У сусрет јубилеју – 45 година живота и рада Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ још један велики дан и успех за српску медицину.

Након Европског рекорда у броју урађениох операција на отвореном срцу у једном дану и освајања светског трона у извођењу замене аортног залистка на срчаном мишићу (TAVI), хируршке екипе Института ,,Дедиње“ су се од раног јутра, распоредиле у пет операционих сала изводећи, по први пут у Србији и региону, а и у Европи, 10 миниинвазивних операција у једном дану. Пацијенти са коронарном болешћу и они са урођеним срчаним манама, старости од 30 до 80 година, су за 24 сата након операције стајали на својим ногама, отишли кући, а већ други или трећи дан цу били оспособљени за свакодневне животне активности.

Екипе кардиохирурга, васкулараца, анестезиолога, кардиолога, инструментарки, анестетичара, перфузера, трансфузиолога, клиничких биохемичара, лабораната, медицинских сестара, техничара и болничара радили су на реконструктивној хирургији митралног, затим замени аортног залистка и микро бајпасу (MIDCAB). У свакој од ових процедура учествује по три кардиохирурга, функционишући тимски, онако како се то одавно ради у овој кући, те тако Институт чини све да укине листе чекања, да пацијенти буду задовољни и здрави.

Директор Института ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић је навео да се никада у историји српске кардиохирургије није догодило да се дневни оперативни програм у потпуности спроведе у миниинвазивној хирургији и то за, чак, 10 пацијената.

Са поносом могу да кажем ,,Дедиње“ ускоро прославља јубиларни 45. рођендан. То није много година, али по својим успесима и резултатима које смо постизали, светским, европским и сопственим рекордима које смо оборили, могло би се рећи да у тих наших 45, станује нечији цео век трајања и постојања. За ове четири и по деценије Институт ,,Дедиње” је постао један од најугледнијих здравствених институција у Европи и свету, са најсавременијом опремом и најбољим стручњацима који комликоване захвате спроводе у новом и модерном простору, а циљ свега нам је, првенствено, борба за сваког пацијента. Ми не јуримо рекорде, већ шаљемо јасну поруку да имамо и стручност и капацитете – поручио је проф. др Бојић.

Према речима управника Клинике за кардиохирургију Института ,,Дедиње“ доц. др Слободана Мићовића, минииинвазивна реконструктивна хирургија је стратешки циљ Института ,,Дедиње“, односно, будућност кардиохирургије

Ово није сан, већ нешто што ми свакодневно радимо. Наш данашњи успех је круна знања, искуства и тимског рада. Кључ нашег успеха је у савршеној сарадњи свих тимова, од младих људи који желе да науче, па до искусних стручњака у свим областима, почев од кардиохирургије, преоперативне припреме, кардиологије, анестезиологије…, па све до медицинских сестара и техничара. Миниинвазивну хирургију ми већ дуго развијамо, радимо је свакодневно, па од 11 или 12 операција колико урадимо на дневном нивоу, три буду миниинвазивне. Овога пута смо обухватили сва поља кардиохирургије од реконструктивне, преко замена оболелих залистака, затим урођених срчаних мана… Од почетка године смо урадили скоро 2.000 процедура, до краја године планирамо и више од 2.500, па се том бројком ближимо броју који смо постигли пре пандемије, односно 2019. године. Успевамо да збринемо велики број пацијената, не само из Србије, него и из региона и врло смо поносни на то. Институт ,,Дедиње“ је данас модерна светска кућа високог ранга у којој се много и исцрпно ради. Што се науке тиче, публиковали смо више од 20 радова само са Клинике за кардиохирургију, што је велики успех, с обзиром на обим посла и велики број операција– казао је доц. др Мићовић.

Стручњаци Института ,,Дедиње“ су у сталном праћењу светских трендова у медицини, а у неким областима, неретко, постављају и стандарде.

Један угледан институт светског ранга, као што је Институт ,,Дедиње“ захтева сталну спремност и едукацију, што је нама и професионално и лично задовољство. О бенефитима миниинвазивне хирургије за пацијента, коју Институт ,,Дедиње” одавно ради рутински, довољно говори мали рез, што је донедавно било незамисливо. Коштани интегритет није нарушен, што је веома значајно за постоперативни опоравак. Код свих ових операција је раније примењивана, искључиво тешка хирургија, са великим резом, који је подразумевао велику трауму за пацијента, пресецање грудне кости, много спорији и тежи опоравак – рекао је начелник Центра за миниинвазивну кардиохирургију Института ,,Дедиње“, проф. др Иван Стојановић у име својих колега који су учествовали у овом подвигу- доц. др Слободан Мићовић, доц. др Петар Вуковић, др Богдан Окиљевић, асс. др Петар Милачић, др Бранислав Стојковић, асс. др Игор Живковић, др Мирослав Миличић, др Марко Анђелковић, др Ђорђе Крстић, др Милош Јовановић, др Милета Иван, др Анђела Шушањ, др Милица Лудошки и др Милица Ивановић.

Институт ,,Дедиње” је већ одавно постао моћан центар за минималноинвазивну и ендоксопску хирургију срца. Доктори Института су обучавани у најбољим светским центрима из којих доносе најсавременије процедуре и нове приступе у лечењу срца и крвних судова.