Несебична подршка Светске банке научно-истраживачком развоју Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” се нaставља. Претходних дана ову установу, посетили су представница тима Светске банке на глобалном нивоу др Маја Анђелковић, задужена за иновације са посебним освртом на српске пројекте, затим главни консултант Светске банке за српски SAIGE пројекат Винод Гоел, директор SAIGE тима проф. др Виктор Недовић и, по први пут, главни регионални менаџер Сектора за финансије, конкурентност и иновације Светске банке за Европу и Централну Азију др Марио Гвадамилас (Mario Guadamillas). Представници Центра за науку Института ,,Дедиње” председник Научног већа  асс. др Горан Лончар, помоћник директора у Центру изузетних вредности маст. ек. Милена Благојевић, чланови научног тима доц. др Слободан Танасковић, доц. др Милан Добрић, доц. др Ивана Петровић, докторанд и истраживач приправник Института ,,Дедиње“.др Маша Петровић на челу са проф. др Милованом Бојићем. Циљ састанка је био представљање резултата у оквиру трансформације Института у периоду од августа 2022. године, када је и званично започео SAIGE програм, чији је циљ да побољша релевантност и изврсност научних истраживања и унапреди иновативно предузетништво и приступ изворима финансирања за раст компанија, те тако допринесе расту и конкурентности српске економије.

Домаћини су се осврнули на досадашње резултате као и на планиране активности, реализацију, комерцијализацију дела који се односи на пројекте са потенцијалом на комерцијализацију, а који су већ идентификовани као такви.

Обративши се цењеним гостима, директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић је говорио о научном и стручном потенцијалу Института, али и његовом присуству у централној тачки националних инвестиција у биоекономски развој у ширем региону – БИО4 Кампус, који ће обухватити, не тако мали број образовних и научно-истраживачких институција са дугогодишњим искуством.

– Данас, али и месецима уназад, причамо о делу и месту Института ,,Дедиње у тој великој научној кући која тек почиње да се гради, где ће наша кућа имати своје просторе и где ће садашњи, али и будући научни истраживачи, развијати иновативне идеје које ће значајно допринети развоју друштва базираног на знању. Институтска наука је кренула крупним корацима напред и она ће бити важан део основе за будућност ове куће – цењеним гостима је поручио проф. др Бојић, захваливши се на  досадашњој помоћи и пруженој шанси за даљу, још бољу и успешнију сарадњу. –  Хвала вам још једном на свему што радите за наш Институт – казао је проф. Бојић.

Чланови тима за науку Института ,,Дедиње” су, кроз двочасовни састанак, укратко представили досадашњу активност Института у оквиру SAIGE пројекта, говорећи, између осталог, и о ангажовању Међународног институционалног консултанта Карла Веста и именовању чланова Међународног саветодавног одбора, који чине др Роберт Манка, др Жан-Филип Коле, др Зоран Ранчић, др Андрија Грустам и др Франсоа Лаборд, који су већ неколико пута посетили Институт ,,Дедиње”.

-Добродошли на наш Институт. Заиста је задовољство што сте издвојили време и посетили нас. Са поносом могу да кажем да смо успоставили више него професионалан однос са члановима SAIGE тима, проф. др Виктором Недовићем, директором SAIGE  за Србију, Винодом Гоелом, те интензивно радимо, већ нешто дуже од годину дана, на унапређењу научно-истраживачке активности нашег Института, што је и ваша заслуга – казао је председник Научног већа  асс. др Горан Лончар, који је у даљој презентацији, представио неколико кључних чињеница које карактеришу врхунске светске и европске стручне резултате ове установе, са посебним акцентом на њене научно-истраживачке резултате.

-Стојимо ,,раме уз раме” са неколико светских установа, које имају могућност да изведу толики број процедура и то на високом нивоу. Ми ту не стајемо, већ тежимо смањењу листа чекања, наши тимови се свакодневно едукују како би број извршених процедура био што бољи и већи, а окупљамо  и квалитетан научно-истраживачки кадар који, неретко, објављује велики број публикација, и то са високим импакт фактором.

Помоћник директора у Центру изузетних вредности маст. ек. Милена Благојевић госте је информисала о комерцијалним и иновативним пројектима на којима се ради током процеса трансформације Института ,,Дедиње”.

-Синергија клиника и технологије најбољи су начин да пружимо праве вредности пацијентима. Уз помоћ наших националних и институционалних консултаната, по први пут, у Институту ,,Дедиње” је усвојен појам трансфера знања, а у вези са тим, усвојен је и Правилник о о заштити интелектуане својине, који је веома важан у кључним успесима будућих пројеката, а све у циљу потенцијалне комерцијализације.

Доц. др Танасковић је истакао да је главни научно-истраживачки фокус на развоју нових технологија, сопствених уређаја, инструмената и компјутерских програма који ће помоћи у праћењу и лечењу пацијената, док је доц. др Милан Добрић представио методу и уређај за детекцију и квантификацију турбулентних флуктуација артеријског крвног притиска у коронарним артеријама. Презентација доц. др Иване Петровић се односила на значај мултидисциплинарног пројекта БИО4 Кампуса, биотехнологије за развој српске науке уопште и везе између информационих технологија и вештачке интелигенције.

Посета клиници ,,Кливленд“ у Охају и начин рада 3Д штампача модела који ће бити коришћени за квалитетније планирање преоперативне неге и предвиђање дугорочних проблема са којима се пацијент може сусрести, била је тема о којој је, овог пута, говорила др Маша Петровић.

Ова посета представника Светске банке, потврда је великог ентузијазма и рада чланова трансформационог тима Института ,,Дедиње” заједно са националним институционалним консултантима, пре свега Карл Вестом, на патентирању нових комерцијалних пројеката. Расписан је интерни позив за „Доказ Концепта“, чији се резултати очекују крајем октобра. Такође, подршком SAIGE пројекта, пријављено је 15 иновативних пројеката, од којих ће, захваљујући овој посети, бити финансирано њих осам. Уважени гости су, овом приликом, максимално подржали сарадњу са другим институцијама у оквиру трансформације, пре свега, сарадњу са Институтом за молекуралну генетику и генетичко инжењерство и Институтом за вештачку интелигенцију, јер је, управо међусобна  сарадња са другим институтима пратећи циљ овог процеса у мултидисциплинарним истраживањима.