Тим искусних лекара Института ,,Дедиње“ у којем су били интервентни кардиолози др Михајло Фаркић, др Драган Топић, уз стручну помоћ др Алфонса Јелазија из миланске клинике, сестре и техничари, јуче су седамдесетпетогодишњем Милану Малешевићу из Београда, по први пут у Србији, урадили процедуру ,,ТАВИ у ТАВИ“.

 Пацијенту је 2021. године уграђена једна врста ТАВИ протезе, која је изузетно добро функционисла годину дана, а онда се десила једна од екстремно ретких појава- пропуштање велике количине крви назад, из аорте у леву комору. Тим лекара са ,,Дедиња“ је, овом приликом,  пронашао правовремено решење, које је предупредило даље озбиљније комликације, имплантацијом новог модела протезе унутар постојеће.

Уз помоћ стручног консултанта Алфонса Јелазија из миланске клинике, имплантирали смо другу врсту ТАВИ протезе у већ постојећу. Пацијент је добро поднео интервенцију, више нема ни трага пропуштања крви, тако да очекујемо да већ сутра оде кући – наводи др Фаркић.

Према речима др Фаркића, уколико би се десило да се пацијент није јавио на време, дошло би до ширења леве коморе и њеног пропадања, односно до срчане слабости, што би било пропраћено симптомима као што су гушење, отицање ногу, немогућност спавања на равном…

Имплантација ТАВИ протезе која ми је урађена 2021. године је прошла врло добро. Годину дана сам живео ,,као нов“, а онда сам осетио бол у грудима и умор, па сам дошао на контролу. Том приликом, 2022. уграђен ми је пејсмејкер, али ни након тога нисам осетио неко посебно олакшање. Сада ми је уграђена нова протеза, те се надам да је мојим проблемима дошао крај. Знам да сам у најбољим рукама, Институт ,,Дедиње“ је кућа ,,на гласу“ по квалитету свог рада. Захваљујем се др Фаркићу и комплетном особљу Института, на пажњи, нези и бризи – казао је пацијент Малешевић.

ТАВИ процедура подразумева миниинвазивни захват и да се без скалпела, отварања грудног коша и заустављања рада срца пацијенту мењају оболели залисци „протезама” направљеним од свињске срчане марамице. У питању су животно угрожени пацијенти код којих аортни залистак тешко може да се замени кардиохируршким путем, јер и ако преживе операцију, постоперативни ток је врло тежак.  Код тако ризичних пацијената, извођењем ове процедуре,  смртност је смањена за чак 50 одсто.

Од  2019. године, откад је започето извођење светског хита, ТАВИ процедуре, која подразумева имплементацију аортног залиска направљеног од говеђе или свињске срчане марамице, у Институту ,,Дедиње“, у оквиру  комерцијалног програма имплементирано је 56 биолошких валвула, док је о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање до сада уграђено око 200. Републички фонд за здравствено осигурање је препознао значај ове процедуре за пацијенте и прихватио да је финансира из државне касе. Од тада је за њу пацијентима довољна само здравствена књижица. За њих је ова метода једино решење, што значи да су скинути са листе чекања чиме им омогућен нови, нормалан живот.