Јучерашњим потписивањем Споразума о основама међусобне сарадње у области здравства, стручног и научног рада и Уговора о спровођењу пројекта ,, Процена ризика од напрасне срчане смрти припарника специјалних полицијских јединица и ватрогасаца“, између Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ и Завода за здравствену заштиту Министарства унутрашњих послова Републике Србије, направљен је велики искорак у пружању здравствених услуга припадницима МУП-а. Потписници ова два важна документа били су директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић и в.д. директор Завода за здравствену заштиту радника МУП-а спец. др мед. Драган Ерић. Циљеви ове сарадње обухватају заједничко учешће у изради и спровођењу пројеката у циљу унапређења квалитета здравствене заштите припадника МУП-а, унапређење стручног и научног рада, организовање и спровођење континуираних медицинских едукација, припрему и реализацију свих послова од заједничког интереса, трансфер и иновације знања и вештина.

Потписивању су присуствовали и помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Министарства унутрашњих послова Драгана Трајковић, шеф Службе за специјалистичко консултативну делатност Медицине рада др Немања Јовановић, помоћник директора Завода за здравствену заштиту радника МУП-а др Драган Петровић и директор и власник фирме ,,Саномед“- генералног увозника и дистрибутера медицинских средстава, Срђан Крагић.

–  Вишедеценијско искуство и светски резултати које је Институт ,,Дедиње“ до сада остварио,  на задовољство корисника здравствених услуга, били су довољан разлог да остваримо ову сарадњу. Нисмо једини који су вашу установу, драги проф. Бојићу,  препознали као врхунску здравствену, образовну и научно-истраживачку институцију. Радујемо се заједничкој будућој сарадњи и спремности да своје стручне, научне, просторне и техничке капацитете  усмерите према нама– истакао је директор Ерић.

Истакавши да кардиоваскуларне болести изазивају највећу стопу смртноти у светској популацији, директор Института ,,Дедиње“ проф. Милован Бојић је рекао:

-Статистички подаци говоре да су кардиоваскуларне болести убице број један човечанства и наше  нације. Последњих деценија налазимо се на самом врху лествице по броју обољевања и умирања од болести срца и крвних судова у Европи. Према популационом регистру Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у 2019. години, више од 36. 000  је преминуло од ове пошасти. Истраживања показују да је напрасна срчана смрт усмерена ка људима који су у млађој или средњој животној доби, а то су, управо, године у којима су и ваши људи, чији животни позив тражи активност и интензивније физичко ангажовање. Отварањем новог објекта ,,Дедиње 2“ добили смо најсавременију опрему и најновије технологије за праћење и надзор здравственог стања, као што је, рецимо, телемониторинг. Наша здравствена кућа је прва установа у Србији и на Балкану која је оформила телеметријски мониторинг центар за праћење основних здравствених параметара на даљину, на основу којих се одређује даља дијагностика. Наш Институт поседује најбриљантнији стручни и научни кадар, што препознају многе светске научне и здравствене институције. Једном речју, Институт ,,Дедиње“ је препознатљив српски бренд који има одличну организацију, вођење, руковођење, синхронизацију, симбиозу послова, мултилогистику, те смо српској кардиоваскуларној медицини, у ових 45 година постојања, подарили само добро, што свакодневно потврђујемо кроз рад и резултате. Уговор подразумева само неке опште ствари, док је суштина скривена негде у међуредовима-постоји још много тога што узајамно можемо да решимо. Даћемо све од себе да вам будемо од велике користи у овој сарадњи, којој приступамо потпуно отвореног срца – поручио је проф. Бојић.