интервентни електрофизиолог др Милосав Томовић и др Велибор Ристић сматрају да је ово сјајна прилика за размену знања и искустава стручњака-електрофизиолога Института ,,Дедиње“ и њихових колега из различитих центара у региону, те су убеђени да ће, сходно тренутним могућностима које поседује у кадровском и просторном смислу, овај састанак у будућности постати пракса Института ,,Дедиње”.