У оквиру једногодишње редовне контроле у придржавању акредитационих стандарда и усклађености са радом, јуче је у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“  одржана четврта по реду редовна контрола Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (АЗУС). Тим оцењивача у саставу доц. др Зорице Шумарац, др Славице Варагић Марковић, као и представника АЗУС-а Марије Митић, обавили су и овогодишњу радну посету ,,Дедињу“ са циљем да се утврди да ли се акредитација ове куће спроводи у складу са акредитационим стандардима. Том приликом, 12 институтских тимова су презентовали постигнуте резултате у претходној години, као и начине рада служби којој припадају, уз сву неопходну документацију која је претходно предата на увид оцењивачима. Координатор за акредитацију Института ,,Дедиње“ проф. др Александра Николић је комисији АЗУС-а предочила  прошлогодишње резултате рада Института “Дедиње”, новине у стручном и научном пољу, али и будуће стратешке циљеве Института.

Сваке године је све евидентнији ваш напредак, а иницијатива за даљим унапређењем квалитета рада и безбедности пацијената је, као што видимо, и даље на високом нивоу, онако као што смо од вас и навикли све ове године. Пре свега, у име својих колега желим да вам честитам јубиларних 45 година постојања и рада. Можда ће звучати да сваке године понављам исту реченицу, али ви заиста не престајете се унапређујете и уводите новитете и то великом брзином, што је задивљујуће. Институт за кардиоваскуларне болести  ,,Дедиње подигао је стандарде и поставио задатак како треба да изгледа акредитована здравствена кућа и која је оправдано добила тај статус на седам година. Увек из ваше куће изнова носим импресивне утиске. Останите тако вредни и даље, а у то нимало не сумњамо -поручила је доц.др Зорица Шумарац испред Комисије за акредитацију здравствених установа, која представља организацију са задатком да оцени здравствене установе како би осигурала испуњавање одређених стандарда квалитета у пружању здравствене неге.

 – Институт ,,Дедиње“ је 2018. године положио акредитациони испит са највишом оценом и добио најдужу могућу седмогодишњу акредитацију, како институцији овако  високог реномеа и пристоји. Суштина сваког оцењивања је да се оно што је лоше исправи, а добро одржи и буде још боље. Испунивши све раније захтеве и препоруке, Институт је отишао много даље, а ми се трудимо да свакодневно потврђијемо своју еминентност и препознатљивост, не само у српским, европским, већ и у светским размерама. По први пут ове године, представили смо и активности Службе за трансфузију, односно банку крви, која заправо и нема акредитацијске стандарде, али смо њен рад презентовали кроз лабораторијске стандарде, што је велики напредак, те је тo и то заслужило похвалу од стране оцењивача. Имали смо многобројне новине којима смо се похвалили- између осталoг, у нашој кући су отворени и многобројни центри, а један од њих је и Центар за срчану инсуфицијенцију. Поновно добијање лиценце за  трансплантацију срца, као спас за пацијенте са озбиљним срчаним проблемима, оно штo смо годинама чекали, завредило је пуну пажњу Комисије за оцењивање-казала је проф. др Александра Николић.

Према речима Далибора Аксића, заменика координатора за акредитацију Института ,,Дедиње“ и сертификованог оцењивача здравствених установа Србије испред Агенције за акредитацију, припрема за акредитацију је врло комплексна и захтевна.

За цео процес је, свакако, потребно пуно времена, али за нас ништа није тешко, јер смо организован тим. Довољно смо дуго у процесу акредитације, свакодневно ,,акредитацијски размишљамо, сви знају своје обавезе, које се правовремено обављају. Прикупили смо опсежну документацију, додали смо нове и ревидирали старе процедуре. Оно што смо показали оцењивачима јесте континуитет у раду и многобројне новитете, а новина у овом поступку акредитације је и то што смо отварањем ,,Дедиња 2″ морали да акредитујемо и нову зграду. Својски смо се потрудили да испунимо све обавезе око акредитације, што су оцењивачи и запазили и похвалили-казао је Аксић.

Судећи по позитивном ставу акредитатора за успешно одрађен посао, на адресу Института ,,Дедиње“ би нареднох дана требао да пристигне и коначан извештај Агенције за акредитацију, са  детаљним информацијама о томе да ли се ова установа придржава стандарда и смерница, како би пацијентима и даље била осигурана квалитетна здравствена услуга.