Министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић, посетила је јуче Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”. Овом приликом, министарка је обећала да ће држава уложити средства у реконструкцију старог објекта, а оно што је најважније, улагаће се и у развој програма трансплантације, те ће се те интервенције, након 23 године, поново радити и у ,,Дедињу”.

Министарка је обишла нову, али и стару зграду Института, коју је, према речима њеног директора проф. др Милована Бојића, након 45 година, потребно хитно реновирати, како би српско здравство коначно добило Национални институт за срце и крвне судове са свим неопходним компонентама и развојем, за који је исказала потпуно разумевање и апсолутну подршку.

– Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ ће поново радити трансплантације срца. Ту интервенцију смо први пут урадили пре 27 година, а пацијент који је тада отпочео нови живот, и даље је жив. Оно што ме посебно чини задовољним и што ће обрадовати мноштво пацијената који се лече од терминалне срчане слабости, јесте посета наше министарке здравља Центру за срчану слабост Института ,,Дедиње”. Проф. Грујучић се на лицу места могла уверити колико значи рад ове организационе јединице, који је ,,стреха” за све оне пацијенте који су до сада били расути по свим терцијалним установама Србије. Њих је Институт ,,Дедиње“ окупио и дао им продужену наду и шансу за лечење и излечење. Кад ово кажем, пре свега мислим да је ,,Дедиње“ оваквим пацијентима, кроз свој кардиохируршки програм, заиста допринело побољшању квалитета њиховог живота. Осим специфичном и специјализованом медикаментном терапијом, ове пацијенте лечимо и уз помоћ имплементације парцијалног срца (LVAD)  и мини Impella пумпи, али и тотално вештачког срца– казао је проф. др Бојић, додајући да је приликом посете Институту, министарка разговарала и са пацијентом који носи тотално вештачко срце, али и са лекарима који су је упознали са подацима који говоре колико је до сада људи у Институту добило овај механички орган, као једину врсту помоћи док чекају трансплантацију као златни стандард у лечењу срчане слабости у терминалној фази.

Министарки смо представили изузетни, неспоран и надалеко познат и препознат успех нашег Центра за срчану слабост, на основу којег нам је указана изузетну част да буде Центар изузетности у којем ће се кардиохирурзи из света едуковати за ту врсту имплантације. Предочили смо јој резултате на основу којих смо постали референтни центар за ,,Total artificial heart” у светским размерама, па су наши стручњаци уградили прво вештачко срце у Саудијској Арабији. У овој области кардиохирургије долазили су нам ,,ученици” из Мађарске, Бугарске, Уједињених Арапских Емирата и других земаља, па смо тиме лечење срчане терминалне срчане слабости заменили оним што до сада немамо, а што смо веома успешно радили у старој Југославији, а то је трансплантација срца, која ће вратити наду нашим пацијентима. Овом приликом, све наше пацијенте који чекају трансплантацију срца, поздрављам изговореним речима министарке здравља, да ће се ,,Дедињу“ вратити трансплантациони програм, који је неоправдано, усмено препречан, са циљем да се формира само један трансплантациони центар. Ова њена званична изјава и евидентно разумевање за значај трансплантационог програма, довољни су да се Институту ,,Дедиње” врати оно што му је незаконито одузето, а пре свега, шанса нашим пацијентима, да у своју здравствену установу у којој се лече, опет имају апсолутно поверење. Биће то велико олакшање људима са тотално вештачким срцем, који се безнадежно налазе на листама чекања у Универзитетском Клиничком центру Србије. Они треба да знају да свој спас могу пронаћи у болници у којој су се до сада лечили и где су им рађене досадашње интервенције, а то је наш Институт ,,Дедиње“ – изјавио је проф. Бојић уверен да је проф. Грујичић из ове куће понела позитивне утиске, што је, овом приликом и потврдила.

Ово је заиста корак у 22. век, да баш и не кажем 21. Заиста је велико задовољство имати овакву једну болницу. Овом приликом, ево, обећавам да ћу разговарати и са министрима за финансије и капитална улагања, да ћемо наћи начин да завршите оно што сте започели, да реконструишете стару зграду и оспособите за рад четврту салу – поручила је министарка здравља проф. Грујичић.

Веома сам задовољан данашњом посетом министарке здравља у влади Републике Србије проф. др Данице Грујичић. Обишла је свемирски, технолошки кардиоваскуларни објекат који функционише беспрекорно и који је, за годину дана свога постојања, апсолутно оправдао све што се у оквиру његовог рада и очекивања могло предвидети досадашњим плановима. Посетила је амбулантно-поликлинички блок, који је приступачан нашим пацијентима, а уједно и најмодернији у Европи, потом интензивну негу- по мом мишљењу, најбољу интезивну негу од свих кардиоваскуларних центара које сам обишао у Европи, собу са скенером и нуклеарном магнетном резонанцом, затим операционе сале са свакодневним ,,богатим” програмом кардиоваскуларне хирургије, дијагностички блок, ангиоблок, у којем се упознала са великим бројем комплексних процедура, од електрофизиолошких, кардиолошких, радиолошких, али и салу која не ради већ годину дана и која је претрпела иреверзибилна оштећења, чије се поправке не исплате. Драго ми је што је проф. др Грујичић разумела колико би та сала значила за будућност Института ,,Дедиње”, па је обећала да ће се ускоро приступити хитној набавци опреме, не само за њу, већ и за ону која је ,,на измаку” – казао је проф. Бојић, у нади да ће кроз одобрена средства Развојне банке Савета Европе, ускоро започети реализацију реконструкције старог објекта Института ,,Дедиње”, набавити неопходну опрему и опрему за нову ангио салу, о чему ће се са Министарком договорити, одмах након писменог обраћања Министарству здравља, што ће се десити већ у наредних неколико дана.