Захваљујући подршци Министарстава просвете, науке и технолошког развоја Србије, како је и најављено у претходном периодуових дана су у Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ допремљена два 3Д штампача модела који ће бити коришћени за квалитетније планирање преоперативне неге и предвиђање дугорочних проблема са којима се пацијент може сусрести. Модели специфични за пацијента омогућавају већу персонализацију здравствене заштите, побољшање задовољства пацијената, смањење анксиозности као и времена опоравка. 3Д штампани модели израђени на основу података добијених након снимања пацијента скенером, постају све кориснији алати у данашњој пракси прецизне персонализоване медицине, па ће захваљујући овој савременој технологији пацијентима бити доступне информације о њиховом специфичном стању. Како случајеви постају сложенији, а ефикасност операционе сале важнија за рутинске случајеве, визуелни модели могу побољшати разумевање и комуникацију, како лекарских тимова, тако и спознају сопственог проблема код пацијената.

Иако се модели користе у медицинској нези вековима, медицински модели специфични за пацијенте представљају генерисане податке добијене снимањем, доносе широк спектар предности у односу на традиционалне моделе или 3Д слике. Те предности се односе на квалитетнији увид у анатомију специфичну за пацијента понаособ, бољу медицинску дијагностику, преоперативно планирање које скраћује трајање операције, јер уштеђено време у операционој сали, итекако, смањује вероватноћу додатних процедура, а показало се да побољшава и постоперативни исход и смањује дужину боравка пацијената у болници, хируршку обуку и едукацију засновану на симулацији, напреднији развој хируршких водича и алата специфичних за пацијенте, развој, боље саветовање и едукацију пацијената. Употребом 3Д штампача, Центру изузетних вредности Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ биће олакшан рад у области иновација, патентима и осмишљавању првих прототипова, да конкретизујемо знање и идеје, како би наука и медицина биле унапређене. Овим ће много добити и наши  пацијенти, јер ће се штампани модели користити у сврхе преоперативног планирања комплексних операција. Многе породице, заиста, не разумеју шта није у реду са њиховим ближњима. Лекари сада могу на моделу који је штампан на основу добијених резултата након ЦТ прегледа, показати где је проблем и шта је потребно учинити да би се он решио. У питању су две врсте принтера – холандски Ultimaker и амерички Formlabs Form. Главна разлика између ова два типа принтера је у врсти, саставу и тврдоћи различитих материјала који ће бити коришћени за прављење модела. На основу приказа који добијемо снимањем ЦТ скенером, можемо направити 3Д модел, који је у природној величини. Такви медицински модели побољшавају квалитет и безбедност хируршких процедура, омогућавајући лекарима да планирају и практикују различите приступе у лечењу. Јако је битно што ће ова савремена технологија помоћи да ми, као наставна база за едукацију студената, имамо могућност да добијемо моделе који ће им олакшати учење – објашњава др Маша Петровић, докторанд и истраживач приправник Института ,,Дедиње“ и додаје да су светска истраживања показала да постоји знатна разлика у разумевању патологије студената који уче у помоћ штампаног 3Д модела и оних који уче само са папира и екрана.

Према резултатима светских истраживања, студенти који су имали визуелну перцепцију, односно додир са конкретним 3Д моделом патологије пре уласка у салу, за 70 одсто су боље разумели проблем од оних који су се са њим суочили на класичан начин. Персонализован приступ сваком пацијенту, биће веома значајан, нарочито за оне пацијенте који не разумеју свој проблем и где је потребно додатно објашњење због чега и који ће му хируршки захват бити рађен. Једноставно, они ће модел свог тренутног стања, имати на својим длановима – наводи др Петровић.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је први здравствено-научни центар у Србији који под својим кровом има ову врсту нове медицинске технологије, а која је до сада дала огроман допринос различитим пољима у здравству, те је захваљујући несебичној подршци тима Кливленд клинике из Охаја, пре свега, свега институционалног консултанта у процесу трансфера и технологија Карл Веста, остварена сарадња, која ће омогућити да се тим Института ,,Дедиње“ запути у Охајо и тамо едукује за рад са 3Д принтером и прављење прототипова, након чега ће и Карл Вест узвратити радном посетом Институту ,,Дедиње“.