Шеснаести конгрес из интервентне кардиологије BASICS+ (BelgrAde Summit of Interventional CardiologistS), у организацији Радне група за катетеризацију срца и перкутане коронарне интервенције Удружења кардиолога Србије ,одржан је у конгресној сали Хотела М у Београду, у периоду од 26-27. априла 2023. године. Традиционално, конгрес је обухватао преносе кардиоваскуларних интервенција уживо из катетеризационих сала широм Србије, како би стручњаци из ове области медицине разменили знања и искуства која су за струку актуелна и важна. Програм је обиловао актуелним темама, коронарним и структурним интервенцијама, клиничким случајевима и предавањима експерата из области интервентне кардиологије.

Председник Радне групе за интервентну кардиологију Удружења кардиолога Србије нагласио је да конгрес BASICS+ представља најстарији и најреномиранији конгрес интервентне кардиологије у региону, који се са мањим прекидом, због ковид пандемије, одржава од 2005. године у континуитету.

И ове године припремили смо интересантан програм, који је обухватио коронарну и структурну патологију уз преносе уживо из ангиосала Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици. Овог пута, више времена смо одвојили за предавања и дискусију о најактуелнијим темама из области интервентне кардиологије, науштрб времена у директном преносу из ангиосала у којима је представљено неколико најинтересантнијих и медицински најизазовнијих случајева. Такође, као и претходних година, организовали смо сесију са најинтересантнијим темама за наше драгоцене сараднике, медицинске сестре и техничаре, без којих наш рад не би био могућ. Користим прилику да изразим захвалност фармацеутским кућама и дистрибутерима материјала који користимо у нашем послу, који су подржали овај конгрес и без чијег доприноса не би било могуће организовати овај скуп – казао је др Милосављевић и додао да је конгрес интервентних кардиолога BASICS+ био прилика да се домаћи и страни учесници овог скупа упознају са новим терапијама и производима, али и да водеће медицинске компаније представе своје медицинске производе и успоставе контакте са стручњацима из ове области.

Такође се захваљујем реномираним гостима из Словеније, Северне Македоније, Хрватске, Републике Српске, Италије и Немачке који су уз подршку домаћих интервентних кардиолога, својим присуством и активним учешћем увелико допринели успеху овог конгреса. На овај начин, конгрес је пружио могућност да се размене различита искуства и перспективе у лечењу из различитих делова света, чиме се, итекако, доприноси унапређењу глобалне праксе у интервентној кардиологији. Посебну захвалност дугујемо проф. др Масахиси Јаманеу (Masahisi Yamaneu), нашем уваженом госту из Јапана, који је један од најзаслужнијих за едукацију и успон интервентне кардиологије у Србији, посебно у области хроничних тоталних оклузија. Поред тога, не желим да изоставим и проф. др Милована Бојића и проф. др Александра Реџека, који су као директори установа домаћина овогодишњег BASICS-a, дали свој велики допринос организацији овог важног састанка. У категорију људи којима дугујемо захвалност спадају и моји претходници на месту председника Радне групе за интервентну кардиологију, на челу са Академиком проф. др Миодрагом Остојићем, потом проф. др Миланом А. Недељковићем, проф. др Синишом Стојковићем, проф. др Зораном Перишићем и др Драганом Дебељачким – рекао је др Братислав Милосављевић и нагласио да је овогодишњи BASICS+, као и прошле године, акредитован код Здравственог савета Србије, те ће носити бодове континуиране медицинске едукације за предаваче и учеснике.

Директор Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” проф. др Милован Бојић са својим сарадницима, пре званичног отварања конгреса, дочекао је цењене иностране госте проф. др Масахиси Јаманеа из Јапана и др Алфонса Леласија из Италије. Упознавши госте са изузетним пистигнутим  резултатима, оспособљености  институтских лекара, начином складног рада и функционисања ,,Дедиња“, који покрива све области кардиоваскуларне медицине, проф. Бојић је истакао да му је задовољство и да се радује садашњој, али и будућој међусобној сарадњи са њима.

Добродошли у Институт који није само образовна и стручна, већ пре свега, научна установа са изванредним потенцијалом, са научно-истраживачким пројектима који су, не само домаћег, већ и међународног значаја и репутације. Надам се да ћете након дружења са нашим сарадницима на овом симпозијуму, кроз размену мишљења доћи до неких нових препорука и смерница у овој области медицине. За сваки облик сарадње, знајте да су наша врата за вас увек отворена, на обострану корист и задовољство – цењеним гостима поручио је проф. Бојић.

Интервентни кардиолози Института ,,Дедиње” истичу да је велика привилегија  учити, радити и делити своја искуства са овим експертом из области интервентне кардиологије, који се, како кажу, својом преданошћу, педантношћу у раду и стрпљењем, посебно истиче у овом делу медицине. Они су убеђени да данас готово да не постоји стручњак који више од проф. Јаменеа има искуства у најтежим и најкомплекснијим процедурама.

У ових последњих десет година, постигли сте светски успех, па вам на томе од срца честитам. Изненађен сам вашим изванредним прогресом медицине и науке. Радујем се сваком доласку овде, желим да испратим све што радите, а ви то умете најбоље – поручио је институтском тиму проф. др Јамане.

Конгрес интервентних кардиолога BASICS+, одржан априлу 2023. године, био је јединствена прилика се лекари упознају са најновијим истраживањима, технологијама и праксама у интервентној кардиологији. Конгрес је омогућио да се стручњаци повежу, размене искуства и знања, те да се унапреди глобална пракса у овој медицинској области.