У амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, протеклог викенда, уручени су сертификати о успешно савладаној едукацији првој групи полазника кратких програма студија из области медицинских наука под називом ,,Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ и ,,Интензивно лечење“

Програми, први ове врсте у Србији, реализовани су у сарадњи са Институтом за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње”, а намењени су медицинским сестрама и техничарима који раде у интензивним негама, као и онима чији је рад специфично везани за кардиохирургију.

Ове две установе омогућиле су да средњи и виши кадар прошири своја знања и да се здравствени радници додатно оспособе за рад у јединицама интензивне неге.

Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ је и наставно-научна база у којој је  започета заједничка реализација кратких едукативних програма, а од недавно је и студентима Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу омогућено да у оквиру вежби из интерне медицине обављају стручну праксу у области кардиологије.

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић истакао je да је сарадња са Институтом „Дедиње“ жива и плодоносна и да је први конкретан резултат те сарадње, управо, реализација ових кратких програма.

То су прва два програма ове врсте из области медицине у нашој земљи и на основу повратне информације од стране полазника којима су уручени сертификати,изузетно смо задовољни. Посебно ми је драго што смо овај успех остварили захваљујући сарадњи са Институтом „Дедиње“, те верујем да је ово почетак и један од првих корака у нашем даљем заједничком  раду. Ми смо отишли и корак даљенаши студенти цео семестар одлазе на ,,Дедиње“,  где обављају вежбе из области кардиологије, а од наредног зимског семестра, ту праксу ћемо увести и у област кардиохирургије. У плану је да сарадњу проширимо не само у области наставе, већ и науке, а за то постоји обострана жеља и енергија -рекао је декан Јаковљевић.

 Идејотворац овог пројекта је проф. др Миомир Јовић, који се путем видео позива обратио присутнима у амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, истакавши да о важности читавог пројекта најбоље говоре искуства полазника ових програма, који су највишим оценама дали подршку и значај овим програмима.

 –Знање и вештине медицинских сестара и техничара итекако доприносе позитивном исходу и ефикасности лечења најкритичнијих пацијената. Свесни смо да је реализација овог пројекта за ова два важна занимања у области медицине, новина у нашој земљи, те сам уверем да ће ови програми бити јако озбиљни и дуготрајни– рекао је проф. Јовић.

Доц. др Бранко Лозук, помоћник директора Института „Дедиње“, нагласио је важност сарадње са Факултетом медицинских наука у Крагијевцу.

 –Спремни смо да кроз ове кратке програме поделимо своје искуство и знање са свим  здравственим радницима који желе да учествују у овој причи и побољшају квалитет, како знања, тако и звања. И ту није крај -ми планирамо још много тога и већ од јесени покрећемо програм намењен инструментарима који би требао да прерасте и у вишу школу, јер кардиоваскуларна патологија којом се ми бавимо има велики број специфичности. На тај начин желимо да поделимо своје знање и искуство са свима онима који у томе желе да учествују – поручио је доц. Лозук.

Проф. др Горан Давидовић, продекан за специјализације и уже специјализације Факултета медицинских наука у Крагујевцу, истакао је да је ово јединствен пример сарадње ове две релевантне установе.

Препозната је потреба да средњи и виши кадар имају могућност да прошире своја знања. Тиме смо, кроз ова два програма, додатно оспособили људе који ће радити у јединицама интензивне неге, што ће бити посебно важно за пацијенте, али и читав здравствени систем – поручио је проф. Давидовић.

Струковна мастер сестра Мирјана Ранковић из Института „Дедиње“, овом приликом, презентовала је оба студијска програма .

Професија медицинских сестара и техничара је добила много–организована је едукација која до сада није постојала. Програми су осмишљени тако да је полазницима омогућено стицање теоретских знања, што ће знатно допринети квалитетнијем овладавању процедура и вештина, које су неопходне за свакодневни рад у лечењу критичних болесника. За реализацију овог пројекта било је потребно шест месеци. Њиме су обухваћена уводна знања из кардиоваскуларне медицине: клиничке физиологије, фармакологије, микробиологије и клиничких предмета  – хирургије, трансфузиологије, анестезиологије, интензивног лечења и неге, као и технологије вантелесног крвотока. По завршетку студија, полазници су стечено знање оценили врло високом оценом, што је показатељ добро осмишљеног и избалансираног програма, који је значајно допринео усвајању савремених знања – казала је Ранковић.