Поводом почетка организоване наставе у основним и последипломским студијама за студенте и последипломце Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, данас је у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ организована конференција за медије на којој су декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић и директор Института ,,Дедиње“ проф. др Милован Бојић говорили о реализованим плановима, организацији наставе, али и будућој сарадњи, не само у образовној, него и у научноистраживачкој делатности. Конференцији су присуствовали и крагујевачки студенти који су у Институт дошли да уче кардиоваскуларну медицину у светским условима. Потписивањем Уговора о стручној и научној сарадњи, почетком прошле године,  између крагујевачког Факултета медицинских наука и Института ,,Дедиње“, створени су услови за успостављање свеобухватне сарадње између ове две институције.

Крагујевачки медицински факултет је висококотиран и један је од најбољих из ове области на просторима бивше Југославије. С друге стране, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је врхунска здравствена, образовна и научноистраживачка институција, те ће  сарадња изнедрити нове, квалитетне кадрове у области научноистраживачких пројеката, за добро српске кардиоваскуларне медицине у целини.

Увек сам тежио да наша кућа сарађује са најбољим факултетима  и установама, обзиром да смо ми и здравствена и образовна, али и научна установа, а за све ово постоје потврђене акредитације од стране надлежних институција. Својим радом и резултатима доказали смо  проминентност ове установе, не само у европским, него и у светским размерама. Велики број стручњака од којих је 106 специјалиста, 86 субспецијалиста, 56 носилаца научних и стручних звања, 52 доктора наука и 36 докторских дисертација које се завршавају, 29 свршених студената Медицине са просечном оценом 10, допринело је да се винемо до европских и светских врхова у области медицине. Драги студенти, овде ћете моћи да видите све оно што се изводи и у најбољим светским центрима, од кардиологије, кардиоваскуларне хирургије, анестезиологије са интензивном терапијом, радиолошке дијагностике и лечења, али и институтских Центара за превенцију и едукацију, хирургију аорте, минималноинвазивну кардиохирургију, структурне болести срца… Наш Центар за научноистраживачки рад поседује бриљантан кадар. У најави су мултицентричне студије и међународни научни уговори у вредности вишеод милион евра у само једном нивоу, те слободно могу рећи да је наука будућност нашег Института. Будите сигурни да све оно што могу и знају ваши учитељи овде, показаће и вама. Ваше је само да имате планове, будете упорни и имате вољу– рекао је проф. др Милован Бојић, директор Института ,,Дедиње“.

Проф. др Јаковљевић је задовољан што ће узајамном сарадњом од ,,Дедиња” добити комплетну логистику и помоћ у развоју и ширењу кардиоваскуларне медицине, укључујући и кардиоваскуларну хирургију.

У служби здравства Србије, образовања наших студената и Факултета медицинских наука у Крагујевцу, покушавам да остварим снове које сам сањао још као млади асистент и доктор. Ова сарадња са једном од најеминентнијих кариоваскуларних установа, знатно ми је у томе помогла, па се у потпуности слажем са пословицом да се сличан слочноме радује. Наш факултет је познат и препознат у области науке и истраживања, а већ четири године држимо трон у области клиничке медицине, а свима је познато да се, са друге стране, најбоља клиничка медицина у пракси спроводи, управо, у Институту ,,Дедиње“. Између ове две установе нема себичности и сујете, јер на њиховом челу  стоје они који су остварене личности, и у животном и у професионалном смислу. Наши студенти у ,,Дедињу“већ уче интерну медицину, а у плану је да овде вежбају и кардиохирургију, што ће омогућити њен развој и увођење у крагујевачки Универзитетски клинички центар. Институтски стручњаци имају огромно искуство, врхунске резултате и спремност да нам понуде све расположиве ресурсе – казао је он.

Искусни домаћини и лекари Института ,,Дедиње“ били су ,,водичи“ крагујевачких студената, па су их на адекватан начин упознали са радом и организацијом своје куће.

Све оно што је потребно да са собом донесете овде су ентузијазам и  воља. Уз институтске учитеље ћете много научити. Неспорно је да ћемо вам пружити апсолутну помоћ и подршку, међутим, резултати ће бити видљиви само уз ваш рад и залагање – студентима се обратила кардиолог Института ,,Дедиње“, др Слађана Божовић Огаревић.

У име крагујевачких студената др Младен Максић, захвалио се домаћинима и свом декану, проф. др Јаковљевићу, на омогућеној сарадњи са ,,Дедињем“, што ће им донети нова знања од стране стручњака о чијим се резултатима говори широм света.

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу ће, такође, учествовати у стручном усавршавању медицинских сестара и техничара, чију ће наставу, организовано, изводити професори ове цењене установе и лекари Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“. Ово је, уједно, трећи медицински факултет коме је, поред Медицинског факултета Универзитета у Београду и Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци,  Институт ,,Дедиње“ наставна база, чиме су отворене широке могућности за сарадњу у областима едукације, превенције болести, те стручних и научних пројеката, на опште задовољство студената, наставника и научних радника.