На позив директора  Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ проф. др Милована Бојића, полазници 12. класе Високих студија безбедности и одбране Националне школе безбедности ,,Војвода Радомир Путник“, посетили су ову здравствену установу, као институцију од националног значаја. У посети Институту, овог пута, била је и потпредседница Народне скупштине Србије Сандра Божић.

Високе студије безбедности и одбране представљају највиши ниво посебног програма усавршавања генерала, високих официра Министарства одбране и Војске Србије, представнике Народне скупштине Републике Србије, Министарства унутрашњих послова Србије, представника Оружаних снага Босне и Херцеговине, Безбедносно-информативне агенције, Српске православне цркве, као и представнике осталих министарстава и владиних институција.

Овом приликом, уваженим гостима, најпре се обратио кардиолог Института ,,Дедиње“ др Петар Дабић, који је на предлог Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија, делегиран и прихваћен од стране Министра одбране да буде полазник ових студија. Протођакон и члан Одбора за биоетику Светог Архијерејског Синода, др Дабић, представник је Српске православне цркве, те ће на тај начин и Црква бити упућена у начин функционисања државног система безбедности и одбране.

У нашем народу и његовој бурној и трагичној историји, почевши од 1804.године, сав народни и државни напредак, почивао је, а и данас почива, искључиво, на елитним појединцима, који су снагом своје воље, способности и делања, оснивали институције и одржавали и унапређивали њихов рад, што би требало да буде задатак и нас полазника 12. класе Високе студије безбедности и одбране. Данас се налазимо, управо, у једној таквој институцији, која је опстајала и развијала се радом многих, али је суштински зависила и ишла напред захваљујући визији, енергији, раду, жртви и способностима елитних појединаца од који је први, несумњиво, наш данашњи домаћин проф. др Милован Бојић.. Налазимо се у најпрестижнијој здравственој установи у области кардиоваскуларне медицине у Србији, на Балкану, па и у Европи. Институт ,,Дедиње” је основан пре 45 година, залагањем покојног проф. др Михајла Вучинића, који је, уз разумевање и подршку тадашњег градоначелника Београда Бранка Пешића, у кадровском и просторном смислу направио нуклеус садашњег Института, школујући десетине младих лекара, да би деведестих година 20. века, тада нови директор др Милован Бојић, у условима тешке економске друштвене кризе, удвостручио просторне и кадровске капацитете ,,Дедиња“ и подигао клинику на ниво Инститита, што је, у објективно немогућим условима, резултирало супериорном кардиоваскуларном медицином у пракси уз реализацију сјајног трансплантационог програма срца и јетре. Тада су израђени и планови за изградњу ,,Дедиња 2“, који су на остварење морали да сачекају наредних 17 година. Повратком професора Бојића на чело Института ,,Дедиње, уз подршку председника Вучића, упркос објективним тешкоћама и субјективном противљењу појединаца, успешно је довршена изградња овог новог, велелепног објекта – истакао је др Дабић, истакавши да је ова посета проистекла из троструког разлога.

rptnboz

-Уобичајена је пракса да полазници Високих студија безбедности и одбране представе своје матичне куће из којих долазе, те сам, иако на ове елитне студије делегиран испред Српске православне цркве, осетио потребу да вас упознам и са Институтом ,,Дедиње“, у који ме је давне 1996. године, као младог лекара стажера, примио проф. Бојић. Овде сам израстао у лекара клиничара и кардиолога, на чему сам му дубоко захвалан. Други разлог данашњег окупљања проистиче из чињенице да је ова кућа истински стратешки ресурс Србије по свему што чини и представља, док се трећи тиче саме природе ове школе која представља  ,,расадник”  будућих лидера у војном, безбедносном, државном и друштвеном сектору, укључујући и специфичност Српске православне цркве, као важног фактора у нашем државном и народном организму – казао је др Дабић.

Обраћајући се уваженим гостима и захваливши им се на посети, директор Института проф. др Милован  Бојић је рекао:

Указали сте нам изузетну част и  задовољство доласком у Институт – казао је он и додао да је свима јасно да човечанство не вуку напред локомотиве, већ људи и идеје и потврдио да је за 45 година постојања ове куће, пређен дуг и тежак пут развоја.

Данашњи Институт ,,Дедиње” најпре се изнедрио на темељима васкуларне, а потом и кардиохирургије, што је једнако пратила и успешна кардиологија. На тим темењима израстао је данашњи Институт у којем су оперисали и долазили највећи светски и европски кардиохирурзи из Америке, Немачке, Велике Британије, Француске… попут проф. др Дентона Кулија, који је код нас урадио јубиларну 2.000 операцију, затим чувеног проф. др Алана Карпантјеа из Париза и многих других. Поносан сам на изузетан стручни и научни кадар, који ће значајно унапредити српску кардиоваскуларну медицину – поручио је, између осталог, проф. Бојић.

Након једночасовног обиласка ,,Дедиња 2“ и сјајних утисака, дубоко поштујући остварене резултате Института ,,Дедиње“ које у кардиоваскуларној медицини постиже, начелник Високих студија безбедности и одбране, пуковник Бранко Мишић, њеном дугогодишњем директору, проф. др Миловану Бојићу, доделио је признање  – плакету Министарства одбране.